Tässä kokonaisuudessa annamme neuvoja, miten tietoa kannattaa hakea, mistä on hyvä lähteä liikkeelle ja millaisia tapoja tiedonhaussa voi käyttää
Alkuun tiedonhaussa
Muista: Tiedonhaku on elävä prosessi. Se ei etene järjestyksessä alusta loppuun. Älä siis menetä toivoasi, kun joudut arvioimaan uudelleen eri osasia ja palaamaan jo kertaalleen tekemiisi arvionteihin.
Etsimisen alkuun auttaa tarvitsemasi tiedon jäsentely. Pohdi, mitä haet. Voit koittaa esimerkiksi lausua mielessäsi kysymyksen, johon olet etsimässä vastausta. Jos se on laaja aiheeltaan, mieti tarkentavia kysymyksiä ja jaa sillä tavoin kokonaisuutta osiin. Kirjoita muistiin osa-alueita ja jäsennystä. Palaa siihen tarvittaessa, kun tiedonhakusi etenee.
Syvällisyys
Arvioi, miten laajasti lähdet tietoa hakemaan. Jos etsit vaikkapa Aleksis Kiven syntymävuotta ja -paikkaa, et tarvitse runsasta määrää lähteitä, riittää kun löydät sen, josta löytyy luotettava vastaus. Silloin tiedonhakua ei tarvitse kovinkaan paljon suunnitella.
Kun etsit laajaa määrää lähteitä syvällisempään työhön, tarvitset jo enemmän suunnittelua. Esimerkiksi Aleksis Kiven tuotannon merkitystä koskevaa tutkielmaa varten joutuu tietoja etsimään ajatuksella ja pidempään.
Se, miten paljon ja miten syvällistä tietoa tarvitaan, ohjaa myös sitä, mistä haet. Jos etsit nopeasti vaikkapa tietoa siitä, minä vuonna Ranskan suuri vallankumous tapahtui, yksinkertainen haku verkosta tai vaikkapa Wikipedia-hakuteoksesta riittää. Haulla Ranskan suuri vallankumous tulee vuosilukukin esiin. Jos taas etsit esitelmätietoa kouluun, tarvitset enemmän lähteitä ja sinun kannattaa etsiä tietoa verkosta, koulukirjoista ja kirjaston aineistoista.
Opinnäytteeseen tarvitaan syvällisempää ja erikoistuneempaa tietoa. Silloin on syytä hakea erikoistietokannoista, erikoiskirjastoista tai yliopistokirjastojen aineistoista. Opinnäytteeseen tarvitaan syvällisempää ja erikoistuneempaa tietoa. Silloin on syytä hakea erikoistietokannoista, erikoiskirjastoista tai yliopistokirjastojen aineistoista.
Resurssit
Myös se, onko käytössäsi aikaa rajallisesti ja se millaisia välineitä sinun on mahdollista käyttää, vaikuttavat valintaan, mistä ja miten tietoa etsit. Jos aikaa on vähän, yritä valita tehokkain hakutapa ja valitse vain edustavimmat lähteet.
Haenko vai kysynkö?
Kun olet tutkinut ongelmaasi ja analysoinut, mitä etsit, täytyy päättää, miten aloitat tiedonhaun. Useimmiten tietoa lähdetään googlettamaan, melkein yhtä usein kuitenkin päätetään kysyä. Sosiaalinen media on tuonut kaverilta kysymiselle ihan uuden merkityksen: keskustelupalstoilla, Facebookin ryhmissä sekä lehtien ja erikoissivustojen kommentointiosuuksissa keskustellaan ja etsitään tietoa aiheesta kuin aiheesta. Kirjastoissa toimii tietopalvelu, jonka puoleen voi kääntyä. Se toimii sekä kirjaston tiloissa että verkossa. Suomen kirjastoilla on yhteinen verkkotietopalvelu Kysy kirjastonhoitajalta.
Vanhoja vastauksia selaamalla voi myös löytää vastauksen ongelmaansa. Vastauksia on kertynyt jo yli 60 000.
Kysymyksiä voi esittää myös muille kirjastoille verkossa sekä asiantuntijapalveluille. Lista näistä löytyy Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun info-sivulta.
Jos mieltä askarruttava vaiva on lääketieteellistä laatua, on parempi kääntyä terveydenhuollon puoleen oman terveyskeskuksen, Omakannan tai Omaolon kautta. Kansalaisneuvonta opastaa viranomaisasioissa oikeaan paikkaan (poliisi, verot, Kela, maistraatit, te-palvelut).
Seuraava: Hakutekniikoita