Kirjasto ekososiaalisen sivistyksen mahdollistajana

Työn tavoitteena oli luoda kirjastolle sopivaa toimintaa tai tapahtumia, jotka edistävät ekologista kestävyyttä ja siihen liittyviä arvoja. Opinnäytteen tilaajana toimi Vantaan kaupunginkirjasto, ja toiminnan kehittämiseen kutsuttiin mukaan kirjaston henkilökuntaa, kävijöitä ja paikallisia järjestöjä.

 Työhön kuului kansainvälinen kartoitus kirjastojen tekemästä ympäristötyöstä sekä yhteiskehittämistyöpaja, jossa hyödynnettiin tulevaisuuksien ennnakointia ja utopiointia. Työpajan osallistujat olivat kirjaston työntekijöitä sekä kirjaston aktiivisia käyttäjiä. Kartoitus ja työpaja tuottivat käyttökelpoista tietoa siitä, millaista toimintaa kirjastoissa voidaan järjestää ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden ja ekososiaalisen sivistyksen edistämiseksi.

 Ekososiaalinen sivistys tarkoittaa sivistystä, joka mahdollistaa siirtymisen ympäristöä tuhoavasta kulutuskeskeisestä yhteiskunnasta kohti planeetan rajoja kunnioittavaa elämää. Siihen kuuluu myös kyky kuvitella ja tehdä todeksi parempia tulevaisuuksia. Ekososiaalisen sivistyksen ja kirjastojen yhteyttä ei ole toistaiseksi juuri tutkittu. Työn tuloksena syntyikin uutta tietoa ekososiaalisen sivistyksen hyödyntämisestä kirjastoissa. Koska yleisillä kirjastoilla on ollut Suomessa perinteisesti vahva sivistystehtävä, tällaisen uudenlaisen sivistyskäsityksen edistäminen sopii luontevasti osaksi kirjastojen toimintaa. 

 Kartoituksen perusteella kirjastoissa tehdään jo nyt paljon työtä, joka edistää ekososiaalisen sivistyksen arvoja sekä ekologista ja sosiaalista kestävyyttä laajemminkin. Ilmastokriisin torjuminen on otettu osaksi kirjastojen toimintaa ympäri maailmaa, ja kirjastoilla on yhteiskunnallisena toimijana hyvät mahdollisuudet edistää ekologisia arvoja.

Työn tuloksena syntyi toimintaehdotuksia, joita Vantaan kaupunginkirjasto ja muut kirjastot voivat hyödyntää oman toimintansa suunnittelussa. Tulokset antavat myös kaikille kirjastoille käyttökelpoista tietoa siitä, miten omaa toimintaa voi kehittää ja arvioida ekososiaalisen sivistyksen arvojen pohjalta. Aiheen tuoreuden vuoksi ekososiaalisen sivistyksen edistämistä ja sen mahdollisuuksia kirjaston toiminnassa olisi syytä tutkia jatkossa lisää.

Opinnäytteeseen voi tutustua tarkemmin Theseuksessa: https://www.theseus.fi/handle/10024/784286

Maija Lehtolan Kirjastokaistalle tallennettu webinnaariesitys Kirjasto ekososiaalisen sivistyksen mahdollistajana:
https://www.kirjastokaista.fi/maija-lehtola-kirjasto-ekososiaalisen-sivistyksen-mahdollistajana/


Maija Lehtola
Erikoiskirjastonhoitaja
Vantaan kaupunginkirjasto