Anni Tormas: Yhteinen e-kirjasto on myös imagoasia

Huittisten kaupungin kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Anni Tormas on innostunut kuntien yhteisestä e-kirjastosta ja sitä mieltä, että Satakirjastoihin kuuluvan Huittisten kirjastopalveluiden on tärkeää lähteä mukaan yhteiseen e-kirjastoon heti alusta alkaen. Tormaksen mielestä on todella tärkeää, että e-kirjaston rakentamiseen on saatu rahoitus ja sitä on lähdetty edistämään.

”Yhteisessä e-kirjastossa on kyse asiakkaan näkökulmasta. Se, että saamme asiakkaille kattavan aineiston lainattavaksi, on tärkeää. On tärkeää huolehtia siitä, että tasapaino kirjamarkkinoilla säilyy. Ymmärrys sisällöntuottajien kanssa lisääntyy yhteisten keskustelujen kautta. Kirjasto ei kilpaile kaupallisten palvelujen kanssa”, hän sanoo.

Anni Tormas kuvattuna kirjastotilassa
Anni Tormas. Kuva: Riika Kankaanpää

Tormaksen mukaan kirjasto on ollut jo pitkään takamatkalla digitaalisen aineiston tarjonnassa. Kirjastoammattilaisia on mietityttänyt jo ennen koronapandemiaa, miten kirjastot voivat tarjota asiakkaille parhaalla mahdollisella tavalla tietoa, elämyksiä ja kirjallisuutta.

”Minulla on hieman sellainen olo, että kirjastoissa on ollut kiire puuhata fyysisen aineiston parissa ja työ on keskittynyt enemmän siihen. Näen, että kirjastolla on mahtavia mahdollisuuksia myös e-aineiston suhteen. Asiakkaat kyselevät e-aineistoa paljon enemmän kuin ennen. Tähän asti kirjastolla ei ole ollut aitoa, asiakaslähtöitä kanavaa sen tarjoamiseksi”, Tormas sanoo. 

Tormas liputtaa yhteistyön puolesta. Satakirjastoissa leveiden harteiden merkitys on ymmärretty ja yhteishankinnoilla on aineistojen osalta jo pitkät perinteet. Nyt yhteisen e-kirjaston myötä yhteistyö viedään seuraavalle tasolle. Tiettyjä asioita pystytään Tormaksen mielestä tekemään paremmin yhdessä kuin yksin.

”Jotkut saattavat kokea e-aineistot uhkaksi painetun aineiston hankinnalle, koska käytettävissä oleva aineistomääräraha ei kasva. Itse en näe e-aineistoa uhkana muulle aineistolle. Olen aivan varma siitä, että meillä on huippuammattilaiset eri kunnissa arvioimassa aineiston riittävyyttä. On myös taloudellisesti järkevää hankkia e-aineisto kuntien yhteistyönä. Ei ole vain painettua aineistoa tai digiaineistoa, vaan sekä että”, hän sanoo.

Anni Tormas on seurannut e-kirjaston kehitystä läheltä yleisten kirjastojen neuvostossa Satakunnan edustajana sekä Suomen Kirjastoseuran hallituksessa. Hän kokee, että e-kirjasto on kirjastolle tärkeä imagoasia. 

”Ajattelen tätä imagotyönä. On todella tärkeää, että e-kirjastoa markkinoidaan yhdessä. Se on kaikkien meidän kuntien ja kirjastojen yhteinen palvelu. Se ei ole vain Kansalliskirjaston tai Helsingin palvelu, vaan koko Suomen. E-kirjastossa tarvitaan vahvaa ymmärrystä ja osaamista kirjaston tehtävistä. Ei se osaaminen karkaa pois kunnista. Jokaisella kirjastoammattilaisella on oikeus ja velvollisuus olla mukana tässä hienossa kehityksessä, ottaa se omakseen ja ojentaa se kuntalaisille. Me olemme kaikki kirjaston asialla. Ei kimppatasollakaan ole enää pitkään aikaan mietitty kuntien rajoja. Sisäisen kirjastoyrittäjyyden hengessä voimme ihan hyvin kertoa asiakkaillemme tästä kaikkien kirjastojen yhteisestä palvelusta”, Tormas painottaa. 

Tormas on tyytyväinen siihen, että Kansalliskirjastosta tulee e-kirjaston emo-organisaatio. Kansalliskirjasto on hänen mukaansa perinteikäs, vahva organisaatio, joka elää ajassa yhdessä kirjastojen kanssa yhteisen e-kirjaston myötä. Tormas toivoo, että e-kirjasto tiivistää edelleen yhteistyötä kirjastokentällä kautta linjan. 

”Kirjastolaiset ovat jo nyt todella hyvin verkottuneita. Se on mieletön voimavara. Ei asioita tarvitse miettiä yksin omassa kammiossaan. Yhteistyötä tarvitaan”, Tormas tiivistää. 

Tämä kirjoitus on osa e-kirjastohankkeen juttusarjaa. E-kirjastohanke julkaisee eri kuntien ja kirjastokimppojen edustajien ajatuksia yhteiseen e-kirjastoon liittymisestä.  

Teksti: Marjo Haatainen / e-kirjastohanke