Turun kaupunginkirjaston ensimmäinen ilmastoteko oli vuonna 2021 sähköllä kulkevan kirjastoauto Liekkeen hankinta ja viime vuonna kirjaston ilmastotekona oli edistää kiertotaloutta. Tämän vuoden ilmastotekoa käsiteltiin henkilökunnalle suunnatuissa työpajoissa kesällä 2022 ja vuoden 2023 ilmastoteoksi henkilöstökokouksessa äänestettiin kestävät hankinnat eli ekologisuuden huomioimisen kaikissa kirjaston hankinnoissa.
Katso myös:
Sähköinen kirjastoauto Lieke | Turku.fi
5 kysymystä kiertotalousteosta: Kiertotalous tutuksi kaupunkilaisille kirjastossa | Turku.fi
Kestävämpää kokoelmatyötä
Ekologiset seikat on otettu huomioon kirjaston kokoelmatyöhön liittyvissä hankinnoissa muun muassa siten, että kirjojen muovitukseen hankitaan vähempipäästöistä, biopohjaista kirjamuovia aina kun se on mahdollista. Ja kirjan elinkaaren loppupäässä ympäristötietoinen kierrätyspalvelujen tuottaja käsittelee poistokirjat siten, että kannet menevät energiajätteeksi ja paperi kierrätetään uusioraaka-aineena. Pitkien varausjonojen synnyttämä tarve hankkia runsaasti niteitä, jotka poistetaan suhteellisen hyväkuntoisina kysyntäpiikin mentyä ohi, on haaste, johon etsitään aktiivisesti ratkaisuja vuonna 2023.
Vanhasta uutta
Kirjastokalusteiden hankinnassa sekä uusissa kirjastotilaprojekteissa ja kirjastotilojen uudistuksissa ilmastoteko näkyy – on näkynyt jo tovin – muun muassa siinä, että jo kalustetarpeen ilmetessä lähtökohtaisesti kartoitetaan ennen uuden hankintaa, olisiko muualla kirjastolla tai kaupungin Tavarat kiertoon -palvelussa tarkoitukseen sopivaa tai siihen muunneltavaa kalustetta. Vuoden 2020 alussa ovensa avanneen Aunelan lähikirjaston kalustus toteutettiin lähestulkoon kokonaan kierrätysperiaatteella olemassa olevia kalusteita hyödyntäen. Myös muissa viime vuosien kirjastotilojen uudistamisprojekteissa on hankintoja tehty ekologisesti joko Aunelan malliin tai sitten vanhaa uuden rinnalla hyödyntäen.
Katso myös:
Kirjastot kierrätyksen keskellä | Turku.fi
Keväällä 2023 valmistuneessa Turun pääkirjaston musiikkiosaston tilamuutoksessa kestävät hankinnat huomioitiin hyödyntämällä mahdollisuuksien mukaan vanhoja hyllylevyjä uusissa kirjahyllyissä. Aineisto pakattiin remontin ajaksi jo kerran aiemmin kirjaston muutossa käytettyihin kierrätyslaatikkoihin, joista ehjinä selvinneet on pakattu talteen odottamaan seuraavaa muuttoa.
Kierrätyskalusteita on hyödynnetty myös kirjaston ja Turun alueen päiväkotien yhteisessä iltasatuhyllyprojektissa. Tällä hetkellä kirjaston poistokirjoja sisältäviä, iloisilla väreillä tuunattuja iltasatuhyllyjä on jo viidessä päiväkodissa ja yhdessä perhekerhossa, joiden lähellä ei ole lähikirjastoa. Iltasatuhyllyt ovat saaneet positiivisen ja innostuneen vastaanoton ja kirjoja on lainattu mukavasti. Hyvät kokemukset ovat innostaneet myös nuorten tiimin toteuttamaan samalla periaatteella keskustan nuorisotaloille omat ”pikkukirjastot”.
Katso myös:
Iltasatuhyllyt saapuivat Koivulan ja Haritun päiväkoteihin | Turku.fi
Susanna Kolehmainen
kirjastopalvelusuunnittelija
Turun kaupunginkirjasto