Hakutulosten arviointi

Tiedonhaun opastus

Tiedonlähteen arviointi

Kun olet etsinyt ja löytänyt tietoa, tarkista, ovatko tiedonlähteet sellaisia, joita voi käyttää eli ovatko ne riittävän luotettavat ja löytyykö niistä tieto, jota lähdit hakemaan. Tiedonlähteiden sisältöä voit arvioida tiedon osuvuuden lisäksi myös sen mukaan, kuka tiedon on julkaissut (virallinen taho, harrastelija), kuinka tuoretta ja ajantasaista tieto on, missä se on julkaistu (jos kyseessä on esim. artikkeli), kuinka moni siteeraa tai näyttää käyttävän juuri tätä tiedonlähdettä.

Jos haun tuloksista ei löydykään sopivaa materiaalia, on pohdittava aihetta ja käytettyjä hakukäsitteitä tai hakutapoja uudelleen. Hakukäsitteitä voi vaihtaa etsimällä synonyymejä, laajempia tai suppeampia käsitteitä. Myös haun kieltä voi vaihtaa, jos pystyy lukemaan käyttämään hyväksi materiaalia muilla kielillä. Finto.fi:ssä löytyy vastaavia käsitteitä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Hakuprosessi elää, voit joutua pohtimaan hakuja useamman kerran ja jos etsit tietoa laajempaan tutkimukseen, vaikka opinnäytteeseen, joudut hakemaan sitä lisää työn edetessä. Löytynyt tiedonlähde saattaa johtaa useaan uuteen lähteeseen. Hakurupeaman aikana kannattaa arvioida jo aiemmin löytämiään lähteitä uudelleen ja valikoida sopivimmat, jos materiaalia kertyy liian paljon. Muista myös aina päämääräsi. Jos et tee syvällistä tutkimusta, älä uppoudu keräämään liian suurta määrää tiedonlähteitä.

Lista asioista, jotka ovat avuksi lähdettä arvioitaessa

Sisältö

  • Aiheen käsittelyn laajuus ja syvyys.
  • Käsittelyn tarkoitus, pätevyys, luotettavuus, oikeakielisyys.
  • Ajankohtaisuus, ajantasaisuus.
  • Verkkomateriaalissa edellisten lisäksi: 
  • päivitys, jatkuva ylläpito.
  • Linkkien asiaankuuluvuus.
  • Linkkien toimivuus.

Julkaisutiedot

  • Kirjoittajan auktoriteetti, asema ja pätevyys.
  • Taustaorganisaatio.
  • Yhteystiedot.
  • Käyttöoikeudet, tekijänoikeudet.

Ulkoasu

  • Ulkoasun arviointi voi auttaa verkkosivujen arvioinnissa, sekava tai vanhahtava ulkoasu voi merkitä sitä, että sisältö on esim. vanhentunutta. Näin ei kuitenkaan aina ole, joten ensisijainen arviointi on tehtävä muilla tavoin.

Viittaukset

  • Kirjallisuus tai artikkelit, joihin viitataan, ovat asiallisia (julkaisijat, tekijät asiallisia).
  • Verkkosivuilla kirjallisuus, artikkelit tai muut verkkosivut, joihin viitataan.
  • Linkkien toimivuus.

Omaan ymmärrykseensä kannattaa luottaa. Jos joku lähde tai yksityiskohta siinä vaikuttaa epäillyttävältä, siihen kannattaa suhtautua kriittisesti ja tutkia tarkemmin. 

Valeuutiset

Samat ohjeet pätevät oikean tiedon erottamisessa valeuutisista:

Julkaisutiedot

Kuka uutisen on julkaissut? Tutki, onko julkaisija, henkilö tai organisaatio luotettava. Luotettavia julkaisijoita ovat esimerkiksi tunnetut toimijat, lehdet, virastot, tutkijat, tunnetut asiantuntijat.

Sisältö

Aiheen käsittelyn asiallisuus, puolueellisuus, yksipuolisuus, kielen asiallisuus, virheet kielessä, kirjoituksessa.

Ajantasaisuus

Koska uutinen on julkaistu?

Viitteet

Mihin uutinen perustuu? Lähteet, henkilöt, joita mainitaan, viitteet muihin julkaisuihin.

Esimerkiksi Yle ohjaa mediakritiikissä ja valeuutisten tunnistamisessa antamalla 7 kohdan pikaohjeen, Tunnista luotettava uutinen – kysy nämä 7 kysymystä, https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/02/11/tunnista-luotettava-uutinen-kysy-nama-7-kysymysta. Yllämainittujen asioiden lisäksi kehotetaan kiinnittämään huomiota seuraaviin asioihin:

Kuvien aitous

Ohjeita kuvien tutkimiseen löytyy esim. Faktabaarista Näin tarkistat, onko materiaali aitoa vai deepfake.

Ylen Testaa, erotatko feikkikuvat aidoista, tarjoaa mahdollisuuden tutkia kuvia ja kertoo, mitkä yksityiskohdat paljastavat tekoälyn luoman kuvan. 

Otsikon ja sisällön yhteensopivuus

Vastaako otsikko sisältöä?

Itsekritiikki

On hyvä kiinnittää huomiota siihenkin, vaikuttavatko omat mielipiteet siihen, haluaako tiettyyn asiaan uskoa vai ei. Lähteitä ja uutisten todenmukaisuutta arvioitaessa on muistettava puolueeton asenne.

Sosiaalinen media

Some-sisältöihin kannattaa myös soveltaa yllä olevia listoja. Esimerkiksi STT neuvoo tutkimaan lähteiden ja sisällön aitoutta.

Tekoäly

Tekoälyn suhteen on muistettava olla varuillaan. Samat ohjeet pätevät myös tekoälyn tuottamiin tietoihin. Sisältöön on suhtauduttava kriittisesti, väitteiden paikkansapitävyys, loogisuus ja lähteiden aitous tarkastettava ja oma ajattelu on syytä virittää parhaaseen terään. Faktabaari tarjoaa opastusta tekoälyn analysointiin.

 

Ohjeita mediakriittisyyteen löytyy paljon. Alla muutama:

 

Seuraava: Materiaalia mediakasvatukseen ja lähdekritiikkiin