Yleisten kirjastojen metatietoryhmän muistio 6/2022

Aika ja paikka

2.11.2022 klo 13–13.50 Teams

Läsnä:

YKN:n nimittämä metatietoryhmä:
Antti Heikkinen, Oulu
Kaisa Hypén (pj., muistio), Turku
Katriina Jylhä, Vaasa
Sanna Kuosa, Lahti
Saijamari Pakkala, Tampere
Marjut Puominen, Helsinki
Matti Sarmela, VAKE
Sirpa Tuomisto, Kokkola
Leena Vainikainen, Pori
Mari Vidgren,  Kuopio

Kansalliskirjaston edustajat:
Nina Hyvönen
Antti Impivaara

KÄSITELTÄVÄT ASIAT

1. Kokouksen avaus, osallistujat ja edellisen kokouksen muistio

Puheenjohtaja avasi kokouksen ja totesi osallistujat. Hyväksyttiin asialista.

Edellisen kokouksen muistioon ei ollut kommentoitavaa.

2. Metatietoprojektin tilannekatsaus 

Metatietoprojektin tuloksia raportoidaan YKN:lle 16.11. Tulokset on koostettu ppt-esitykseen, joka oli asialistan liitteenä.

Käytiin esitys läpi ja sitä voi tarvittaessa kommentoida ennen YKN:n kokousta.

Muita projektin tärkeitä päivämääriä:

  • 21.11. tapaaminen opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa mahdollisesta jatkoprojektista ja sen rahoituksesta
  • 23.11. projektin ohjausryhmän kokous

3. Ajankohtaista kirjastojärjestelmistä ja käytännön kuvailusta

Melinda-ID
Edellisessä kokouksessa sovittiin, että Antti selvittelee Melinda-ID-asiaa Kansalliskirjastossa. Sen jälkeen asiaa käsiteltiin myös sähköposteissa, viestiketju on tallennettu työryhmän Teamsin tiedostoihin. Melinda-ID on Alephin luoma tietueen järjestysnumero, vielä ei voida sanoa, miten linkitetyn datan mallin käyttöönotto siihen vaikuttaa ja mikä Melinda-ID:n rooli tulee olemaan jatkossa.

Sähköpostiviesteissä mainittu Kirjastopalvelun tietueiden eräajopohjainen tuonti Melindaan ei toistaiseksi ole toiminnassa, Koha-kirjastot testaavat emotietueiden tuonnin osalta.

Quria
Vaasan ensimmäinen testimigraatio on ollut 12.10., toinen on tulossa viikolla 50, palaute-keskustelua Axiellin kanssa ei ole vielä käyty. 

Testikonversion tuloksia tarkastelemalla on saatu ensimmäinen tuntuma siihen, miten yleisten kirjastojen metatieto muuntuu linkitetyn datan muotoon. Katriina esitteli konversion tuloksia, ja ppt-esitys on työryhmän Teams-tiedostoissa.

Todettiin, että Axiellin malli ei toistaiseksi vastaa Suomessa käyttöönotettavaa BIBFRAMEn tietomallia. Todettiin myös, että Axiellin malli noudattaa paremmin RDA:n neljätasoista rakennetta.

Qurian Finna-yhteys pitää olla valmis heti helmikuussa, jolloin uusi järjestelmä on tuotanto-käytössä, Finto-yhteys rakennetaan kevään aikana. Poimintamahdollisuus Melindasta on jo olemassa. Näyttää, että Quria osaa ”palastella” poimitun MARC-tietueen Quriassa käytössä olevan nelitasoisen formaatin mukaiseksi tietueeksi.

Katsottiin Aucklandin kirjaston verkkokirjastosta, millaiselta linkitetyn datan mukainen tietuenäkymä voisi näyttää.
Kirjastojärjestelmä on edelleen MARC-pohjainen, mutta tietojen näyttämisessä voidaan soveltaa linkitetyn datan mallia.

Melindan SVDE-konversio
Edellisessä kokouksessa mainittiin, että osana Linkitetty kirjastodata -projektia on Melindan tietueet (n. 17 milj.) lähetetty analysoitavaksi Share-VDE-hankkeelle. Tämän myötä mahdollista saada lisätietoa esim. teos/ekspressio-määrittelylle. 

Analysoinnin tulokset on saatu, ja niiden käsittely on Kansalliskirjastossa vielä kesken. Yh-teistyön jatkoa hankkeen kanssa pohditaan.

Linkitetty kirjastodata -projektin verkkosivut

Matias Frosteruksen esitys linkitetystä datasta ja BIBFRAMEsta yleisten ja tieteellisten kirjastojen Koha-seminaarissa 27.10.2022: LKD jaBIBFRAME pptx.

4.  Muut ja tiedotusasiat

Melindan juhlavuoden tapahtumat:

Matti esitteli Kirjasammon valmisteilla olevaa käyttöliittymää, jonka kautta Kirjasammon tietosisältöjä voidaan tarkastella eri näkökulmista. Tämän myötä myös datassa olevat puut-teellisuudet ja virheet tulevat näkyviksi, mikä on edellytys sille, että niitä voidaan korjata ja täydentää. Käyttöliittymä julkistetaan mahdollisesti vielä tämän vuoden puolella, jos datan korjauksia saadaan tehtyä, toistaiseksi se on vielä salasanan takana. Sitä esitellään myös Melindan ja kuvailuyhteistyön ohjausryhmälle joulukuun kokouksessa.

5. Seuraavan kokouksen ajankohta ja alustavat asiat

Seuraava kokous on 11.1.23 klo 13 Teamsissa, kokouskutsu lähetetty. Ennen seuraavaa kokousta käydään tarvittaessa sähköpostikeskustelua liittyen metatietoprojektin käsittelyyn YKN:ssä ja uuden hakemuksen laadintaan.