Hakutekniikoita

Tiedonhaun opastus

Tiedonhaun opastuksessa pyrimme antamaan yleisopastuksen tiedonhaussa. Mikäli etsit oman kirjastosi aineistoa tai ohjeita oman verkkokirjastosi käyttöön, sinun kannattaa etsiä niitä verkkokirjastostasi. Suurin osa kirjastoja löytyy Finna.fi:stä, Finna-kirjastojen hakuohje. Kirjastojen verkko-osoitteet ovat haettavissa myös Kirjastohakemistossa.

Hakukäsitteiden pohdinta

Kun olet analysoinut, mitä haet, pohdi tiedonhakuun sopivia näkökulmia ja käsitteitä. Jos aihe on selkeä ja yksinkertainen, tämä on helppoa, mutta jo esimerkiksi esitelmän tekoon Aleksis Kivestä tarvitaan tietoa monesta näkökulmasta. Voit yrittää valita muutama keskeisen sanan, hakusanan, joilla lähdet liikkeelle.

Sinun kannattaa myös kartoittaa, mitä tiedät aiheesta ennestään. Se auttaa oman aiheen jäsennyksessä ja myös jo alkuun haussa. Jos vaikkapa tuntee Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, tietää jo, että se kuuluu Suomen kirjallisuuden klassikkoihin. Näitä tietoja voi käyttää hyväksi haussa, esimerkiksi hakusanoina voi käyttää Kivi Aleksis ja suomenkielinen kirjallisuus, Kivi Aleksis ja klassikot. 

Sen jälkeen kannattaa arvioida, mikä on keskeistä haussa eli mikä kuuluu aiheeseen ja mikä ei, mikä on oman käsittelysi näkökulma. Aleksis Kiven tuotantoa voi etsiä hakusanoilla Kivi Aleksis ja tuotanto, mutta tuotannon merkitys aiheena vaatii jo enemmän tutkimista. Tuotannon listauksen lisäksi on tutustuttava tuotantoon ja sitä käsittelevään analyysiin. Silloin haku lähtee liikkeelle esimerkiksi sanoilla Kivi Aleksis ja merkitys, Kivi Aleksis ja vaikutus tai myös eri teosten nimillä ja vaikkapa analyysi-hakusanalla.

Jos käsitteitä on vaikea keksiä, niitä voi etsiä sanastoista. Hyvä paikka on Finto. Sen sanastoista poimitaan käsitteet, joilla kirjastoista löytyviä teoksia ja julkisen hallinnon tuottamia julkaisuja kuvaillaan. 

Yksinkertainen vai monipuolinen haku

Voit tehdä haun yhdellä hakusanalla tai yhdistelemällä hakusanoja. Siinä vaiheessa, kun yksi hyvä lähde on löytynyt, voit etsiä sen lähdeluettelosta tai linkeistä lisää lähteitä.

Tarkan hakukäsitteen lisäksi kannattaa pohtia myös laajempia käsitteitä. Kun etsit tietoa Ranskan suuresta vallankumouksesta, voit laajentaa hakua etsimällä hakusanoilla Ranska ja vallankumoukset tai Ranska ja yhteiskunnalliset tapahtumat. Saat enemmän hakutuloksia. Ideoita löydät Yleisen suomalaisen ontologian YSOn lisäksi myös kirjastojen kymmenluokituksesta (luokituksia YklHklj). Ranskan historian kohdasta löytyy alaluokka uusi aika. Jos olet etsimässä kirjaston tietokannasta hakusanalla Ranskan suuri vallankumous, voit jatkaa selaamista esimerkiksi luokan Uusi aika (ykl 96.12) sisällöistä tai yhden löydetyn teoksen asiasanoilla, esim. Ludwig XVI. Näin löytyneitä hakusanoja voi käyttää myös verkon tiedonhaussa. Voit kulkea sanastojen ja luokituksen hierarkiaa ylöspäin eli laajempaan tai alaspäin eli tarkempaan käsitteeseen. 

Testaile eri tapoja. Kun saat liikaa ja liian hajanaisia tuloksia, rajaa hakua, kun saat liian vähän tuloksia, laajenna sitä.

Sanastoista ja luokitteluista on hyötyä myös, kun yrität analysoida käsitteitä. Esimerkiksi Yson kemikaalit -käsitteen kuvauksesta saa melko hyvän kuvan eri näkökulmista ja aihekokonaisuuksista, joita siihen liittyy:

Finto, YSO Kemikaalit

  • Yläkäsite: aine
  • Alakäsitteet: biokemikaalit, maatalouskemikaalit, teollisuuskemikaalit
  • Assosiatiiviset käsitteet: allergeenit, altisteet, kemialliset yhdisteet, vaaralliset aineet, ympäristömyrkyt
  • Kuuluu ryhmään: 18 Luonnonsuojelu. Ympäristönsuojelu. Ympäristö. Jätteet, 30 Kemianteollisuus. Keraaminen teollisuus. Lasiteollisuus. Muoviteollisuus. Kumiteollisuus

Moni näistä johtaa eteenpäin ja auttaa tiedon jäsentämisessä ja haussa.

Boolen operaattorit

Boolen operaattoreista on apua hakujen laajentamisessa ja rajoittamisessa verkon hakukoneissa, kirjastojen aineistotietokannoissa ja useimmissa erikoistietokannoissa.

Hakusanojen yhdisteleminen Boolen operaattoreilla toimii näin (muoto ja kieli kannattaa tarkistaa):  

  • and, ja merkitsee sitä, että molemmat hakusanat esiintyvät tuloksissa. Haku Ranska ja vallankumous tarkoittaa, että sivussa tai asiasanoissa on mainittu sekä Ranska että vallankumous. Useimmiten and-operaattoria ei tarvitse kirjoittaa, se on oletusarvona haussa.
  • or, tai laajentaa hakua. Se ottaa mukaan kaikki lähteet, joissa esiintyy yksi tai useampi hakutermeistä. Haulla Ranska tai vallankumous saadaan esiin tuloksia, joissa esiintyy sana Ranska ja tuloksia, joissa esiintyy sana vallankumous tai molemmat. Tulosjoukko on suurempi kuin edellisellä haulla.
  • not, ei, - (=miinusmerkki) sulkee pois jonkin käsitteen. Ranskan vallankumous -1789 rajaa pois suuren vallankumouksen vuoden tuloksista, jolloin hakutuloksissa näkyvät muitakin Ranskan vallankumouksia.
  • Fraasi merkitään yleensä sitaattimerkkien väliin. Tällöin sanojen pitää esiintyä tuloksessa juuri tuossa järjestyksessä peräkkäin. ”Ranskan suuri vallankumous” haulla saadaan tuloksia, joissa sanat esiintyvät juuri tuossa muodossa.

Myös sanan katkaisua voi käyttää, silloin haulla vallankumou* saadaan kaikki tuolla alulla löytyvät sanat eli mm. vallankumous kaikissa taivutusmuodoissa. Sanan keskellä voi usein useamman merkin korvata * ja yhden merkin kysymysmerkillä, jolloin esimerkiksi haulla Mar?a saadaan tulokseksi Maria, Marja, Marta. Useissa tietokannoissa (esim. kirjastojen aineistohaut) rajausmahdollisuuksia tarjotaan hakutuloksessa. Näiden avulla hakua voi jatkaa eri suuntaan, laajentaa niin että saat enemmän lähteitä taikka supistaa niin, että niitä tulee vähemmän.

 

Seuraava: Haun toteutus