Metatietoryhmän kokous 6.9.2023

Aika ja paikka

6.9.2023 klo 10-11.10 Teams

Läsnä:

YKN:n nimittämä metatietoryhmä:
Antti Heikkinen, Oulu
Kaisa Hypén (pj., muistio), Turku
Katriina Jylhä, Vaasa
Saijamari Pakkala, Tampere
Janne Seppänen, Lahti
Sirpa Tuomisto, Kokkola
Leena Vainikainen, Pori
Mari Vidgren, Kuopio

Kansalliskirjaston edustajat:
Nina Hyvönen
Antti Impivaara

Muut osallistujat, asia 2
Anne-Mari Heiniölä,  Helsingin kaupunki

Poissa:
Matti Sarmela, VAKE

KÄSITELTÄVÄT ASIAT

1. Kokouksen avaus, osallistujat ja edellisen kokouksen muistio

Puheenjohtaja avasi kokouksen ja totesi osallistujat. Hyväksyttiin asialista.

Muutokset työryhmän jäsenistössä: Leena Vainikainen työskentelee syys-marraskuun 2023 kuvailijana Kirjastopalvelussa ja osallistuu metatietoryhmän toimintaan tässä roolissa. 

Edellisen kokouksen muistioon tulleet kommentit on huomioitu julkaistussa versiossa

2. Helsingin kaupunginkirjaston Digiperusta-hanke

Projektipäällikkö Anne-Mari Heiniölä esitteli hankkeen, sen tavoitteet ja tilannekatsauksen. Todettiin, että hanke kiinnostaa yleisiä kirjastoja monesta näkökulmasta, mm. siksi, että siinä tehdään vaatimusmäärittelyä kirjastojärjestelmän kilpailutusta varten. Metatiedon osalta tärkeää on se, miten ratkaisussa huomioidaan yhteys Melindaan sekä se, miten järjestelmässä toteutetaan linkitetyn kirjastodatan tietomallia ja BIBFRAME-formaattia.

Sekä metatietoryhmä että Kohti metatietovisiota -jatkoprojekti seuraavat hankkeen edistymistä ja tekevät tarvittaessa yhteistyötä.

3.  Kuvailuun liittyvät osaamistarpeet tulevaisuudessa

Kansalliskirjaston osaamiseen liittyvä tulevaisuustyöpaja järjestetään 15.11., ja metatieto-ryhmän jäsenet saavat siihen kutsun myöhemmin. Osittain tähän työpajaan valmistautumista varten metatietoryhmältä on toivottu kuvailijan tuleviin osaamistarpeisiin liittyviä näkemyksiä ja ajatuksia. Ne koostetaan yhteiseen dokumenttiin, joka löytyy jatkossa ryhmän Teams-kanavan tiedostoista. Näitä tulevaisuuteen liittyviä pohdintoja voi edelleen lähettää ryhmälle tai viedä suoraan mainittuun tiedostoon.

4. Metatietoprojektien tilanne

Kohti metatietovisiota -projekti

  • on päättynyt virallisestikin, on raportoitu myös rahoittajalle

Kohti metatietovisiota -jatkoprojekti

  • projektin on käynnistynyt, ja ohjausryhmä kokoontui 1.9.
  • alkusyksyn teemoina olleet Kuntien yhteinen e-kirjasto (metatiedon määrittely tarjouspyyntöön), tekijänoikeuksiin liittyvä valmistelutyö sekä kuvailijan osaaminen jatkossa, ks. myös kohta 3
  • ohjausryhmän kokouksessa sovittiin, että järjestetään webinaari erityisesti järjestelmien ja kuvailun parissa yleisissä kirjastoissa työskenteleville. Webinaari järjestetään loppu-vuodesta, ja sen sisältöihin palataan syksyn mittaan

5. Ajankohtaista kirjastojärjestelmistä ja käytännön kuvailusta

Quria otettiin Vaasassa tuotantokäyttöön kesäkuussa, ensivaikutelmat kuvailusta uudessa ympäristössä:

  • haasteena se, että järjestelmässä on kahdella eri formaatilla tuotettuja kuvailuja
  • rajanveto teoksen ja ekspression välillä saattaa olla ajoittain haastavaa, samoin se, mitä tietoja kuuluu millekin BIBFRAMEn tasolle. Kansalliskirjastosta voi pyytää tähän liittyvää asiantuntija-apua
  • erityisesti ekspressioiden osalta on jouduttu tekemään manuaalista korjailua
  • aineistotoimittajilta tulleet tilaustiedot vaativat manuaalista käsittelyä
  • Finto kytketään Quriaan myöhemmin

Haasteista huolimatta kuvailun uudenlainen logiikka alkaa hahmottua, ja Vaasassa tehdään koko kirjastokentän kannalta tärkeää uuden tietomallin mukaisen kuvailun pilotointia. Vaasan kuvailijat pyrkivät kirjaamaan kuvailun muutoksen keskeiset huomiot, jotta muualla voidaan hyödyntää kokemuksia.

6. Muut ja tiedotusasiat

Melindan ja kuvailuyhteistyön ohjausryhmän kokoukset on aikataulutettu syyskaudella 15.9. ja 15.12. Kokousten alustavina teemoina mm. kuvailijan osaaminen tulevaisuudessa, Kansalliskirjaston kuvailupolitiikan konkretisointi, Melindan ensi vuoden painopisteet ja integraatiopolitiikka. Kuullaan myös Melindan ja LKD-projektin tilannekatsaukset.

7. Seuraavan kokouksen ajankohta ja alustavat asiat

Seuraava kokous on 7.11. klo 10, kokouskutsut lähetetty. Asioina ainakin valmistautuminen tulevaisuustyöpajaan, yleisten kirjastojen webinaarin teemat ja järjestelyt, Kohti metatietovisiota -jatkoprojektin tilannekatsaus YKN:lle.