Yleisten kirjastojen neuvosto pöytäkirja 2/2009

Aika: Keskiviikko 30.9.2009 klo 13.00 - 17.00
Paikka: Joensuun kaupunginkirjasto, Muikku-sali

1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja Maija Berndtson avasi kokouksen klo 13.15

2. Neuvoston kokoonpanossa tapahtuneiden muutosten kirjaaminen ja läsnäolijoiden toteaminen

Edellisen kokouksen jälkeen neuvoston kokoonpanossa on tapahtunut seuraavat muutokset:

  • Kouvolan maakuntakirjasto: Mikko Vainion tilalla Merja Sali 30.11.2009 asti

Todettiin Keskuskirjaston ja maakuntakirjastojen ja alueiden edustajat. Läsnä olivat seuraavat edustajat:

Keskuskirjasto ja maakuntakirjastot

Läsnä: Maija Berndtson (Keskuskirjasto), Inkeri Jurvanen (Hämeenlinna), Rebekka Pilppula (Joensuu), Seija Laitinen-Kuisma (Jyväskylä), Erkki Romppainen (Kajaani), Merja Sali (Kouvola), Hilkka Kotilainen (Kuopio), Marja Malminen (Lahti), Pasi Rantanen (Lapin maakuntakirjasto), Päivi Parviainen (Lappeenranta), Virpi Launonen (Mikkeli), Pirkko Lindberg (Oulu), Asko Hursti (Pori), Terttu Lehtola (Porvoo), Mervi Heikkilä (Seinäjoki), Tuula Haavisto (Tampere), Inkeri Näätsaari (Turku), Birgitta Aurén (Vaasa).

Poissa: Espoon maakuntakirjasto ja Kokkolan maakuntakirjasto: ei edustajia

Maakuntakirjastojen alue-edustajat

Läsnä: Marja Huuhtanen (Imatra), Marita Hakala (Lapua), Jaana Sopanen (Joroinen), Marika Vakkala (Humppila), Raija Penttinen (Askola), Tuula Jakonen (Sotkamo), Eeva-Liisa Kullberg (Kannus), Tuija Vesterinen (Pihtipudas), Airi Halonen (Pyhtää), Eija Saramäki (Pirkkala), Leif Storbjörk (Pietarsaari), Sinikka Panttila (Kitee), Raija Seppänen (Haukipudas), Eija Kettunen-Hujanen (Suonenjoki), Liisa Häyrinen (Heinola), Kari Pohjola (Alastaro).

Poissa: Lapin, Satakunnan ja Uudenmaan edustajat

Läsnä luennoitsijana: Hannu Sulin (Opetusministeriö) ja Tittamari Marttinen (Kirjastot.fi)

Läsnä kuuntelijana: Pirjo Pieski (Kauhajoki)

Läsnä sihteerinä: Neuvoston sihteeri, johtava suunnittelija Erkki Lounasvuori Keskuskirjastosta.

3. Kokouksen päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien ja ääntenlaskijoiden valinta

Puheenjohtaja totesi kokouksen päätösvaltaiseksi, kun läsnä oli 39 edustajasta yli puolet. Paikalla oli 34 edustajaa, poissa 5 edustajaa.

Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Merja Sali (Kouvola) ja Marja Huuhtanen (Imatra). Päätettiin, että pöytäkirjan tarkastajat toimivat tarvittaessa myös ääntenlaskijoina.

4. Esityslistan hyväksyminen

Alkuperäinen kokousedustajille etukäteen jaettu esityslista hyväksyttiin sellaisenaan.

5. Neuvoston puheenjohtajan valinta vuosiksi 2010 – 2011 sekä uusien jäsenten valitseminen työvaliokunnan erovuoroisten tilalle vuosiksi 2010 - 2011

Neuvoston puheenjohtajan valintaa edelsi yleiskeskustelu. Keskustelussa nousi esiin Keskuskirjaston ja YKN:n keskinäiset roolit ja ”mahdolliset jännitteet”. Mitään hälyttävää ei ole näköpiirissä, mutta roolit voisi selvittää, varsinkin kun neuvoston puheenjohtajuus on siirtymässä Keskuskirjastolta pois.

Puheenjohtajan vaalin aikana kokousta johti neuvoston varapuheenjohtaja Rebekka Pilppula. Neuvoston työvaliokunta oli 4.9.2009 pidetyssä kokouksessaan nimennyt yksimielisesti puheenjohtajaehdokkaakseen kirjastotoimenjohtaja Tuula Haaviston. Vastaehdokkaita ei neuvoston kokouksessa esitetty, joten

  • Tuula Haavisto valittiin neuvoston puheenjohtajaksi vuosiksi 2010 – 2011.

