Sain lelukaupat.fi:n Jari Vaskolta pyynnön julkaista hänen kirjoittamansa vierailijablogaus Pelin Paikka-Blogissa. Tottakai suostuin kun aihekin oli näin tärkeä ja kiinnostava. Jari käsittelee tekstissään oppimista ja lautapelejä. Lopusta löytyy myös vierailevan kirjoittajan pelivinkkejä.
T: Heikki
______________
Lautapelien pelaamisesta voi oppia paljon
Tämä kirjoitus käsittelee pääsääntöisesti lautapelien hyödyntämistä oppimisen apuna ja esittelee hieman lautapelien maailmaa yleisellä tasolla.
Lautapelejä on todella paljon erilaisia aina pienten lasten yksinkertaisista peleistä aikuisten rakastamiin todella haastaviin ja strategisiin lautapeleihin.
Nykyisin suuri osa peleistä ja oppimateriaaleista on digitaalisessa muodossa, mutta tavallisia lautapelejä ei ole syytä unohtaa. Tavallisilla lautapeleillä on yhä oma kannattajakuntansa, joka kasvaa jatkuvasti.
Pelaamalla pelejä oppii myös erilaisia asioita ikään kuin vahingossa, koska pelit sisältävät erilaisia elementtejä, jotka edellyttävät tiettyjä taitoja. Pelaaminen on leikkisä, mutta samalla kilpailullinen ja viihdyttävä tapa oppia uutta. Pelaaminen tarjoaa myös turvallisen ympäristön tehdä virheitä ja epäonnistua. Virheet tai väärät päätökset ja valinnat kuuluvat myös pelaamiseen ja virheiden tekemisestä voi oppia pelien edetessä.
Lautapelin lauta tarjoaa visuaalisen alustan, jonka avulla tietoa on helppo yhdistellä. Pelien eri elementit ja mahdolliset ongelmat ja niistä seuraavat keskustelut ovat parhaimmillaan hyvin opettavaisia. Hyvän lautapelin olisikin hyvä sisältää runsaasti sellaisia elementtejä, jotka tarjoavat paljon ongelmia ratkaistavaksi ja mahdollisuuden soveltaa ongelmien ratkaisusta saatua tietoa.
Lautapelien pelaaminen sopii myös erilaisille oppimistyyleille. Osaa peleistä pelataan joukkueittain, joka onkin oivallista, koska silloin oppiminenkin tapahtuu joukkueissa ja yhteenkuuluvuuden tunne auttaa ujompia rohkaistumaan, koska osana joukkuetta kukaan ei jää yksin.
Kriittisen ajattelun ja ongelmien ratkaisun lisäksi myöskin kommunikointitaidot paranevat ja ryhmässä työskentely ja suhteiden muodostaminen helpottuu. Joidenkin tutkimusten mukaan ryhmässä pelattavien pelien avulla yksilöt uskaltavat myös helpommin kokeilla riskien ottamista, koska epäonnistuminen joukkueena ei tunnu yhtä pahalta, kuin epäonnistuminen yksin.
Lautapelien avulla voi siis oppia todella monenlaisia asioita muun muassa aina matemaattisista taidoista ja loogisesta päättelystä niin kutsuttuihin pehmeisiin taitoihin, kuten parempaan kommunikointiin ja ryhmätyöhön.
Pelaamista voi luonnollisesti harrastaa aikuisenakin, koska ihminen ei ole ikinä liian vanha oppimaan uutta tai parantamaan jo opittuja taitoja. Esimerkiksi kelpaa shakki, jota monet ovat pelanneet läpi elämänsä ja pelaavat yhä. Innokkaat pelaajat ovat lukeneet tusinoittain kirjoja shakkiin liittyen ja yhä haluavat kehittää omaa peliään. Parhaimmillaan lautapeli-innostus säilyykin läpi elämän.
Aikuiset voivat myös pelata lautapelejä, joita pelataan joukkueissa, koska myös aikuisten pehmeissä taidoissa on aina kehitettävää. Lautapelejä onkin otettu käyttöön erilaisissa yritysten tilaisuuksissa, kun halutaan luoda yhteishenkeä ja parantaa kommunikaatiota.
Kirjoittajan top 5 lautapelit, joita voi pelata joukkueittain:
- Trivial Pursuit Classic Edition – ei varsinainen joukkuepeli, mutta mukava silti pelata esimerkiksi 2 vs 2 asetelmalla
- Alias – hauska sananselityspeli
- Axis & Allies – Toisen Maailmansodan puolivälin tienoille sijoittuva mukaansatempaava strateginen lautapeli
- Scrabble – sanapeliklassikko, jota on hauska pelata joukkueittain
- Codenames – uusi hauska seurapeli, joka toimii hyvin joukkuepelinä
Kirjoittajasta:
Pelasin paljon lautapelejä nuorempana, mutta jossakin vaiheessa ne jäivät pois kuvioista konsoleiden ja tietokonepelien kiilatessa ohitse. Hiljattain olen kuitenkin löytänyt lautapelit uudestaan ja vasta alkanut ymmärtää, että kuinka monipuolisia ne voivat olla. Tuttujen lautapelien pelaaminen myös tuottaa mukavan nostalgisia tunteita ja pelaaminen on hauska tapa viettää aikaa yhdessä ystävien kanssa. Tästä uudelleen syttyneestä kiinnostuksesta sainkin idean tähän vieraskirjoitukseen, jossa esittelen hieman lautapelien maailmaa.
Jari Vasko / lelukaupat.fi