Erikoiskirjastojen neuvoston kokous 4/2021
Aika: 16.9.2021 9.00–10.30
Paikka: Teams-etäyhteys
Paikalla: Tiina Helamaa, Katja Hilska-Keinänen, Heli Kautonen (pj.), Katri Koivunen, Hannu Kylkisalo, Maija Maronen, Ulriikka Puura (siht.), Johanna Vesterinen, Pirjo Vuorio
1. Kokouksen avaus
Avattiin kokous klo 9.07 ja todettiin läsnäolijat.
2. Esityslistan hyväksyminen
Hyväksyttiin esityslista.
3. Kuulumiset työryhmistä ja tapahtumista
Heli Kautonen ja Johanna Vesterinen keskustelivat 13.8.2021 Finna-toimiston Veera Mujusen kanssa erikoiskirjastojen ja tietopalveluiden verkoston toiveista. Heli oli ideoinut erikoiskirjastoille yleisten kirjastojen kimppojen kaltaista Finnaan liittymisen mahdollisuutta.
Erikoiskirjastot ja Melinda -tapaamisessa olivat 26.8.2021 mukana Heli Kautonen,
Anu Turunen, Pirjo Vuorio ja Johanna Vesterinen. Tapaamisessa käsiteltiin mm. Melindan erilaisia liittymismalleja. Melinda-koulutukset ja Talonmiehen tuokiot ovat kaikille avoimia, joten liittymistä harkitseville verkostolaisille nämä ovat hyviä tilaisuuksia käydä tutustumassa Melindan toimintaan. Kansalliskirjaston kanssa on sovittu, että Melindassa mukana oleville erikoiskirjastoille järjestetään keskustelutilaisuus, mahdollisesti myös Melindaan liittymisestä kiinnostuneille oma tilaisuutensa.
Melindan ja kuvailuyhteistyön ohjausryhmän kokouksessa (15.8.2021) esiteltiin Kansalliskirjaston kuvailupolitiikka. Päätettiin jakaa käytännönläheisenä pidetty kuvailupolitiikka verkostolle ja koota verkostolta näkemyksiä kansallisesta kuvailuyhteistyöstä. Kuvailuhteistyöryhmän kokouksen pöytäkirja on luettavissa verkossa: https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=224953108. Keskusteltiin vielä Melindasta ja metatieto-osaamisesta laajemminkin. Todettiin, että ERIK-kentällä on erilaisia syitä olla tulematta mukaan Melindaan: esim. kirjastojärjestelmistä saatetaan hankinnan vähäisyyden takia luopua, jolloin luettelointiyhteistyö Melindan laajuudessa ei ole tarpeen. Silti metatieto-osaamisen arvo säilyy ja osana kirjastoverkostoa kuvailu on keskeistä (esim. siirrettäessä aineistoja Varastokirjastoon). ERIK-kirjastoja on monenlaisia, mukana on sekä suuria Melinda-tiedontuottajia että sellaisia, jotka tarvitsevat Melindaa lähinnä selailukäyttöön.
FinElib-ohjausryhmä aloitti toimintansa perehdyttämiskokouksella 15.9.2021, Katja Hilska-Keinänen oli mukana. FinElibille valmisteltu uusi kustannustenjakomalli ei vielä tule käytäntöön, vaan toistaiseksi jatketaan vanhalla mallilla.
4. Iskuryhmien kuulumiset
Yhteistyöryhmä oli alustavasti suunnitellut verkostokyselyä, jonka aiheina olisivat FinElibiin kohdistuvat toiveet, kirjastojärjestelmät ja verkoston jäsenten toiveet yhteistyölle. Kyselyä pidettiin hyvänä ajatuksena. Päätettiin, että yhteistyöryhmä suunnittelee yhdessä puheenjohtajan kanssa yhteistyössä Kansalliskirjaston kanssa verkostolle järjestettäviä Melinda-tapaamisia ja siihen liittyvän Flinga-osallistamisen käytännön järjestelyjä.
Viestintäryhmän osalta todettiin, että uudet logoehdotukset on tehty (liite 1). Puheenjohtaja oli jo hyödyntänyt logoa ja värejä powerpoint-pohjassa, jonka lupasi jakaa muillekin. Todettiin, että neuvoston logoa ei välttämättä tarvita niin usein, mutta lausunnoissa jne. se voi tulla tarpeeseen. Logoa kehuttiin ja päätettiin ottaa se käyttöön.
Vaikuttavuusryhmä ehdotti syyskauden aikana edistettäväksi seuraavia toimenpiteitä:
- Kysely sektorimme toimenkuvien ja tehtävien monimuotoisuudesta, ajankohtana syyskuu;
- Erikoiskirjastoille räätälöity tilastomalli, jota voi käyttää muun tilastoinnin rinnalla tai puuttuessa, ajankohtana loka-marraskuu;
- Lausuntorunko/-pohja, jota voi hyödyntää, jos tulee tarvetta antaa lausunto jonkun erikoiskirjaston puolesta. Tarkoituksena on korostaa erityisesti vaikuttavuusnäkökulmaa.
Ehdotukset päätettiin toteuttaa. Keskusteltiin yhteistyö- ja vaikuttavuusryhmien kyselyiden mahdollisesta yhdistämisestä. Todettiin kuitenkin, että kaksi kyselyä ei ole liikaa, vaan niiden avulla pyritään aktivoimaan jäsenistöä osallistumaan.
5. Verkkosivu-uudistus
Keskusteltiin edellisestä kokouksesta jääneistä verkkosivu-uudistukseen liittyvistä tehtävistä:
- Aloitussivun tekstit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi: päätettiin pyytää ruotsinkielisen sivun käännösapua verkostosta (Celiasta). Puheenjohtaja ja sihteeri työstävät tekstiasioita viestintäryhmän kanssa.
- Tiina Helamaa lupasi katsoa Erikoiskirjastojen sivukokonaisuuden tunnuskuvaa, jota käytetään koontisivulla tunnuksena ja landing-sivulla yläpalkissa sekä sivun tekstejä muun viestintäryhmän tuella.
- Verkoston jäseniä on pyydetty täydentämään tietojaan kirjastohakemistoon kevään viestissä.
6. Tulevat tapahtumat
Keskusteltiin vierailuluentokutsusta Seinäjoen ammattikorkeakouluun. SeAMKin kirjasto- ja tietopalvelualan tutkinto-ohjelmaan toivotaan verkkopuheenvuoroa kotimaisista erikoiskirjastoista ja niiden toiminnasta. Keskusteltiin neuvoston aiemmista oppilaitosvierailuista. Aiempi puheenjohtaja on käynyt vetämässä näitä. Varastokirjasto kertoo omasta toiminnastaan joka syksy tällä kurssilla.
Päätettiin, että puheenjohtaja edustaa verkostoa kurssilla. Muut neuvoston jäsenet voivat olla mukana ideoimassa esimerkiksi opinnäytetyöaiheita ERIK-sektorilta.
7. Muut asiat
Neuvostolle tuli lausuntopyyntö standardiehdotuksesta ISO/DIS 2789 Information and documentation - International library statistics. Määräpäivä on 15.11.2021.
Päätettiin koota kommentit ehdotuksesta puheenjohtajalle lokakuun loppuun mennessä. Lausuntopyyntö jaetaan myös verkostolle.
8. Seuraava kokous
Seuraava kokous pidetään to 14.10. klo 13–14 Teamsissa. Aiheena on vuosikokouksen suunnittelu.
9. Kokouksen päättäminen
Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 10.27.