Varapuheenjohtajana jatkaa kirjastotoimenjohtaja Rebekka Pilppula Joensuusta.

Neuvoston työvaliokunnan varsinaisesta jäsenyydestä olivat erovuorossa kirjastotoimenjohtaja Marja Malminen Lahdesta ja kirjastotoimenjohtaja Raija Seppänen Haukiputaalta. Heidän tilalleen

  • valittiin kirjastotoimenjohtaja Pirkko Lindberg Oulusta ja kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen Hämeenlinnasta.

Työvaliokunnan varajäsen Mikko Vainio siirtyi kesken kauden toisiin tehtäviin Kouvolan kirjastotoimenjohtajan paikalta ja hänen tilalleen

  • valittiin äänestyksen jälkeen työvaliokunnan varajäseneksi kirjastotoimenjohtaja Virpi Launonen Mikkelistä 10 äänellä.

Muut ehdokkaat Marika Hakala Lapualta ja Kari Pohjola Salosta saivat kumpikin 9 ääntä.

6. Opetusministeriön terveiset

Kulttuuriasianneuvos Hannu Sulin kertoi OPM:n näkökulmasta ajankohtaisista asioista liittyen yleisten kirjastojen toimintaan.

  • Valtionosuusuudistus (VOS) astuu voimaan ensi vuoden alussa ja se koskee myös yleisiä kirjastoja.
  • Kirjastobudjetti 2010 on lama ja VOS huomioiden vähintään kohtuullinen.
  • OPM:n kirjastopolitiikka 2015 valmistuu lokakuussa suomen- ja ruotsinkielisenä, englanninkielinen lyhennelmä oli jo jaossa IFLA:n 2009 kokouksessa Milanossa.
  • Kirjastolakia uudistetaan perusasioiden pysyessä ennallaan. Kelpoisuusvaatimusten muutos on lähetetty Oikeusministeriöön. Henkilöstön osaaminen lisätään. Uudistusesitys jätetään helmi-maaliskuussa 2010.
  • NAPLE:n ja EBLIDA:n yhteistyöllä yritetään saada kirjastoasiat EU-agendan listalle.
  • IFLA 2012 Suomessa

- Hannun esitys saatavissa toimitus@kirjastot.fi

7. Lasten portaali Okariino

Kirjastot.fi:n suunnittelija Tittamari Marttinen kertoi Okariinosta, lapsille kehitteillä olevasta verkkopalvelusta. Okariino on suunnattu 6-12 -vuotiaille lapsille. Myöhemmin siihen luodaan osio myös 3-6-vuotiaille. Palvelun keskeisin tehtävä on innostaa lapsia kirjojen ja muiden medioiden (elokuvat, sarjakuvat, musiikki, lehdet, internet) pariin: lukemiseen, kirjoittamiseen, tiedonhakuun ja kirjastojen käyttöön. Palvelun painopistealueena on lasten- ja nuortenkirjallisuus ilmiöineen, sankareineen, lukijoineen ja kirjoittajineen. Kirjallisuus aihepiirinä tarjoaa elämyksiä ja tietoa. Palvelusta saa vinkkejä ja virikkeitä tiedonhakuun.

- Tittamarin esitys saatavissa toimitus@kirjastot.fi

- Okariinon verkkosivut: http://www.okariino.fi/

8. YKN-strategian tilannekatsaus

Kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto Tampereen kaupunginkirjaston - Pirkanmaan maakuntakirjastosta kertoi YKN-strategiaryhmän työn etenemisestä. Strategiaa on viimeksi esitelty kesäkuussa 2009 Turun Kirjastopäivillä. Syksyllä 2009 on tarkoitus jatkaa strategian työstämistä ja saada aikaiseksi painettuna päättäjille suunnattu versio.

9. Kirjastojärjestelmät nyt! –raportti ja Kymenlaakson digitaalinen pääkirjasto

Kouvolan vs. kirjastotoimenjohtaja Merja Sali kertoi esityksessään, miten Kouvolassa on kehitetty kaikkien Kyyti-kirjastojen yhteistä verkkopalvelua open source –ratkaisulla Drupal-käyttöympäristössä. Hankkeessa ollaan jo melko pitkällä. Axiellin kanssa käydään neuvotteluja, saadaanko käyttöön rajapinnat palvelun kannalta tärkeään kirjaston asiakasrekisteriin. Hieman etenemistä haittaa myös keskeisen henkilön siirtyminen väliaikaisesti toisiin työtehtäviin.

Kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto pohjasi esityksensä Kirjastojärjestelmät nyt! –raporttiin, joka on ilmestynyt verkossa syyskuussa 2009: 
http://wiki.kirjastot.fi/index.php/Kirjastoj%C3%A4rjestelm%C3%A4t_nyt!

Tuulan esitys herätti runsaasti keskustelua. Joitakin heittoja:

  • Kirjastojärjestelmien kehityksessä pitää pystyä katsomaan kauas tulevaisuuteen unohtamatta kuitenkaan, mikä on tilanne tässä ja nyt.
  • On myös mahdollista, että integroidut kirjastojärjestelmät ovat tiensä päässä ja tulevaisuudessa kirjastojärjestelmät ovat paikallisesti kevyempiä ja luettelointitiedot sijaitsevat kaikki yhdessä paikassa.

Yleisesti oltiin sitä mieltä, että raportti oli hyvä peruskartoitus, mutta se vaatii edelleen työstämistä konkreettisemmalla tasolla.

  • Toimenpide: Päätettiin perustaa työryhmä. Työryhmän nimittää syksyn 2009 aikana neuvoston työvaliokunta kentältä tulleiden ehdotusten pohjalta.

10. YKN:n toimintasuunnitelma 2008-2009

Toimintasuunnitelman käsittelyn ideana on, että neuvosto voi sinne tehdä lisäyksiä ja että siitä voidaan poistaa kohtia, jotka eivät enää ole ajankohtaisia. YKN:n sihteerin tehtävänä on kirjata neuvoston kokouksien välillä ajankohtaisia asioita toimintasuunnitelmaan.

Käytiin läpi YKN:n toimintasuunnitelma. Aluksi keskusteltiin toimintasuunnitelmasta yleisesti. Tässä yhteydessä neuvoston puheenjohtaja otti esille neuvoston roolin: tarvitaanko jatkuvasti vai tarvittaessa aktiivinen neuvosto? Oikeata vastausta on vaikea antaa. Viime kädessä neuvosto voi itse määritellä, kuinka aktiivisen roolin ottaa.

Toimintasuunnitelman yksityiskohtaisessa käsittelyssä muutoksia tai kommentteja tuli seuraavien teemojen ja otsikoiden alle:

OSIO: VERKON TOIMINTA JA YHTEISTYÖ

IFLA 2012 Suomessa

  • Toimenpide: Sihteeri tuottaa tekstiä IFLA 2012 Suomessa järjestettävän konferenssin etenemisestä

Yleisten kirjastojen verkkostrategia

  • Toimenpide: Verkkostrategian tekstiä on peilattava Kirjastojärjestelmät nyt! raporttiin. Sihteeri vie asiaa eteenpäin.

Yhteistyö Kansalliskirjaston kanssa

  • Kokouskommentti 1: Maija Berndtson totesi, että yhteistyöhön tulee vaikuttamaan, millaiseksi Kansalliskirjaston asema tulee muodostumaan ja miten Varastokirjasto integroituu osaksi Kansalliskirjasto palvelutoimintaan.
  • Kokouskommentti 2: Tuula Haavisto toi tuoreet terveiset Varastokirjaston johtokunnan kokouksesta. Yleiset kirjastot ovat Varastokirjaston tärkein asiakaskunta, v. 2008 yleisten kirjastojen osuus Varastokirjaston lainoista oli 61% . Varastokirjastosta on tulossa yhä tärkeämpi kokoelmapolitiikan jatke. Siksi yleisten kirjastojen kannalta on tärkeätä, että Varastokirjaston asema turvataan palvelujen tuottajana yhdessä Kansalliskirjaston kanssa.

Kirjastosektoreitten välisen yhteistoiminnan kehittäminen

  • Kokouskommentti: Maija Berndtson kertoi, että tänä vuonna ei ole Kirjastonjohtajien neuvottelupäivien yhteydessä kirjastosektoreitten yhteistä kokousta. Kirjastosektoreitten neuvostojen puheenjohtajat ja sihteerit kokoontuvat seuraavan kerran 17.11.2009 Helsingissä Kansalliskirjaston kutsumana.

Marc21

  • Kokouskommentti: YKN:n sihteeri kertoi, missä mennään Marc21:n kanssa. Marc21:n käyttöönoton selvitykseen saatiin OPM:ltä rahoitus ja selvityshenkilö aloittaa työnsä vuoden 2010 alussa joko osa- tai kokopäiväisenä yhteistyössä Kansalliskirjaston Marc-toimiston ja maakuntakirjastojen luettelointiosastojen kanssa. Selvityshenkilöä ei ole vielä valittu, mutta hänet pyritään löytämään syksyn 2009 aikana.
  • Toimenpide: Hankkeen etenemistä seurataan toimintasuunnitelmaan täydentyvillä teksteillä.

