Bianca Bellová: Järvi - EU:n kirjallisuuspalkinnon voittaja 2017

Bianca Bellová: Järvi (Kairaamo 2024, 189 sivua, kirjastoluokka 84.2, kovakantinen, ISBN 978-952-65206-2-9)

Saatavuus: 27.6.2024 lähtien

 

Järvi on palkittu, ainutlaatuinen romaani täysi-ikäiseksi varttuvasta pojasta, joka pyristelee ulos ankarista olosuhteista ja etsii äitiään ja juuriaan venäläisen miehitysvallan tuhoamalla järviseudulla.

Jotkut kriitikot ovat kuvailleet Järveä dystopiaksi, mutta kommunistisessa valtiossa Neuvostoliiton aikana eläneelle – tai nykyään Venäjän miehityksen alla elävälle – tuhotut maisemat, saastunut luonto ja hahmojen kokema julmuus voivat olla silkkaa realismia.

 

Kalastajakylä maailman lopussa. Kuivuva järvi. Miehet juovat vodkaa, naiset kestävät kaikki vaikeudet, lapsilla on ihottumaa. Nami ja muut romaanin hahmot voivat suunnitella ja toivoa, mutta suuremmat voimat – järvi, hallinto, sotilaat, yhteisö, perinteet – voivat milloin tahansa rikkoa yksilön elämän ja unelmat. Pinnan alla on jotain uhkaavaa ja tuntematonta. Enimmäkseen mitään ei tapahdu, mutta milloin tahansa voi tapahtua jotain hirvittävää.

Romaanin alussa vallitsee rauhallinen lapsen maailma. Vähitellen tunnelma synkkenee, kun mukaan tulee järvi ja sen Henki sekä yhteisön normit ja oudot perinteet. Romaanin yliluonnollisuus karisee sen kuvatessa maailmaa laajemmin, saastuttavaa teollisuutta ja vettä vaativaa puuvillantuotantoa. Synkkyys ja epätodellisuus paljastuvat ihmisen aiheuttamiksi.

Järven tunnelma rakentuu sään arvaamattomuudesta, väkivallasta, käsissä kutisevasta ihottumasta, pölystä, järven kuivumisesta ja epämuodostumista, joiden kanssa sinnitellään. Kaikki on hieman saastunutta, niin maisema kuin ihmiset.

 

Bianca Bellová on rikastanut tšekkiläistä kirjallisuutta ankaralla dystopialla, joka on yksi viime vuosien merkittävimmistä kirjoista.”

MF Dnes

 

”Järvi on lumoava, valloittava, pelottava ja julma portti väärin menneeseen maailmaan, valtakuntaan, jossa herkkyys ja rohkeus kohtaavat julmuuden ja välinpitämättömyyden, jossa oman edun tavoittelu ja mielettömyydet syrjäyttävät myötätunnon ja yhteisöllisyyden – ja jossa pienet eleet pitävät kuitenkin toivon liekkiä elossa. Se on nopeasti etenevä, mukaansatempaava ja ainutlaatuinen, ja ansaitsee tulla eurooppalaiseksi klassikoksi, jota monet tulevat sukupolvet voivat lukea.”

Toby Lichtig, EBRD:n palkintolautakunnan puheenjohtaja. Lichtig työskentelee toimittajana Times' Literary Supplementissa

 

Teoksen saamat palkinnot

  • 2017 EU:n kirjallisuuspalkinto
  • 2017 Magnesia Litera – Vuoden kirja 
  • 2023 EBRD Literature Prize (teoksen englanninnos, The Lake, Partian Books, kääntänyt Alex Zucker)
    • Kaksi muuta finalistia olivat Olga Tokarczuk: The Books of Jacob (puolasta kääntänyt Jennifer Croft) ja Najwa Barakat: Mister N (arabiasta kääntänyt Luke Leafgren)

 

Bianca Bellová

Bianca Bellová (s. 1970) on tšekkiläinen kirjailija, kääntäjä ja tulkki. Bellová kirjoittanut seitsemän romaania ja novellikokoelman. 

Bellová on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista tšekkiläisistä nykykirjailijoista, hänen teoksiaan on käännetty jo 25 kielelle.

Bellován ensimmäinen romaani ilmestyi vuonna 2009. Vuonna 2016 julkaistu Järvi on Bellován neljäs romaani ja Bellován ensimmäinen suomennos.

 

Kairaamon työryhmä

Suomentanut: Susanna Räty

Kustannustoimitus: Daniel Pajunen

Kansi ja graafinen suunnittelu: Risto Viitanen

Esittelytekstit: Daniel Pajunen, Susanna Räty