Yleisten kirjastojen neuvosto pöytäkirja 2/2008

Aika: Keskiviikko17.9.2008 klo 13.00 - 17.00
Paikka: Hämeenlinnan kaupunginkirjasto, Musiikkisali

1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja Maija Berndtson avasi kokouksen klo 13.15

2. Neuvoston kokoonpanossa tapahtuneiden muutosten kirjaaminen ja läsnäolijoiden toteaminen

Edellisen kokouksen jälkeen neuvoston kokoonpanossa on tapahtunut seuraavat muutokset:

  • Mikkelin kaupunginkirjaston edustajana Leila Utriaisen tilalla jatkaa toistaiseksi Hilkka Vanajoki

Todettiin Keskuskirjaston ja maakuntakirjastojen ja alueiden edustajat. Läsnä olivat seuraavat edustajat:

Keskuskirjasto ja maakuntakirjastot

Läsnä: Maija Berndtson (Keskuskirjasto), Ulla Packalén (Espoo), Inkeri Jurvanen (Hämeenlinna), Rebekka Pilppula (Joensuu), Johanna Vesterinen (Jyväskylä), Erkki Romppainen (Kajaani), Susann Forsberg (Kokkola), Mikko Vainio (Kouvola), Hilkka Kotilainen (Kuopio), Marja Malminen (Lahti), Ritva Nurminoro (Lapin maakuntakirjasto), Päivi Parviainen (Lappeenranta), Leena Parviainen (Mikkeli), Pirkko Lindberg (Oulu), Asko Hursti (Pori), Terttu Lehtola (Porvoo), Mervi Heikkilä (Seinäjoki), Tuula Haavisto (Tampere), Inkeri Näätsaari (Turku), Birgitta Aurén (Vaasa).

Poissa: Kaikki maakuntakirjastojen edustajat olivat paikalla

Maakuntakirjastojen alue-edustajat

Läsnä: Marja Huuhtanen (Imatra), Marita Hakala (Lapua), Virpi Launonen (Punkaharju), Marika Vakkala (Humppila), Tuula Jakonen (Sotkamo), Eeva-Liisa Kullberg (Kannus), Pekka Termonen (Kannonkoski), Merja Sali (Anjalankoski), Elli Kangosjärvi (Muonio), Eija Saramäki (Pirkkala), Leif Storbjörk (Pietarsaari), Sinikka Panttila (Kitee), Raija Seppänen (Haukipudas), Liisa Häyrinen (Heinola), Karri Hara (Eura), Marianne Lindblad (Pornainen), Eliisa Mäkelä (Alastaro).

Poissa: Itä-Uudenmaan ja Pohjois-Savon edustajat

Kokouksen sihteerinä oli läsnä neuvoston sihteeri, johtava suunnittelija Erkki Lounasvuori Keskuskirjastosta. 

3. Kokouksen päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien ja ääntenlaskijoiden valinta 

Puheenjohtaja totesi kokouksen päätösvaltaiseksi, kun läsnä oli yli puolet edustajista. Paikalla oli 37 edustajaa, poissa 2 edustajaa.

Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Johanna Vesterinen (Jyväskylä) ja Päivi Parviainen (Lappeenranta). Päätettiin, että pöytäkirjan tarkastajat toimivat tarvittaessa myös ääntenlaskijoina.

4. Esityslistan hyväksyminen  

Alkuperäinen kokousedustajille etukäteen jaettu esityslista hyväksyttiin sellaisenaan

5. YKN-strategian tilannekatsaus 

Tampereen kaupunginkirjaston - Pirkanmaan maakuntakirjaston kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto kertoi YKN:n syyskokouksessa 2007 perustaman YKN-strategiaryhmän työn etenemisestä.

Tuula Haavisto aloitti tilannekatsauksella. Strategia-työryhmä on kokoontunut 4 kertaa. Viimeisin kokous pidettiin 5.9.2008 Helsingissä. Strategiakokoukseen osallistui aamupäivän ajan Verkkostrategiaryhmä. Kokouksessa oli läsnä koko päivän YKN-strategiatyön laatimiseen palkattu konsultti Marja-Leena Johansson Talent Partners Public Consulting Oy:stä.

Strategiatyön etenemisen myötä on käynyt selväksi, että sitä ei voi tehdä pelkästään Yleisten kirjastojen neuvostolle, vaan samanaikaisesti on ajateltava myös yksittäisiä yleisiä kirjastoja.

Varsinaisesti Tuula Haaviston esitys perustui muistiokalvoihin, minkä konsultti Marja-Leena Johansson oli laatinut 5.9. kokouksen pohjalta. Työryhmä on tähän asti kokouksissaan keskustellut strategian laatimisesta keskustellen, ideoiden ja erilaisia aineistoja keräten. Konsultin myötä strategiatyöhön on saatu ryhtiä ja nyt tiedetään paremmin, kuinka jatkossa tulee edetä. Tärkeätä on ymmärtää: perustehtävät (toiminta-ajatus, missio) ja yhteiset arvot, visio ja strategiset päämäärät ja hankkeet, toimintaympäristön muutosvoimat, sidosryhmät ja niiden odotukset.