Koulukirjastojen rooli kirjastoverkossa

  • Kokouskommentti: Tällä sektorilla on ollut hiljaista, mutta jotakin yleisten kirjastojenkin kannalta merkittävää saattaa olla tulossa OPM:ssä vireillä olevan Oppi- ja tietohuoltoselvityksen kautta.

Kirjaston etiikkaryhmä

  • Kokouskommentti: Tuula Haavisto totesi, että parhaillaan on vielä menossa työryhmän aikaansaannosten kommentointivaihe.

OSIO: AINEISTON SAATAVUUS

Kaukopalveluselvitys

  • Kokouskommentti: Merja Sali nosti esiin vaihtelevan käytännön kaukopalvelussa esimerkkinä Kyyti-kirjastot. Rebekka Pilppula jatkoi ja kertoi tilanteen olevan epäselvä myös Joensuun seutukirjastossa. Tilanne lienee sama muuallakin päin Suomea.
  • Toimenpide: Kukaan ei esittänyt, että asiaa alettaisiin selvitellä.

E-aineistojen hankinta

  • Kokouskommentti: FinELibistä Elina Late otti neuvoston sihteerin yhteyttä ja kertoi, että etäkäyttöneuvottelut kotimaisten elektronisten aineistojen toimittajien kanssa eivät ole sujuneet toivotulla tavalla . Kirjastojen asiakasrekisterissä olevien asiakkaiden määrä ei auta kustantajien kanssa neuvottelussa. Näyttää siltä että rekisteröityneitä asiakkaita on usein enemmän kuin kunnassa on asukkaita. Kaikki kirjastot eivät aktiivisesti siivoa rekistereitä ja näin ollen rekistereissä voi olla esim. kuolleiden asiakkaiden tietoja. Elina ehdotti, että jatketaan toistaiseksi entiseltä pohjalta ja yritetään myöhemmin löytää toimiva malli.

Aineistojen uudet tallennemuodot ja jakelutavat

  • Poisto: poistetaan ko. otsikko toimintasuunnitelmasta

11. Muut asiat

FinELibin konsortio- ja ohjausryhmien toimikaudet päättyvät tämän vuoden lopussa. Uudet jäsenet valitaan kaudeksi 2010-2012. Pyydämme siis, että yleisten kirjastojen neuvosto nimeää FinELibin konsortioryhmään kaksi edustajaa ja heille varaedustajat ja ohjausryhmään edustajan ja hänelle varaedustajan kaudelle 2010-2012. Jäsenet nimittää Kansalliskirjaston johtokunta.

  • Toimenpide: Neuvosto päätti, että työvaliokunta hoitaa asian.

Neuvoston kokoukseen tuli seuraavanlainen aloite Kemistä:

Meillä on menossa Lapin läänissä kirjastojen markkinointiprojekti ja sen puitteissa on tullut esille kirjastojen yhteisen kansallisen logon tarve. Voisitteko yleisten kirjastojen neuvostossa pohtia asiaa ja miettiä onko yhteiselle logolle tarvetta ja miten se parhaiten saataisiin hankittua. Olisi jo korkea aika saada kirjastoillemme yhteinen tunnistettava tapa markkinoida itseään ja yhteinen tunnistettava logo kertoisi asiakkaillemme jo kauas, missä kirjasto sijaitsee. Markkinointiprojektin puolesta ja hyviä neuvottelupäiviä Joensuussa toivottaen:
Hilkka Heikkinen, Kemin kaupungin kirjastotoimenjohtaja

  • Toimenpide: Asiasta keskusteltiin ja sovittiin, että työvaliokunta käsittelee asiaa tarkemmin. YKN korosti, että logolle pitäisi saada vähintään eurooppalainen taso.

IFLA:n konferenssi Suomessa 2012

Neuvosto keskusteli IFLA:n konferenssin merkityksestä ja vaikutuksesta. Jo nyt asiaa valmistellaan eri tahoilla. Maija Berndtson on Kansallisen komitean puheenjohtaja.

  • Toimenpide: Työvaliokunta ehdottaa Tuula Haavistoa jäseneksi Kansalliseen komiteaan neuvoston edustajana. Sihteeri laatii neuvoston toimintasuunnitelmaan IFLA:lle oman otsikon osioon Verkon toiminta ja yhteistyö.

12. Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 17.30

Maija Berndtson
puheenjohtaja

Erkki Lounasvuori
sihteeri

Pöytäkirja tarkastettu:

Merja Sali

Marja Huuhtanen