Lasten- ja nuortenkirjastotyö

Erten etävinkit: Vie kirjasto asiakkaan luokse. Pop up -kirjastot osana kirjastopalveluja

Tulehan kuulolle, keskustelemaan ja saamaan konkreettisia vinkkejä pop up -kirjastotoimintaan eri ikäisten ryhmien parissa!

Erten etävinkit: Vie kirjasto asiakkaan luokse. Pop up -kirjastot osana kirjastopalveluja

Ohjelma 3.9. klo 9.30–11.00

klo 9.30–9.50
Pikakirjastoja pikkulapsiperheille
Krista Tuominen, Lahden kaupunginkirjasto

klo 9.50–10.00
keskustelua ja kysymyksiä

klo 10.00–10.20
Pop up -toimintaa Mikkelissä
Riia Marttinen ja Sari Hokkanen, Mikkelin seutukirjasto

Suosittele sisältöjä ja vaikuta – ohjaamisen taidot kirjastossa

Kirjastot ovat eri-ikäisten kuntalaisten turvallisia kohtaamispaikkoja. Henkilökunnalle on tärkeää, että kaikki tuntevat olonsa tervetulleiksi ja viihtyvät yhteisessä kirjastossa. Erityisesti nuorten kanssa työskentely tarjoaa kirjastossa mahdollisuuksia rikastuttaa yhteisöä ja tukea nuorten kasvua ja kehitystä.

Nordic Libraries Together 2024

Yhteispohjoismaalainen Nordic Libraries Together 2024 -konferenssi järjestetään Oodissa 4.-6.9.2024. Ilmoittautuminen on nyt auki! 

Nordic Libraries Together -konferenssien ohjelma suunnitellaan pohjoismaisten kirjastojen yhteistyönä ja sen taustalla on vuonna 2019 perustettu Nordic IFLA Network, eli NINja-verkosto. Ensimmäinen Nordic Libraries Together -konferenssi järjestettiin Malmössä 2021, seuraava vuonna 2022 Bergenissä ja viimeisin vuonna 2023 Reykjavikissa. 

Onnistu tiedonhaussa ja löydä lähteitä – kirjastojen yhteiset palvelut

Kirjastoilla on tärkeä rooli lukemisen ja lukutaidon edistämisessä. Lukutaitotyötä tukevat yleisille kirjastoille yhteiset valtakunnalliset palvelut ja tiedonlähteet. Asiantuntijapuheenvuorojen kautta pääsemme kertaamaan ja päivittämään kolmen yhteisen palvelun ajankohtaiset aiheet. Lisäksi saamme käytännön vinkkejä, kuinka yhteisiä palveluita kannattaa hyödyntää omassa työssä.

Esihenkilöt Liboppiin: Sisällöt ja mahdollisuudet tutuiksi!

AKE-kirjastot kutsuvat tällä kertaa erityisesti johtajat ja esihenkilöt kautta Suomenmaan yhteiseen Liboppi-aamupäivään!

Aluksi kuulemme mitä kaikkea Libopista tällä hetkellä löytyy ja miten tähän on päästy. Kuinka motivoida ja rohkaista henkilökuntaa digitaalisten aineistojen pariin ja opiskelemaan itsenäisesti? Aihetta pohtii Digi- ja väestötietoviraston suunnittelija Mirva Gullman.

Lastenkirjasilta

Seminaari Viron ja Suomen lasten- ja nuortenkirjallisuudesta
Tiistaina 21.5.2024 klo 10-15.30 Kulttuuritalo Laikun luentosalissa Tampereella. 

Osoite: Keskustori 4, 33100 Tampere.

Seminaari on englanninkielinen.

***

The Finnish Institute for Children’s Literature (Lastenkirjainstituutti) organizes a seminar on Estonian and Finnish Children’s and Youth Literature on Tuesday May 21st 2024 from 10.00 to 15.30 in Culture House Laikku ’s lecture hall (luentosali) in Tampere. Address: Keskustori 4, 33100 Tampere.

Pelottavat ja ahdistavat somesisällöt aamuklubi

Pelottavat ja ahdistavat somesisällöt – Aamuklubilla 22.5. käsitellään puheeksioton kysymyksiä

Nuoret kohtaavat verkossa monenlaisia sisältöjä: osa naurattaa, huvittaa ja inspiroi, toiset ahdistavat ja pelottavat ja voivat olla jopa vaarallisia. Seuraavalla Aamuklubilla 22.5. klo 9-10 keskustellaan sitä, mitä nuoria kohtaavien aikuisten on tärkeää tietää pelottavista tai vaarallisista somesisällöistä ja -ilmiöistä. Mistä voi tunnistaa, että nuori on kohdannut haitallista sisältöä ja miten aloittaa keskustelu? Entä mitä keskustelussa on tärkeää ottaa huomioon?

Me osaajina PiKe-kirjastoissa – turvallinen ja varma työote

Mitä on työturvallisuus kirjastotyössä? Asiakaskohtaamisista saat iloa ja merkityksellisyyden kokemusta. Häiriötilanteet ja uhkaava käytös kuitenkin kuormittavat ja niihin on tärkeää varautua ennalta. Miten hallitaan työn kuormitustekijöitä, niin että arki sujuu ja työssä voidaan hyvin? Mitä voin työntekijänä tai esihenkilönä tehdä turvallisen työarjen eteen?

Lukulystit 15.5.2024: Lapset ja nuoret ääneen – osallisuutta lasten ja nuorten kirjastopalveluissa

Lukulystien 15.5.2024 ohjelma on julkistettu!

Mietitkö, miten lisätä vuorovaikutusta kirjavinkkaukseen tai satutuokioon tai miten lapset ja nuoret saisi houkuteltua mukaan suunnittelemaan kirjastopalveluja? Jos vastaus on kyllä, tule mukaan kevään Lukulysteille.

Kirjastokaista striimaa webinaarimme, jossa lasten ja nuorten osallisuutta kirjastopalveluissa tarkastellaan monesta eri näkökulmasta. Luvassa on konkretiaa, hyviä esimerkkejä ja menetelmiä.