Jiří Kratochvil: Kettu naiseksi - Maagisen realismin mestarin romaani vihdoinkin suomeksi

Jiří Kratochvil: Kettu naiseksi (Kairaamo 2024, 160 sivua, kirjastoluokka 84.2, kovakantinen, ISBN 978-952-65206-3-6)

Tšekin kielestä kääntänyt: Eero Balk

Saatavuus: 11.10.2024 lähtien

"Kratochvilin proosateokset ovat tšekkiläisen kirjallisuuden suurimpia tapauksia sitten vuoden 1989."  – Milan Kundera

Maagisen realismin mestarin sarkasmia tihkuva romaani, jossa naiseksi muuttuva kettu ja salaisen poliisin nuori tähti rakastuvat kylmän sodan keskellä.

Kuolaavista koiristaan tunnetussa I. P. Pavlovin instituutissa tehdään 1940-luvun lopulla läpimurto: luonnosta pyydystetty naaraskettu oppii puhumaan ihmiskieltä ja alkaa hiljalleen muuttua naiseksi. Valtias Stalin adoptoi Sylva-ketun tyttärekseen ja valmistelee tätä karmivaan tehtävään ulkomailla. Sylva on koulutettu hyvin, mutta häneltä puuttuu kokemus monista inhimillisistä tunteista, etenkin rakkaudesta.

Toisaalla Brnossa metallipajan sorvarista Pavlíkista koulitaan poliisivoimien uutta tähteä. Poikkeuksellisen kielitaitonsa ja juonittelukykyjensä ansiosta Pavlík lähetetään Länsi-Saksaan varjostamaan tšekkiläistä emigranttia. Kun Pavlíkin ja Sylvan tiet kohtaavat amerikkalaisia ja vakoojia kuhisevassa Münchenissä, molempien uskollisuus valtion palveluksessa joutuu koetukselle.

Kettu naiseksi -romaanissa Kratochvil punoo ketun muodonmuutostarinaan todellisia henkilöitä ja kylmän sodan raakuuksia. Kirjan rakenne mukailee Aristoteleen alku, keskikohta ja loppu -sääntöä, mutta muuten tarina uhmaa kaikenlaisia sääntöjä, eikä kertojakaan malta pysyä kirjan kulisseissa. Lopputulos on ironiaa ja sarkasmia tihkuva maagisen realismin mestariteos, joka paitsi naurattaa ja kauhistuttaa myös tarjoaa oivalluksia ihmisyyden ytimestä.

TEOKSESTA SANOTTUA

”Kratochvil vahvistaa asemaansa yhtenä merkittävimmistä tšekkiläisistä nykytaiteilijoista. Hän onnistuu yhdistämään hyytävän kauhun ja halujen valtaan heittäytymisen kuvauksen paremmin kuin kukaan muu.”  – Aleš Palán, Aktuálně

”Kettu naiseksi on suuren kirjailijan upea romaani, joka seisoo vankasti omilla jaloillaan niin kotimaisella kuin kansainvälisellä kentällä.”  – Radim Kopáč, Lidové noviny

”Kettu naiseksi -romaani on kunnianosoitus kirjalliselle mielikuvitukselle; se on enemmän kuin pelkkä sanojen ja kuvien leikki, se on voimakas tarina erilaisten maailmojen yhteenkietoutumisesta ja yhteensopimattomuudesta sekä inhimillisen ja kettumaisen vapauden ylistys.”  – Magnesia Litera -palkintoraati

”Kuten Kratochvilin aiemmat kirjat, Kettu naiseksi kiinnittää lukijan huomion paitsi tarinan epätavallisella rakenteella myös ironiallaan ja sarkasmillaan, joilla kirjailija karkottaa kaikenlaisen ylitsepursuavan sentimentaalisuuden, vaikka teoksesta ei puutukaan seksiä, erotiikkaa ja rakkautta.”  – Eva Škamlová, iliteratura.cz

Kustannustoimitus: Daniel Pajunen, Susanna Räty

Kansi ja graafinen suunnittelu: Risto Viitanen

Esittelytekstit: Daniel Pajunen

JIŘÍ KRATOCHVIL

Jiří Kratochvil (s. 1940) on tšekkiläinen kirjailija, joka on kirjoittanut lukuisia romaaneja ja esseeteoksia sekä näytelmäkäsikirjoituksia teatteriin ja radioon. Kratochvilin kirjallinen ura alkoi jo 60-luvulla, mutta ensimmäiset 20 vuotta hänen tekstejään ilmestyi sensuurin takia vain maanalaisina samizdat-julkaisuina. Kommunistihallinnon kaaduttua Kratochvilista tuli nopeasti yksi eniten käännetyistä tšekkiläisistä kirjailijoista. Kratochvilin teoksia on julkaistu 19 kielellä.

Kettu naiseksi on Kratochvilin ensimmäinen suomennettu teos. Se voitti arvostetun tšekkiläisen Magnesia Litera -palkinnon vuonna 2020.