Projekti kartoittamaan kirjastojen vaikuttavuutta

Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikössä on aloittanut kirjastojen vaikuttavuutta kartoittava projekti. Projektissa tuotetaan marraskuuhun 2015 mennessä artikkelijulkaisu kirjastojen vaikuttavuuden eri ulottuvuuksista. 

Julkaisuun sisältyviä ulottuvuuksia ovat muun muassa tiedolla johtamisen näkökulma sekä elinkeinopoliittinen ja yhteiskunnallinen näkökulma. Julkaisussa arvioidaan kirjastoista tehtyjä kansallisia ja kansainvälisiä hyöty- ja vaikuttavuustutkimuksia ja esitellään kirjastojen roolia pienyrittäjyyden tukena. Kuntaesimerkit kuvaavat toiminnan kehittämisen näkökulmaa paikallisista ja alueellisista lähtökohdista.

Projektilla halutaan tukea kunnallisten kirjastopalvelujen johtamista ja toiminnan kehittämistä. Kirjastopalvelujen kehittämisessä on huomioitava toimintaympäristön muutos ja kansalaisten moninaiset palvelutarpeet. Yhteiskuntavastuullisesti kirjaston on kyettävä kuvaamaan toimintansa vaikutuksia kansalaisille ja päättäjille.  

Kirjastotoiminnan kuvaamisessa on tärkeää nostaa esille toiminnan laadullisia arvoja ja merkityksiä.  Kirjasto- ja tietopalvelun ydinosaaminen on tiedon ylläpitämisessä, jakamisessa ja soveltamisessa. Ydinosaamista tuotetaan entistä enemmän kirjastojen välisellä yhteistyöllä sekä yhteistyössä muiden toimialojen ja yhteisöjen kanssa. 
Julkaisu tulee antamaan evästyksiä kirjastotoiminnan kehittämisestä käytävään keskusteluun, mitä vaikutuksia kirjastojen toiminnasta ja yhteistyöstä muiden kanssa on yhteiskunnalle.

Kuntaliiton projekti tehdään yhteistyössä Helsingin kaupunginkirjaston- keskuskirjaston ja Helsingin tietokeskuksen kanssa. Projektia vetää opetus- ja kulttuuriyksikössä erityisasiantuntija Johanna Selkee.

Uutinen Kuntaliiton sivuilla