Ilmastonmuutoksen vastaisesta työstä on helppo innostua

Kirjastoseurassa tehtiin vuonna 2020 uusi strategia, jossa ilmastonmuutoksen vastainen työ valittiin yhdeksi seuran kolmesta tärkeimmästä tavoitteesta. 

Erilaisia vaihtoehtoja olisi ollut vaikka kuinka paljon. Päädyimme silti ilmastoon. Kerron nyt, miksi valinta oli helppo tehdä. 

Ensimmäisen kerran havahduin Kirjastolehden juttumatkalla Porvoossa. Olin aikeissa tehdä juttua siitä, mitä yksittäisessä kirjastossa tehdään ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Kiersimme ympäri kirjastoa, jossa työntekijät esittelivät meille erilaisia tekoja: kirjallisuuden vinkkausta, aurinkokerääjiä, kierrätystä ja kaikkea sellaista, mikä oli viimeisten vuosien aikana mullistanut kirjaston arjen lähtien jo siitä, että työntekijät miettivät, minkälainen kahvimaito olisi kaikkein vähäpäästöisintä. 

Porvoossa ilmastonmuutoksen vastainen työ näkyi kaikkialla. Vastaavanlaisia asioita oli alkanut näkyä muissakin kirjastoissa. Minulle alkoi vahvistua käsitys siitä, että ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä kirjastoilla voisi olla hyvin tärkeä rooli. Porvoolaiset kuitenkin muistuttivat, että työ oli vielä pahasti kesken. On selvää, että kaikki kirjastojen työntekijät eivät vielä olleet täysin sitoutuneet mukaan ja tarvitsivat kannustusta, tukea ja tietoa. 

Toinen oivalluksen hetki oli Kirjastoseuran strategiaseminaari vuoden 2020 alussa. Sinne oli kokoontunut alan ammattilaisia ympäri Suomea. Keräsimme heiltä listaa tärkeimmistä asioista, joita alalla pitäisi edistää lähivuosien aikana. Moni nosti kärkeen ilmaston. Ymmärsin, että kyse ei ole yksittäisten kirjastojen tai yksittäisten ammattilaisten innostumisesta. Kyse oli koko kirjastokenttää koskevasta isosta muutoksesta, johon oli tärkeää lähteä mukaan. 

Ilmastonmuutoksen ottaminen mukaan Kirjastoseuran toimintaan tarkoittaa ainakin kolmea isoa muutosta. 

1. Jokaisessa Kirjastolehdessä on jatkossa ilmastonmuutokseen liittyvää asiaa. 

2. Järjestämme alan suurimman koulutustapahtuman Kirjastopäivät, jossa ilmastonmuutosta käsitellään perusteellisesti. 

3. Jaamme työryhmissämme, puhumistilaisuuksissamme, koulutuksissamme ja kaikessa toiminnassamme ilmastonmuutoksen vastaisen työn hyviä käytäntöjä. 

Viimeisimpänä tekona olemme tukeneet ilmastolukupiirien viestintää. Parhaillaan aiheesta tehdään juttua Kirjastolehteen. Olen suunnitellut videota, jossa käsitellään kirjastojen roolia ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Tällainen työ on innostavaa, sillä kirjastot ovat yksi Suomen laajimpia verkostoja. Kirjastoilla on voimaa saada aikaan suuria muutoksia suomalaisten ajattelussa. 

Ville Vaarne 
Viestintäpäällikkö / Päätoimittaja 
Suomen kirjastoseura 

Ville Vaarne