Kaupunkiluonto, tuulen tuoksu, meren muisti - tutustu syksyn uutuuskirjoihin

Kaunoa ja tietoa syksyyn

 

Haapkylä, Jessica: Valtameret ja ilmastonmuutos 

Meret toimivat keskeisinä hiilinieluina ja tuottavat puolet ilmakehän hapesta. Sadat miljoonat ihmiset ovat riippuvaisia meristä saatavasta ruoasta. Ilmastonmuutoksen seurauksena lämpötila nousee maailman merissä. Myös happamoituminen hiipii eteenpäin hitaasti mutta varmasti.

Lukuisat merten tilan parannusprojektit Suomessa ja maailmalla osoittavat, että avaimet ilmastonmuutoksen pahimpien vaikutusten torjumiseen ovat käsissämme. Kirja käsittelee myös kotoisen Itämeremme tilannetta.

Heikkinen, Mikko-Pekka: Norppaöljy

Musta komedia vallasta, uskonnosta ja ahneudesta.
Urbaani Helsinki muuttuu saaristoksi, kun vedenpaisumus hukuttaa kaupungin.
Eletään vuotta 2029. Vesi on nielaissut Helsingin, vain pari pilvenpiirtäjää törröttää tulvineesta merestä. Tornitalosaariston väki pyytää hylkeitä polttoainetta varten ja eristäytyy omiin oloihinsa. Mutta mantereen väki haluaa vallata heidän saaliinsa.

Juuti, Kalle: Projektioppiminen luonnontieteissä

Motivaatio ja sen kehittyminen ovat oppimisen kannalta tärkeitä. Maailman muuttuessa nopeasti tarvitaan yhä syvempää ja monipuolisempaa ymmärrystä maapallon ilmiöistä, lainalaisuuksista ja niitä kuvaavista malleista. Millä tavalla opiskelijat saataisiin innostumaan luonnontieteiden oppimisesta?

Projektioppiminen luonnontieteissä esittelee opetukseen soveltuvan projektioppimisen mallin, joka ottaa huomioon oppimiseen ja motivaatioon liittyvää kasvatuspsykologista tutkimustietoa. Projektioppiminen on konkreettinen keino, jonka avulla voidaan uudistaa luonnontieteiden opetusta. 

Kaihovaara, Riikka: Vieras eläin

Ajatuksia ravitseva teos palauttaa ihmisen muiden eläinten joukkoon. Kiehtova teos kuhisee yllättäviä faktoja ja mieltä myllertäviä pohdintoja. Niin ihmisen kuin muidenkin eläinten elämä pelkistyy perusasioiksi: ruumiillisuuden kokemukseksi, kuoleman hyväksymiseksi, elämän jatkumiseksi.

Kanninen, Jaana: Huuto kaupunkiluonnon puolesta

Suurissa kaupungeissa on meneillään ennätysmäärä lähiluontokonflikteja, kun asukkaat ovat käyneet puolustamaan heille t ärkeitä metsiä, puistoja, rantoja tai kallioita. Teos kuvailee kymmenen lähiluontokiistaa asukkaiden näkökulmasta. Kertojina ovat asukasaktiivit, jotka ovat vuosia kamppailleet lähiluontonsa säilyttämisen puolesta.

Kantti, Miina: Maa alla, yllä taivas

Maa alla, yllä taivas on kertomus maahengestä, suomalaisuudesta, ilmastonmuutoksesta ja hiukan myös rakkaudesta. Suomen soista puolet on muokattu pois luonnontilastaan. Ojitetut suot päästävät hiilidioksidia toisin kuin luonnontilaiset suot, jotka sitovat sitä kymmenkertaisesti mihinkään muuhun ekosysteemiin verrattuna.

Kaskinen, Anna-Mari: Tuulen tuoksua, puun puhetta

Kun kuljemme metsässä, kuuntelemme merta tai samoamme tunturissa, tavoitamme jotain itseämme suurempaa, jotain joka avartaa näkökykymme ja tyynnyttää mielemme. Luonto hoitaa meitä, antaa luvan olla ja kuulostella, mitä sillä on kerrottavana
Anna-Mari Kaskisen lyhyet proosatekstit kuljettavat lukijan luonnon keskelle, hetkiin joissa on hyvä olla.

Kestävyyden avaimet : kestävyystieteen keinoin ihmisen ja luonnon yhteiseloon

Maapallon ekologiset rajat ovat koetuksella ihmisen toiminnan vuoksi. Ilmaston ja ympäristön nopeat muutokset poikivat viheliäisiä ongelmia, jotka kietoutuvat yhteen monimutkaiseksi vyyhdeksi. Ihmisen ja luonnon yhteiseloon pureutuva kestävyystiede on tiedemaailman vastaus siihen, miten näitä ongelmia voitaisiin lähteä ratkomaan.

Kestävyyden avaimet on ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys kestävyystieteestä ja sen taustalla olevasta ajattelusta. Tutkimustiedon ohella mukana on puheenvuoroja esimerkiksi julkisen sektorin, liike-elämän ja järjestökentän toimijoilta.

Kettunen, Niko: Viikon eläimet

Mikä eläin järjesti maailman ensimmäisen ämpärijonon? Olisiko Länsimetro valmistunut nopeammin, jos etana olisi kaivanut sen? Entä mitä yhteistä on karibianseepialla ja keskustapoliitikolla? Tiedetoimittaja Niko Kettusen oivaltavat eläinpakinat planeettamme pienistä ihmeistä ja erikoisuuksista esittelevät yli sata veikeää otusta maalta, mereltä ja ilmasta.

Laaksonen, Heli: Luonnos

Rakastetun kirjailijan kaiken eläväisen (ja vähän elottomankin) ensyklopedia herättää hilpeyttä ja ennen muuta hellyyttä luontoa kohtaan.

Verrattoman sanamaijan valloittava teos kertoo kiehtovimmat ja kummallisimmat faktat omavaltaisesti valituista maailmankaikkeuden osasista Auringosta aarnisammaleen ja isomaksaruohosta ilvekseen. Terävän humoristiset tekstit katsovat maailmaa lempeästi ja tarkentavat vähäisimmästä valtavaan, maan alta avaruuteen.

Laaksonen, Jouni: Talviretkeilijän opas

Miten viihtyä talvisessa luonnossa ja tehdä se turvallisesti? Kuinka pukeutua niin, ettei tule hiki eikä vilu? Mitä on huomioitava ruoka- ja juomahuollossa, kun lämpötila on pakkasella?

Talviretkeilijän opas tarjoaa vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Näillä ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.

Rautiainen, Petra: Meren muisti

Mestarillinen kertomus 80-luvusta, Norjan Lapista, öljynporauksesta ja merten suojelun alkuhämäristä.

Saarinen, Riikka: Kurkikuiskaaja

Kiinnostus luontoon ja luonnonsuojeluun heräsi Joukossa jo lapsena. Ensimmäisen lintutorninsa hän rakensi kotijärven rantaan voidakseen havainnoida lintuja paremmin. Sen jälkeen hän on rakentanut ja suunnitellut lintutorneja ympäri Suomea Hangosta Inariin.

Kurkikuiskaaja lukee kurkia ja niiden ääniä, eleitä ja ilmeitä kuin avointa kirjaa. Linnut voivat viestittää niin nälkää, pitkästymistä ja turhautumista kuin iloa ja surua. Jouko on nähnyt, kuinka kurki voi surra puolisonsa tai poikastensa menetystä viikkokausia.