Tuulan esityksen etenemisen myötä neuvosto keskusteli strategian päämääristä, muutosvoimista ja asiakkaiden segmentoinnista. Missio ja visio aiheuttivat vilkasta keskustelua kokousväen keskuudessa. Saadut kommentit neuvoston jäseniltä kirjattiin muistiin.

YKN-strategia valmistuu Turun kirjastopäiville kesäkuussa 2009. Silloin on tarkoitus olla valmiina ainakin strategian kirjastoille suunnattu versio, jossa on huomioitu lausuntokierrokselta tulleet kommentit. Päättäjille suunnattu versio pyritään tekemään mahdollisimman pian Turun kirjastopäivien jälkeen.

6. YKN:n toimintasuunnitelma 2008-2009 

Käytiin läpi YKN:n toimintasuunnitelma. Aluksi keskusteltiin toimintasuunnitelmasta yleisesti ja sitten siirryttiin yksityiskohtaiseen käsittelyyn.

Yleisesti todettiin, että toimintasuunnitelman rakenne ”Verkon toiminta ja yhteistyö, Aineiston saatavuus ja Resurssit” on toimiva. Toimintasuunnitelmaa ei aiota kasvattaa rajattomasti, vaan vanhempia asioita siirretään historialliseen osioon, johon pääse uusimman toimintasuunnitelman asiayhteyksistä. Neuvoston sihteeri toteuttaa historiallisen osion.

Toimintasuunnitelman yksityiskohtaisessa käsittelyssä muutoksia tai kommentteja seuraavien otsikoiden alla:

  • Kirjastoselvitykset, seutukirjastot ja asiakaskyselyt

    Todettiin, että viime vuosina on laadittu useita seutukirjastoselvityksiä ja uusia on vielä tulossa. Listasta puuttuvat vielä Lapin alueella tehdyt seutuselvitykset, jotka Ritva Nurminoro lähettää sihteerille. Lappeenranta lähettää myös sihteerille selvityksen omalta alueeltaan, samoin Inkeri Näätsaari Varsinais-Suomen alueelta.
  • Järjestelmätilanne ja käyttäjäyhteistyön organisointi

    Tämän otsikon alla käytiin vilkas keskustelu kirjastojärjestelmistä ja tällä alalla tapahtuvan kehityksen merkityksestä kirjastomaailmassa, esim. Axiell-fuusion myötä tilanne kirjastokentällä on vielä osin jäsentymätön ja selkiytymätön. Hämmennystä aiheuttavat niin sopimusasiat kuin kirjastojärjestelmien toimivuus ja uusien ominaisuuksien käyttöön otto.

    Inkeri Näätsaari ja Asko Hursti keskittyvät sopimusasioihin ja päivittävät tilanteen ajan tasalle. Pirkko Lindberg lähettää sihteerille yhteenvedon maakuntakirjastojen kirjastojärjestelmäkokouksesta, joka pidettiin Järvenpäässä elokuussa 2008. Sihteeri toimittaa kokouksesta tekstiä YKN:n toimintasuunnitelmaan.

    Yleisesti neuvosto totesi, että kirjastojärjestelmätilanne on vielä selkiytymättömässä tilassa. Neuvosto suosittelee, että paras toimintalinja on maltti ja harkinta uusien versioiden ja ominaisuuksien hankinnassa ja käyttöön otossa.
  • Kansallinen Digitaalinen Kirjasto –hanke (KDK)

    KDK todettiin tärkeäksi asiaksi ja se otetaan omaksi asiakohdaksi seuraavassa keskuskirjastokokouksessa 29.1.2009. Sihteeri lisää toimintasuunnitelmaan Birgitta Aurénin jäsenyyden KDK:n seurantaryhmässä sekä täydentää tietoja viimeisimmistä KDK-kokouksista
  • Marc21

    Marc21 on tärkeä asia kirjastoille. Ritva Nurminoro valtuutettiin ottamaan yhteyttä Kansalliskirjastoon Ulla Ikäheimoon koskien Marc21:n käyttöön oton ajankohtaa sekä samalla selvittämään muutamia toiminnallisia epäkohtia (esim. osakohdeluettelointi).

