EriKN pöytäkirja 2.6.2021

Erikoiskirjastojen neuvoston kokouksen pöytäkirja 3/2021

Aika: 2.6.2021 14 - 15.30

Paikka: Teams-etäyhteys

Paikalla: Tiina Helamaa, Katja Hilska-Keinänen (tuli n. 14.40), Heli Kautonen (pj), Katri Koivunen, Hannu Kylkisalo, Maija Maronen, Ulriikka Puura (siht.), Johanna Vesterinen (poistui n. 14.50), Pirjo Vuorio

1. Kokouksen avaus

Avattiin kokous klo 14.02 ja todettiin läsnäolijat.

2. Esityslistan hyväksyminen

Hyväksyttiin esityslista pienin täydennyksin kohtaan Muut asiat.

3. Kuulumiset työryhmistä ja tapahtumista

Johanna Vesterinen kertoi Finnan konsortioryhmän kokouksesta (7.5.2021). Kokouksessa oli käsitelty mm. Finnan strategista viestintäsuunnitelmaa, Finnan osuutta Kansalliskirjaston mainetutkimuksessa ja Kansalliskirjaston kestävän kehityksen työtä digitaalisen palvelutuotannon osalta. Keskusteltiin neuvoston jäsenten edustamien organisaatioiden kestävän kehityksen linjauksista. Osassa ERIK-neuvostossa edustetuista organisaatiota työ on muita pidemmällä: Maija Maronen kertoi, että Tilastokeskuksessa kootaan vastuullisuusraporttia YK:n kestävän kehityksen agendaan nojaten. Konsortion kokouksessa oli luotu katsaus myös Finna Tutkijasali -palveluun, jota SKS:n arkisto on mukana pilotoimassa. Heli Kautonen kertoi, että Finna Tutkijasalissa käytettävien näyttö- ja käyttörajoitettujen aineistojen kohdalla suurimmat pulmat eivät ole teknisiä, vaan juridisia, mutta kokonaisuudessaan pilottoini on edistynyt hyvin. Lisätietoja konsortioryhmän kokouksen muistiosta, joka julkaistaan verkossa.

Heli Kautonen kertoi Melindan ohjausryhmän kokouksesta (28.4.2021). Kokous oli uuden ohjausryhmän järjestäytymiskokous, jossa käytiin läpi säännöt ja päätettiin ohjausryhmän vuosikellosta. Melindan tilannekatsauksen yhteydessä kokouksessa oli keskusteltu Melindan hinnoittelun vaikutuksista pienten kirjastojen liittymishaluihin (kyseessä erityisesti OKM:n hallinnonalan ulkopuoliset kirjastot). Oli sovittu, että ERIK-neuvosto ottaa yhdessä Melindan kanssa yhteyttä oman verkostonsa kirjastoihin ja tietopalveluihin ja Melinda-kokemukset ja mahdollisuudet otetaan keskusteluun. Keskusteltiin laajemminkin erikoiskirjastojen näkyvyydestä ja siitä, millä sektorin äänen saisi paremmin kuuluviin Melinda-yhteistyössä. Lisätietoja kokouksen muistiosta.

Tiina Helamaa kertoi lyhyesti Kirjastot.fi-koordinaatioryhmästä (29.4.2021), jossa oli käsitelty pääpiirteissään samoja asioita asiat kuin Finnan konsortioryhmän kokouksessa. Lisätietoja kokouksen muistiosta.

4. Ohjesäännön päivitys

Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja olivat valmistelleet luonnoksen uudeksi ohjesäännöksi. Keskusteltiin luonnoksesta ja tehtiin korjauksia. Korjattu luonnos on pöytäkirjan liitteenä (Liite 1). Luonnos päätettiin viedä hyväksyttäväksi vuoden lopussa järjestettävään vuosikokoukseen.

5. Iskuryhmien kuulumiset

Katri Koivunen esitteli viestintäryhmän valmistelemat logoehdotukset. Keskusteltiin ehdotuksista (liite 2) ja erityisesti tietopalvelut-sanan liittämisestä logoon. Tietopalvelut halutaan pitää näkyvissä verkoston viestinnässä, mutta verkoston koko nimi on visuaalista tunnusta ajatellen todella pitkä. Keskustelua jatketaan.

