9. Mitä verkkoaineistoja suosittelette sukututkijalle?

Tiedonhaun opastus

1. Sukututkimus on suosittu harrastus. Se on myös monimutkaista ja vaatii aikaa ja keskittymistä, joten pikaohjeita ei ole. Sukututkimukseen keskittyviä seuroja on ja niiden sivuille on koottu hyvää materiaalia sekä aloittelijalle että edistyneemmille. Google-haulla sukututkimus löytyvät Sukututkimusseuran sivut sekä aloitusohjeita. Näiden puoleen on syytä kääntyä lähteitä etsiessä. Alla mainitut sivut löytyvät myös Makupalat.fi:stä.

Suomen Sukututkimusseura 
Sukuseurojen keskusliitto 
Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys 
Sukututkimusseuran neuvontapalvelut

2. Lähteet:

Yllä mainituilta sivuilta löytyy koosteita lähteistä, ohjeita sukututkimuksen aloittamiseen sekä myös kirjallisuusviitteitä perusoppaisiin. Niitä on lainattavissa kirjastoissa. Käytännön ohjeita löytyy myös.

Sukutukimusseuran sivuilta: Sukutukimuksen aloittaminenSukututkijan lähteet
Digitaalisen sukututkimuksen opas,
Sukuhaku

Arkistojen sivuilta: Arkistojen Portin aineisto-opas Sukututkimus.

Arkistojen lähteitä ja hakupalveluja on koottu Makupalat.fi:n, arkistot.

Varsinaisia sukututkimuksen lähteitä, kuten HisKi-tietokanta, voi suositella erikseenkin, vaikka ne löytyvätkin Sukututkijan lähteistä.

Helposti eri lähteitä on löydettävissä Makupalat.fi:stä haku asiasanalla sukututkimus, kaikki sukututkimuslinkit ovat kategoriassa Sukuhistoria. Sukututkimus

Sukututkimuslähteitä esittelee myös Tiedonhaun uutiskirje 10/2023 Sukututkimus. Lisäksi arkistolähteiden löytymistä ja käyttöä avaa Tiedonhaun uutiskirje 11/2023 Arkistot.

3. Seuraavissa vastauksissa löytyy lähteitä ja erilaisia tilanteita:

Mitä verkkoaineistoja suosittelette sukututkijalle? 

Kuinka löytäisin kirjan, tietokantoja tms. joita aloitteleva sukututkija voisi käyttää hyödyksi etsiessään tietoja sukulaisistaan. 

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun listaus asiasanalla sukututkimus.