Lasten- ja nuortenkirjastotyö

Uudenmaan LANU-verkostopäivä 2025

Tervetuloa Espooseen verkostoitumaan ja tutustumaan lanutyön teemoihin!

Uudenmaan LANU-verkosto (Lasten- ja nuortenkirjastotyötä Uudellamaalla) kokoontuu yhteiseen verkostopäivään toukokuussa Lippulaivan kirjastoon. Verkostopäivässä pääset tapaamaan muita lanutyötä tekeviä, vaihtamaan kuulumisia, kuulemaan kiinnostavia esityksiä eri aiheista ja oppimaan toisilta.

Tutkittua: Lukutaitotyö yleisen kirjaston kulttuurihyvinvointipalveluna

AKE Porvoon Tutkittua-sarjassa esitellään kirjastoalan tuoreita opinnäytetöitä, pro graduja ja muita kiinnostavia julkaisuja.

Tällä kertaa Anna Kähkönen esittelee vuonna 2024 ilmestynyttä opinnäytetyötään ”Lukutaitotyö yleisen kirjaston kulttuurihyvinvointipalveluna: kohderyhmänä 0–6-vuotiaat lapset ja perheet”. Työ on valmistunut ylemmän amk:n Kulttuurihyvinvoinnin koulutusohjelmasta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.

Nuorten kohtaaminen kirjastoissa

Kirjastojen henkilökunta kohtaa työssään eri ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä, joiden taustojen ja kokemusmaailman ymmärtämisessä on apua myös kirjastotyössä. Erityisesti nuoret viettävät paljon aikaa kirjastoissa ja aika ajoin heidän kanssaan on myös haastavia vuorovaikutustilanteita. Tässä iltapäivän mittaisessa webinaarissa saat katsauksen nuorten elämään liittyviin ilmiöihin ja pääset pohtimaan kohtaamista ja tilanteiden käsittelyä käytännön esimerkkien kautta.

Kirjastotiedon työkalut – PiKen tilastokatsaus trendeihin, arkeen ja vastapalloihin

Alueellinen tilastokatsaus kolmatta vuotta! Akepike, PIKI- ja Keski-kirjastot nostavat tämän kunniaksi keväällä 2025 esiin uusia poimintoja PIKI- ja Keski-kirjastojen toimintatilastoista. Missä nyt mennään? Miltä kirjastoelämä ja lukutaito näyttävät?

Lanujen kirjakahvit: Kadonneet helmet ja tuntemattomat tärpit

Tuo muidenkin tietoon unohdetut kirjasuosikkisi!

Onko joku vanhempi kirja jäänyt mielestäsi vaille ansaitsemaansa huomiota? Onko hieman uudemmissa kirjoissa tuntemattomia tärppejä, joista suuri yleisö ei ole tietoinen?

AKE Porvoon LANU-verkoston järjestämillä kahveilla vinkataan tällä kertaa kadonneita helmiä ja tuntemattomia tärppejä.

Palauta siis mieleesi hieman vanhemmatkin unohdetut kirjasuosikkisi ja tule mukaan kahveille vinkkaamaan. Vinkata voi kuvan ja äänen kera tai kirjoittamalla chattiin omia vinkkejä. Mukaan voi tulla myös vain kuuntelemaan.

Lastenkirjakahvit

Maaliskuun lastenkirjakahvit järjestetään torstaina 13.3. klo 14-15.

Lastenkirjakahveilla keskustellaan ajankohtaisista lasten- ja nuortenkirjoista. Voit esitellä lukemasi kirjan tai tulla kuuntelemaan, mitä muut ovat lukeneet.

Lastenkirjakahvit järjestetään Teams-etäyhteydellä: https://bit.ly/maaliskuunlastenkirjakahvit25

Lastenkirjakahveille ovat tervetulleita kaikki lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kiinnostuneet aikuiset!

Tekoälylukutaitoa kirjastosta - työkalut ja mahdollisuudet

Aloitimme helmikuussa 2025 Mediataitoviikolla kolmen tapaamisen sarjan, jonka aikana pohditaan tekoälyä erityisesti kirjaston mediakasvatuksen näkökulmasta. Tavoitteena on käsitellä tekoälyä kirjastojen näkökulmasta yhdessä keskustellen. Jokaiseen tapaamiseen sisältyy alustus ja keskustelu. Tapaamiset toteutetaan Teams-etäyhteydellä.

Erten etävinkit: Työkaluja monikielisten lasten, nuorten ja perheiden kohtaamiseen

Erten etävinkeillä 11.3. kuullaan Monikielisen kirjaston ajankohtaisista asioista kirjastoille, tutustutaan Heurekan Tietokirjafanit-hankkeen Tee oma tietokirja -työpajaan ja saadaan vinkkejä Lukukeskuksen ajankohtaisista materiaaleista kirjastokäyttöön.

Tule mukaan linjoille ja keskustelemaan tai tilaa tallenne!

OHJELMA 11.3. klo 9.30–11.00

klo 9.30–10.00
Ajankohtaiset palvelut kirjastoille
Eeva Pilviö, Monikielinen kirjasto

Erityisvinkkarikahvit

  • Mitä kaikkea erityisryhmille vinkkaamisessa on hyvä ottaa huomioon?
  • Millaisia kokemuksia erityisryhmille suunnatussa hankkeessa saatiin?

AKE Porvoon iltapäiväkahveilla 13.2. tutustumme Kuopion kaupunginkirjaston Lukuvimma-hankkeessa tuotettuun Erityisvinkkarioppaaseen.

Opasta esittelevät hanketyöntekijät Raija Savinainen ja Riikkamaria Korhonen. Raija työskentelee informaatikkona Kuopion kaupunginkirjastossa. Riikkamaria toimii vastaavana sanataideohjaajana Sanataidekoulu Aapelissa.

Pohjoismaisia lastenkirjoja vähemmistökirjailijoilta -webinaari (englanniksi)

Webinaarissa Linnea Huhta, Tornedalenista kotoisin oleva luovan alan monilahjakkuus ja Meänkieli-puhuja, kertoo kokemuksistaan kirjailijana, runoilijana ja elokuvatuottajana. Haastattelutyyppisessä webinaarissa tutustutaan Linnean matkaan vähemmistöön kuuluvana luovana tekijänä kulttuurisessa mediamaisemassa. Osallistujilla on myös mahdollisuus osallistua yhteiseen keskusteluun vähemmistöjen tarinoiden edistämisstrategioista. Tilaisuuden kieli on englanti.