Katja Hilska-Keinänen kertoi yhteistyöryhmän kuulumiset. Yhteiskunnallisen tiedon kirjastoverkoston järjestämä tulevaisuustyöpaja, jossa käsiteltiin tietopalvelualan tulevaisuutta, voisi toimia hyvänä mallina myös ERIK-verkoston piirissä järjestettäville tapahtumille. Jatkettiin keskustelua Melindan ohjausryhmän kokouksessa esiin nousseista erikoiskirjastojen erilaisista kirjastojärjestelmistä ja siitä, että verkostossa saattaisi olla halukkuutta liittyä Melindaan, mutta järjestelmien erilaisuus ja hinta vaikeuttavat liittymistä. Keskusteltiin jäsenistölle suunnatun Melindaan liittyvän tapaamisen järjestämisestä, jossa voitaisiin vaihtaa kokemuksia Melinda-jäsenyydestä. Heli Kautonen kertoi käyneensä ERIK-verkostoon kuuluvassa Valamon kirjastossa huhtikuussa ja myös siellä oli toivottu kokemuksia toisilta erikoiskirjastoilta Finnassa mukana olemisesta ja sen kustannuksista. Keskustelutilaisuutta verkostolle ideoitiin myös Finnaan liittyen.

Vaikuttavuusryhmän kuulumisina Heli Kautonen kertoi lisää Valamon kirjaston johtokunnan kokouksesta. Kokouksessa oli keskusteltu vaikuttavuudesta ja siitä, ettei kapea-alaisten erikoiskirjastojen tapauksessa tule korostaa pelkkiä lukuja vaan laadullista tietoa asiakaskunnasta ja käyttötarkoituksesta.

Hannu Kylkisalo kertoi lakkautetusta Nuorisotiedon kirjastosta (ks. myös yleisönosastokirjoitus HS:ssa). Todettiin, että ERIK-neuvoston roolina voisi jatkossa olla näkyvyyden tuominen vastaaville tapauksille, joissa verkostomme jäsentoimija on lakkauttamisuhan alla.

6. Verkkosivu-uudistus

Kirjastot.fi:n sivustouudistuksen yhteydessä uusitaan myös erikoiskirjastojen ja tietopalvelujen verkoston sivukokonaisuus. Viestintä-iskuryhmä on toiminut ohjausryhmänä, kun neuvoston sihteeri ja puheenjohtaja ovat kaivanneet tukea Kirjastot.fi:ltä tulleisiin muutosehdotuksiin. Uusi sivusto julkaistaan tuonnempana, nyt on sivuille tehty jo joitain valmistelevia poistoja ja muokkauksia. Tässä vaiheessa kaivataan sisältöjä tai näkemystä seuraaviin:

  • Aloitussivun tekstit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi (tätä pohtii myös viestintäryhmä).
  • Erikoiskirjastojen sivukokonaisuuden tunnuskuva, jota käytetään koontisivulla tunnuksena ja landing-sivulla yläpalkissa.
  • Verkoston kirjastojen tietoja voisi täydentää kirjastohakemistoon. Päätettiin kehottaa verkoston jäseniä täydentämään omia tietojaan.

7. Tulevat tapahtumat

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää 16.6. klo 12.30 webinaarin ja työpajan Kulttuuriperintö osana kestävän kehityksen ratkaisuja.

8. Muut asiat

Tiina Helamaa kertoi, että erikoiskirjastosektorilta kaivataan lisää väkeä Kysy kirjastonhoitajalta -palstalle. Yhteyshenkilö on Nina Granlund. Asiasta tiedotetaan keskitetysti verkostolle.

Todettiin ja toivotettiin tervetulleeksi verkostoon uusi jäsen, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tietopalvelu edustajanaan tietopalvelukoordinaattori Sanna Saarinen.

Signumissa on julkaistu tieteellisten kirjastojen strategiatyötä koskeva artikkeli, jossa myös Heli Kautonen kertoo Erikoiskirjastojen ja tietopalveluiden verkoston strategiatyöstä

Kirjattiin tiedoksi DMPTuulin tueksi perustettava konsortio. Tiedote konsortiosta on välitetty verkoston jäsenille. Lisätietoja www.dmptuuli.fi ja wiki.helsinki.fi/display/Tuuli

9. Seuraava kokous

Seuraava kokous pidetään torstaina 16.9. klo 9 - 10.30.

10. Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 15.33.