Kansalliskirjaston amerikansuomalaisten lehtien kokoelma on digitoitu vuoden 1923 loppuun asti. Usein digitoitavaksi toivottu kokoelma on merkittävä lähdeaineisto siirtolaisuuden historian, väestöhistorian ja sukututkimuksen käyttöön. Lehdet kertovat suomalaisyhteisöjen elämästä ja ne ovat vapaasti käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta digi.kanasalliskirjasto.fi-palvelussa.
Canadan uutisten etusivu vuodelta 1915. Lehden mottona oli “sovinnollisuus yhteisissä, vapaus yksityisissä ja hyväntahtoisuus kaikissa asioissa”. Lähde: digi.kansalliskirjasto.fi.
Aineistoon voi tehdä erilaisia hakuja tai esimerkiksi selata sitä nimekkeittäin. Osaa aineistosta voi käyttää myös mikrofilmeillä Kansalliskirjastossa. Kokoelma sisältää yhteensä 174 sanoma- ja aikakauslehtinimekettä vuodesta 1876 lähtien.
Suomalaisten siirtolaisten poliittiset ja hengelliset yhdistykset sekä erilaiset paikallisyhteisöt julkaisivat omia lehtiään Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Julkaisupaikat kertovat suomalaisen asutuksen historiasta: Duluth, Astoria, Hancock, New York, Fitchburg, jne. Kausijulkaisuja painettiin suomen, ruotsin ja englannin kielillä. Osin kielet sekoittuivat fingliskaksi, joka on erityinen amerikansuomalaisten käyttämä suomen kielen muoto.
Joillakin julkaisuilla on linkitys nykypäivään asti. Esimerkiksi Canadan uutiset ilmestyi vuoteen 2000 asti ja on sen jälkeen yhdistynyt julkaisuun The Finnish Update: Pohjois-Amerikan uutiset: poliittisesti itsenäinen uutislehti.
Kansalliskirjaston digitoitu amerikansuomalaisten lehtien kokoelma on kertynyt Pohjois-Amerikan massasiirtolaisuuden aikana. Amerikkaan muutti eniten siirtolaisia 1870- ja 1920-luvun välisenä aikana.
Lehdet antavat moniulotteisen kuvan siirtolaisuuden arkipäivästä ja uudesta maasta, mutta antavat tietoa myös siitä, miten Suomen ja Euroopan asioista uutisoitiin valtameren takana.
Digitaalista lehtikokoelmaa täydennetään vuoden 2024 aikana mm. Yhdysvalloissa digitoiduilla aineistoilla, joiden kopiot Kongressin kirjasto on lahjoittanut Kansalliskirjaston käyttöön. Tämä materiaali käsittää noin 5000 sivua Toveritar, Auttaja ja Uusi kotimaa -lehtien numeroita, jotka puuttuvat Kansalliskirjaston fyysisestä kokoelmasta.
Vuoden 1924 jälkeen ilmestynyttä amerikansuomalaista aineistoa on digitoitu lisäksi jonkin verran. Se on tekijänoikeudellisista syistä käytettävissä vain vapaakappalekirjastojen työasemilla.
Lisätietoja
Amerikansuomalaiset kausijulkaisut digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa(avautuu uuteen välilehteen)
Amerikansuomalaiset kausijulkaisut Kansalliskirjaston hakupalvelussa(avautuu uuteen välilehteen)
Yhteyshenkilöt:
Palvelujohtaja Johanna Lilja 5.7. klo 15 asti (johanna.e.lilja@helsinki.fi)
Suunnittelupäällikkö Minna Kaukonen (minna.kaukonen@helsinki.fi)