Mediakasvatus ja digiosaaminen

Kestävää digitukea kirjastossa — digiopastajien verkostopäivä

Järjestämme yhteistyössä Turun AKEn kanssa huhtikuussa digiopastajien verkostopäivän, joka on tarkoitettu kaikille digiopastusten parissa työskenteleville kirjastotyöntekijöille. Tavoitteena on tarjota mahdollisuus kirjastojen digiopastajille verkostoitua ja jakaa kokemuksia ja oppeja omasta työstään.

PiKen mediasivistys: moninaiset ohjaustilanteet

Kaipaatko uusia eväitä aikuisten kohderyhmien kohtaamiseen ja ohjaamiseen kirjastossa? Miten mediasivistyksen teemoja päästään lähestymään yhtä jalkaa ja perinteisen ”ylhäältä alas” -asetelman välttäen? Monilukutaitotyö kirjastoissa pitää sisällään monenlaisia ohjaustilanteita. Aikuisten inklusiivinen mediatoiminta tarkoittaa käytännönläheistä median tekemistä.

Tekoälypuheenvuoro

Tekoälylukutaidon kehittäminen auttaa työntekijöitä ymmärtämään ja hyödyntämään tekoälyä tehokkaasti, turvallisesti ja vastuullisesti. Tekoälylukutaito on tärkeä osa nykypäivän työelämää ja teknologista kehitystä. Euroopan unionin AI Act edellyttää organisaatioilta 2.2.2025 alkaen henkilöstön kouluttamista tekoälyn vastuulliseen käyttöön. Elevistä Aleksi Paavola kouluttaa tekoälyn tulkitsemiseen, sekä hyödyntämiseen kirjastotyössä.

Google sheets -syventävä koulutus

Tule mukaan oppimaan Google sheetsin käyttöä osana kirjastotyön tilastointia!
KTM Ville Rihtamo on liiketoiminnan moniosaaja ja laaja-alainen digitaitojen kouluttaja, joka omaa tuhansien koulutustuntien kokemuksen pidettynä valmentajana. Rihtamo on saanut erityiskiitosta asiantuntevasta ja rennosta otteestaan, sekä kyvystään tukea osallistujien oppimistavoitteiden saavuttamista.

PiKen mediasivistys: yhteisöllisyys aikuisten monilukutaitotyössä

Miten yhteisöllisyys liittyy kirjastoissa tehtävään aikuisten mediasivistystyöhön? Mistä lähtökohdista voidaan rakentaa vaikuttavaa ja kohderyhmän tarpeisiin vastaavaa monilukutaitotyötä? Tässä tilaisuudessa avataan vuorovaikutuksen ja osallisuuden merkitystä kirjastojen aikuisille suunnatussa kriittistä lukutaitoa ja medialukutaitoa tukevassa työssä.

Tekoälylukutaitoa kirjastosta - työkalut ja mahdollisuudet

Aloitimme helmikuussa 2025 Mediataitoviikolla kolmen tapaamisen sarjan, jonka aikana pohditaan tekoälyä erityisesti kirjaston mediakasvatuksen näkökulmasta. Tavoitteena on käsitellä tekoälyä kirjastojen näkökulmasta yhdessä keskustellen. Jokaiseen tapaamiseen sisältyy alustus ja keskustelu. Tapaamiset toteutetaan Teams-etäyhteydellä.

Tekoälylukutaitoa kirjastosta: tekoälyn eettiset kysymykset ja linjaukset

Aloitamme helmikuussa 2025 Mediataitoviikolla kolmen tapaamisen sarjan, jonka aikana pohditaan tekoälyä erityisesti kirjaston mediakasvatuksen näkökulmasta. Tavoitteena on käsitellä tekoälyä kirjastojen näkökulmasta yhdessä keskustellen. Tapaamiset toteutetaan Teams-etäyhteydellä.

Tapaamiset on suunnattu kaikille tekoälystä kiinnostuneille kirjastolaisille, erityisesti heille, jotka pohtivat kuinka käsitellä tekoälyä osana mediakasvatusta lasten, nuorten, aikuisten tai ikäihmisten kanssa. Voit osallistua oman aikataulusi mukaan niihin tapaamisiin, joihin pääset. 

Informaatiotutkimuksen perusopinnot, 25 op

Informaatiotutkimus on viestintätieteisiin kuuluva ihmistiede, jossa tarkastellaan ihmisten ja tiedon vuorovaikutusta erilaisissa ympäristöissä. Perusopinnot johdattavat sinut informaatiotutkimukseen tieteenalana ja professiona. Perusopinnot tarjoavat näkökulmia yksilöiden, ja yhteisöjen tiedonhankinnan, -jakamisen ja -tuottamisen tapojen ymmärtämiseen ja perehdyttävät informaatiolukutaitoon sekä tiedonhankinnan keinoihin. Opinnot antavat kattavan pohjan tiedonhallintaan, digitaalisiin aineistoihin ja informaatiolainsäädäntöön.

PiKen avoin verkostopäivä: Yhdenvertaisuus digissä, teksteissä ja kokemuksissa

Muistatko vielä monenmoiset digi-, esa- ja lanu-foorumit PiKe-alueellamme tai jäikö viimevuotinen verkostopäivämme sinulta väliin? Näiden tilaisuuksien hengessä kokoonnumme yhteen Juupajoelle PiKe-kirjastojen verkostojen historian toiseen foorumipäivään. Jokainen alueemme kirjastoammattilainen on lämpimästi tervetullut mukaan tapaamaan kollegoita, verkostoitumaan ja kuulemaan ajankohtaisia aiheita digiosaamisessa, saavutettavuusaiheissa sekä lasten- ja nuortenkirjastotyössä!