Kävelyllä luetaan ääneen runoja, jotka voivat liittyvät paikkaan, ajankohtaan, henkilöihin tai yhteen tai useampaan teemaan. Teema voi olla konkreettinen, esimerkiksi kotiseutu, luonto tai vuodenaika, tai yleisempi ja abstraktimpi, esimerkiksi elämänkaari. Vaihtoehtoisesti kokonaisuus voi muodostua orgaanisesti tekstienvälisiä yhteyksiä myöten.
Kävelyreitin varrella on suunniteltuja pysäkkejä, paikkoja, joihin seisahdutaan runoa kuulemaan. Kuulemisen jälkeen on aikaa keskustelulle. Keskustelua voi käydä myös kävellessä pysäkiltä toiselle. Lukija voi halutessaan alustaa lyhyesti, millä tavoin runo liittyy tiettyyn aikaan, paikkaan tai teemaan. Tavoitteena on yhdistää leppoisa liikunta, runouteen tutustuminen, ihmisten kohtaaminen ja ajatusten jakaminen.
Runokävely järjestettiin Uudenkaupungin kirjaston toimesta ensimmäisen kerran lokakuussa 2022. Lokakuun kävelyn teemoja olivat syksy, meri, matkustaminen ja elämänkaari. Kävelyreitti oli esteetön, pituus noin 2 kilometriä ja kesto vähän yli tunnin. Tapahtumasta tuli runsaasti positiivista palautetta suullisesti. Yleinen toive oli, että runokävelyitä jatkettaisiin pari kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.
Toinen runokävely järjestettiin kesäkuussa 2023.
Runoja ei voi vapaasti kopioida, ellei tekijänoikeus ole vapautunut (70 vuotta kirjailijan tai suomentajan kuolemasta). Jos runoja haluaa tulostaa tai painaa käsiohjelmaan, on siihen pyydettävä erikseen lupa tekijöiltä tai Sanastosta ja varauduttava lisäkuluihin.
Lupalomakkeet ja hinnasto löytyvät Sanaston verkkosivuilta.
https://www.sanasto.fi/luvat/
https://luvat.sanasto.fi/fi/hinnasto
• Sovitaan tapahtuman toteuttamisesta oppaan kanssa
• Päätetään ajankohta
• Opas suunnittelee retken reitin ja sisällön
• Mainostus riittävän ajoissa ja kaikissa paikallisissa medioissa
• Itse tapahtuma (retken kesto vaihtelee reitin pituuden ym. mukaan)
Reitti suunnitellaan tapahtuman kestoon ja kohdeyleisölle sopivaksi. Huomioidaan esimerkiksi esteettömyys. Sisällön suhteen kävelyn suunnittelijalla on täysi vapaus. Tarkoituksena on tarjoilla virkistystä, nautintoja, oivalluksia ja yllätyksiä.
Esteettömyys on otettava huomioon. Vapaaehtoisia kulttuurikavereita voi pyytää osallistujille tueksi.