    Keskustelun kulussa nousi esille, että tarvitaan erillinen selvitys Marc21:een siirtymisestä ja OPM:n halukkuutta selvityksen maksajaksi. Mahdollinen OPM-hakemus on tehtävä lokakuun 2008 loppuun mennessä.
  • Yleisradion Fono-tietokannan yleisökäyttöön saaminen Kirjastot.fi:n kautta

    Fono-tietokannasta halutaan ajantasainen tilannetieto. Sihteeri ottaa yhteyttä Kirjastot.fi:n johtavaan suunnittelijaan Matti Sarmelaan ja toimittaa ajantasaisen tilannekatsauksen toimintasuunnitelmaan.
  • Musiikin saatavuus yleisissä kirjastoissa

    Keskusteltiin musiikin varastoinnista ja todettiin, että OPM on luvannut ratkaista asian vielä tämän vuoden puolella. OPM ja Varastokirjasto ovat käsitelleet asiaa syyskuun kokouksessaan ja Varastokirjasto on velvoitettu tekemään esityksen 3.10.2008 mennessä.

    Sihteeri kertoi, että pääkaupunkiseudun kirjastot ovat käyneet alustavia neuvotteluja Sonyn kanssa heidän tuotantonsa saamiseksi kirjastojen kautta asiakkaiden käytettäväksi. Neuvottelut ovat vielä kesken. Neuvosto seuraa tilanteen kehittymistä ja valmistautuu valtakunnallisen linjauksen tekemiseen, jos Sonyn tai vastaavien musiikin levittäjien musiikin verkkokuuntelu saa jalansijaa kirjastoissa. Tärkeätä olisi löytää yhteinen toimintapolitiikka kirjastoissa. Tavoitteena voisi olla myös yhteinen kirjastolisenssi.
  • Suodatin ja esto-ohjelmat

    YKN:n neuvosto käsitteli kannanottoa, jossa ” Suomen kirjastoseuran hallitus katsoo, että esto- ja suodatinjärjestelmien käyttö kirjastoissa ei ole suositeltavaa. Kirjaston perustehtävä on turvata kansalaisten vapaa pääsy tietoon ja tukea sananvapautta”. Neuvosto on samaa mieltä Suomen Kirjastoseuran hallituksen kanssa.
    Ks. lausunto 19.6.2008: Esto- ja suodatinjärjestelmät yleisissä kirjastoissa
  • Yleisille kirjastoille valtion budjetissa suunnatut resurssit

    Neuvosto yhtyi Suomen kirjastoseuran 7.8.2008 kannanottoon ”Kirjastojen perustamishankkeiden rahoitukseen saatava huomattava tasokorotus”.
    Ks. kannanotto

Toimintasuunnitelmaan päätettiin lisätä pääryhmän ”Verkon toiminta ja yhteistyö” alle kaksi uutta asiaa: Kuntakanava/Kirjastokanava ja Etiikkatyöryhmä. Sihteeri toimittaa tarvittavat tekstit YKN:n toimintasuunnitelmaan.

7. Neuvoston varapuheenjohtajan valinta vuosiksi 2009-2010 sekä uusien jäsenten valitseminen työvaliokunnan erovuoroisten tilalle 

Neuvoston puheenjohtajana jatkaa Maija Berndtson kauden 2008-2009 ja varapuheenjohtajaksi vuosiksi 2009-2010 valittiin kirjastotoimenjohtaja Rebekka Pilppula Joensuun seutukirjastosta.

Työvaliokunnasta oli erovuorossa Rebekka Pilppula, Erkki Romppainen, Leif Storbjörk, joista Rebekka ja Leif olivat uudelleen valittavissa. Rebekka Pilppula valittiin neuvoston varapuheenjohtajaksi, jolloin hänestä tuli automaattisesti työvaliokunnan jäsen. Leif tuli uudelleen valituksi. Uusiksi työvaliokunnan jäseniksi valittiin Asko Hursti Porista, Ritva Nurminoro Lapin kirjastosta. Varsinaisina jäseninä jatkavat kauden 2008-2009 Marja Malminen Lahdesta ja Raija Seppänen Haukiputaalta. Varajäsenenä jatkaa Mikko Vainio Kouvolasta ja uudeksi varajäseneksi valittiin Karri Hara Eurasta. Huom! Esityslistassa esiintyi virheellisesti erovuoroisena Raija Seppäsen nimi.

Työvaliokunta kokonaisuudessaan:

Maija Berndtson, pj. 2008-2009
Rebekka Pilppula, vpj. 2009-2010
Asko Hursti 2009-2010
Marja Malminen 2008-2009
Ritva Nurminoro 2009-2010
Raija Seppänen 2008-2009
Leif Storbjörk 2009-2010

Varajäsenet:

Karri Hara 2009-2010
Mikko Vainio 2009-2010

9. Muut asiat 

Muita asioita ei ollut

10. Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 17.00

Maija Berndtson
puheenjohtaja

Erkki Lounasvuori
sihteeri

Pöytäkirja tarkastettu

Johanna Vesterinen
Päivi Parviainen