Haun toteutus

Tiedonhaun opastus

Painetut lähteet ja verkkotiedonlähteet

Verkosta löytyy lyhyitä hakuteosmaisia tietoja, syvällisempiä analyysejä, viranomaisten tuottamaa tietoa ja tutkimuksia, kaunokirjallisuutta, tieteellisiä artikkeleita ja lehtiä. Verkkotiedonlähteet ovat siis hyvin moninaisia ja monista aiheista löytyy laaja kirjo tiedonlähteitä. Painettuja lähteitä ei pidä kuitenkaan unohtaa. Syvällisemmät tutkimukset löytyvät usein edelleen vain painettuina versioina ja esimerkiksi tutkimuskirjallisuus ja erikoisalojen hakuteokset ovat useilla aloilla suurelta osin edelleen painettua materiaalia.

Painettujen tiedonlähteiden ja verkkotiedonlähteiden etsiminen on suunnilleen samanlaista käytännössä. Haut rakennetaan samoin ja niitä voidaan laajentaa samoin. Samat hakusanat ja -tavat ovat käyttökelpoisia sekä verkossa että kirjastojen aineistotietokannoissa. Kirjastojen aineistotietokannoissa teosten kuvailut sisältävät asiasanoja, jotka löytyvät Finto.fi:stä. Sitä kannattaa tutkia, jollei haku tuota tulosta.

Sekä verkossa että kirjastojen aineistotietokannoissa on käytössä tarkennettuja hakuja, joita on myös hyvä käyttää, jos haku ei ole yksioikoinen. Kirjaston tietokannasta haulla Seitsemän veljestä saadaan ensimmäiseksi tulokseksi teos Seitsemän veljestä, mutta jos halutaan tutkia Seitsemän veljeksen sisältöä, on hyvä hakea tarkalla haulla esimerkiksi hakusanoilla Seitsemän veljestä ja sisällönanalyysi.

Pääosa Suomen kirjastojen aineistoista löytyy Finnasta.

 

Seuraava: Google