Yleisten kirjastojen metatietoryhmän muistio 1/2022

Aika ja paikka

2.3.2022  klo 9 – 10:45 Teams

Läsnä  

YKN:n nimittämä metatietoryhmä:
Antti Heikkinen,  Oulu
Maarit Helén,  Tampere
Kaisa Hypén (pj., muistio), Turku
Sanna Kuosa, Lahti
Marjut Puominen, Helsinki
Matti Sarmela, VAKE
Sirpa Tuomisto, Kokkola
Leena Vainikainen,  Pori
Mari Vidgren, Kuopio

Kansalliskirjaston edustajat:
Eeva-Riitta Peltonen

Poissa:
Katriina Jylhä, Vaasa
Nina Hyvönen, Kansalliskirjasto

 

KÄSITELTÄVÄT ASIAT

1. Kokouksen avaus, osallistujat ja edellisen kokouksen muistio

Avattiin kokous, todettiin osallistujat ja hyväksyttiin asialista.

Edellisen kokouksen muistioon 15.12.2021 ei tullut kommentteja.

2.  Metatietoon liittyvä selvitysprojekti

Vaikka rahoituspäätöstä ei ole tullut, oletus on, että selvitysprojekti päästään aloittamaan.

YKN:ssä läpikäyty tiekartta ja sen aikataulu, joka on projektin lähtökohtana:

Asialistan liitteenä oli okm:lle tehty hakemus ja listaus yleisten kirjastojen kirjastotietokannoista, joita on yhteensä 36. Todettiin, että Joki- ja Kainet-kimpat liittyvät tänä vuonna Melindaan.

Keskusteltiin kuvailun tulevista muutoksista lähtökohtana ylläkuvattu tiekartta, siinä mainitut uudistuksen vaiheet ja aikajana. Kirjattiin uuden Melindan tallennusalustaan ja tulevaan kuvailuprosessiin liittyviä toiveita ja tavoitteita:
- lähtökohtana linkitetty data ja sitä tukeva formaatti
- kaikki kuvailuprosessiin osallistuvat kuvailevat Melindan alustalla
- myös ennakkotiedot tulevat Melindan kautta
- kuvailutiedot ja niiden päivitykset valuvat Melindasta paikalliskantoihin. Kuvailutietoja tai niiden päivityksiä ei tule muista lähteistä paikalliskantoihin
- ei-Melindassa olevilla kirjastoilla säilyy poimintamahdollisuus Melindasta

Uudistuksen edetessä selkiintyy se, mitä tämä mahdollinen prosessien muutos edellyttää kirjastojärjestelmiltä ja kuvailuprosessin toimijoilta.

Tämä voisi olla pääviesti, kun keskusteluja kirjastojen ja eri yhteistyötahojen kanssa lähdetään käymään. Tarkennetaan vielä tulevissa kokouksissa. Kokonaisuus tarkentuu myös projektisuunnitelman laadinnan yhteydessä.

 

Yleisten kirjastojen kuvailuyhteistyön tiekartta 2021-2030

 

 

3. Tulevat tilaisuudet

Kansalliskirjasto järjestää maaliskuun 2022 aikana webinaareja Melinda-kirjastojen johtajien ja pääkuvailijoiden kanssa liittyen Melindan taustajärjestelmän uudistamiseen. Yleisten kirjastojen tilaisuus on 31.3. Siihen tulee erilliset kutsut YKN:n ja metatietoryhmän jäsenille ja jokainen ilmoittautuu itse. 

YKN:n kevätkokous 28.4.: toivotaan konkreettista kuvausta metatietoryhmän työn tavoitteista ja niiden mahdollisista vaikutuksista kirjastojen käytännön kuvailutyöhön. Valmistaudutaan tähän seuraavassa metatietoryhmän tapaamisessa. Puheenvuoron valmistelussa otetaan huomioon myös 31.3. läpikäydyt asiat.

4. Ajankohtaista kirjastojärjestelmistä ja käytännön kuvailusta

Aurora
- kehittämispaja 26.4.
- käydään läpi Auroran kehitystoimenpiteet v. 2021
- Gold (korvaa Aurora Silverin): ei vielä hankintaan ja kuvailutyöhön käytettävissä, esim. kuvailu Melindaan ei vielä onnistu, testattu Lahdessa ja Tampereella; Kuopio ottamassa käyttöön keväällä; Kokkolassa käytetty asiakaspalvelussa (lainaus, palautus, tiedonhaku); kehitystyötä ja uusia versioita 

Koha-Suomi
- versiopäivitys kesäkuussa 2022
- pieniä mutta merkittäviä korjauksia kuvailutyökaluun

Melinda-palveluissa pilotoitiin loppuvuodesta 2021 asiakastyytyväisyyskyselyä: kolme kyselykertaa, joilla kartoitettiin kuvailijoiden tyytyväisyyttä Melinda-kuvailuun. Kyselyissä esiin nousseet ongelmat otetaan Kansalliskirjastossa vakavasti (tuplatietueet ja -kentät, replikoinnin ongelmat) ja pyritään löytämään keinoja ongelmien ratkaisuun. 

5. Muut asiat

Metatieto ja tekijänoikeudet: tarvitaan selkiinnyttämistä yhteisten palveluiden käytössä olevien metatietojen tekijänoikeuksista, myös kansikuvien ja kuvaustekstien osalta. Niihin palataan vielä tarkemmin jatkossa.

6. Muut asiat

Metatieto ja tekijänoikeudet: tarvitaan selkiinnyttämistä yhteisten palveluiden käytössä olevien metatietojen tekijänoikeuksista, myös kansikuvien ja kuvaustekstien osalta. Niihin palataan vielä tarkemmin jatkossa.