Verkkotiedonhaun aloituspaikkoja

Tiedonhaun opastus

Verkkotiedonhaku

Google on hyvä aloituspaikka etenkin, jos ei tiedä, mistä tietoa kannattaa etsiä. Googlessakin on mahdollista tehdä tarkennettu haku ja käyttää erikoishakuja: kuvahaku, karttahaku ja tieteellisten tekstien haku Google scholar.

Erittäin käyttökelpoinen aloituspaikka on Finna.fi. Finna hakee kirjastojen, arkistojen sekä museoiden aineistoista. Sen avulla löytyy kirjallisuutta, artikkeleita, viitteitä ja kokotekstiaineistoja, kuvia, elokuvia, videoita. 

Makupalat.fi:tä kannattaa käyttää. Makupalat.fi on kirjastojen tuottama rajoitettu ja valikoitu kokoelma tietosisällöltään painokkaita verkkosivuja, joten relevantin materiaalin löytäminen on helppoa. Myös Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun vastauksiin kannattaa tutustua.

Aineistotietokannat

Jos etsii kirjallisuutta ja painettuja teoksia, kannattaa tutkia kirjastojen aineistotietokantoja. Tämä on helppoa Finnassa. Tiedot Suomessa julkaistusta materiaalista löytyvät Fennicasta.  Myös kirjakauppojen ja divarien hakuja kannattaa tutkia. Yksittäisten kirjastojen tietokannat löytyvät Kirjastohakemiston yhteystiedoista ja Finna-kirjastojen osalta myös Finnasta.

Erikoistietokannat

Tietoa kannattaa hakea erikoistietokannoista, joita tuotetaan asiantuntijaorganisaatioissa. Tietokantoja löytyy Tiedonhaun opastuksen kohdasta Tietokantoja ja hakemistoja sekä Makupalat.fi:stä. Vinkkejä löytyy myös Finna-kirjastojen Tiedonhaku-sivulta. Lehdet kannattaa muistaa tiedonlähteinä, esim. Digi.kansalliskirjasto.fi. Kirjastoissa on lisäksi käytössä maksullisia erikoistietokantoja (esim. EBSCO, Oxford Music Online, Naxos Music Library, Rakennustieto, Kansallisbiografia).

Kaunokirjallisuus

Kaunokirjallisuuden haun ykköslähde on Kirjasampo.fi. Kirjasammossa kaunokirjallisuutta on kuvattu monipuolisin asiasanoin, niitä käyttämällä löytää aineistoa hyvin. Palvelussa on myös suosittelua ja aiheenmukaisia kirjahyllyjä sekä muita lähteitä kaunokirjallisuuden ja kirjailijatiedon etsintään. Finna.fi:stä, Kirjastot.fi:n Kirjallisuus-sivulta sekä Makupalat.fi:stä kannattaa myös etsiä. Kansainvälistä  kaunokirjallisuuden sisältöä voi hakea esim. Goodreads'issä.

Lastenkirjallisuus

Sivupiiri (Kirjasampo) sisältää kuvauksia lastenkirjoista, joten sieltä on hyvä tehdä lastenkirjallisuushakuja. Sivupiiristä voi myös etsiä lukuvinkkejä ja suosituksia. Lastenkirjainstituutin tietokannoista kannattaa etsiä satuja, loruja, kirjallisuutta ja tutkimuskirjallisuutta.

Finna.fi:stä voi löytää lasten runoja ja loruja samalla tavoin kuin runoja muutenkin. Useimmiten loruja kuitenkin löytää painetuista lorukirjoista: Tiitiäisen tarinoita, Tiitiäisien satupuu, Hanhiemon loruja, Hanhiemon runoja, Hanhiemon iloinen lipas, Lasten kultainen riimikirja. Monet lorut ovat peräisin aapisista. Satuja on myös usein selailtava satukirjoista: Anni Swanin sadut, Hanhiemon satulipas, Grimmin sadut, Perrault’n sadut, Suomen lasten eläinsadut.

Musiikki

Musiikkitiedonhakuun hyvä aloituspaikka on Finna.fi, joka sisältää kirjastojen aineistotietokantojen tietojen lisäksi kansallisdiskografian sekä osan Fono.fi:n tiedoista. Siellä on myös Viola, kansallisdiskografia, jossa on tiedot kotimaisista nuoteista ja äänitteistä.

Yleisradion Fono.fi:tä kannattaa käyttää, kun etsii tietoa kappaleiden säveltäjistä, esittäjistä, sanoittajista ynnä muusta. Fono.fi:n sisällöt eivät kuitenkaan tällä hetkellä päivity, koska sen sisältöä ollaan siirtämässä uuteen käyttöliittymään. 

Musiikkikirjastot.fi sisältää musiikkitiedonlähteiden ja musiikkivinkkejä ja artistien ja levyjen esittelyä sisältävien levyhyllyjen lisäksi apua musiikkitiedonhakuun. Makupalat.fi:n musiikki-osasta löytyy runsaasti materiaalia.

Henkilöhistoria

Henkilöhistorian lähteitä verkossa ovat Kansallisbiografia ja Biografiasampo. Kansallisbiografian kaikki artikkelit eivät avoimesti luettavissa verkossa, mutta se on useimmiten kokonaan käytettävissä kirjastojen koneilla. Kuka kukin on sekä painetut että verkossa julkaistut matrikkelit ovat myös henkilöhistorian hakuteoksia. Sukututkijalle soveltuvia lähteitä on koottu Tiedonhaun uutiskirjeeseen 10/2023 Sukututkimus.

Tiedonhaun uutiskirje

Tiedonhaun lähteitä voi seurata Kirjastot.fi:n Tiedonhaun uutiskirjeestä. Siinä esitellään kuukausittain hyviä tiedonlähteitä vaihtuvasta aiheesta. Sisältö tukeutuu erityisesti Kirjastot.fi:n tiedonhaun sisältöihin: Makupalat.fi:n ja Kysy kirjastonhoitajalta -palveluun. Kirjettä tuotetaan myös ruotsiksi noin joka toinen kuukausi nimellä Nyhetsbrev om informationskällor.

Kirjastot.fi tuottaa myös Kirjallisuuskirjettä, jossa voi seurata kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

 

Seuraava: Tietokantoja ja hakemistoja tiedonhakuun