Ystäväni asuu Yhdysvalloissa itärannikolla, 1,6 km korkeudella. Hänen tarkoituksenaan oli siellä ilahduttaa äitienpäivänä vaimoaan sokerikakulla, jonka hän valmisti kokemukseensa luottaen vanhan reseptin mukaan (juomalasillinen munia + sokeria kuohkeaksi vatkattuna, lisäksi juomalasillinen jauhoja). Kakku ei kohonnut uunissa vaan jäi parin sm paksuksi, melko kovaksi. Keskusteltuaan ystävien kanssa monilla oli samankaltaisia kokemuksia. Ystävät pohdiskelevat syytä tähän ilmiöön, asia jäi kaikkia vaivaamaan. Varmaa selitystä ei löytynyt. Eräs arvio oli, että kohoamattomuus liittyisi siihen, että kakkua valmisteltiin korkealla 1,6 meren pinnasta. Erikoiselta selitys vaikuttaa mutta……löytyykö parempia ??
Vastaus
Maanpinnan korkeudella on monia vaikutuksia ruoanlaittoon, sillä ilmanpaine laskee mentäessä ylöspäin. Tämä vaikuttaa esimerkiksi veden kiehumispisteeseen. Jos veden kiehumispiste merenpinnan tasolla on 100 °C, on sen kiehumispiste noin 1600 metrin korkeudessa jo alle 95 °C. Kiitos ilmanpaineen esimerkiksi leivät ja leivonnaiset myös kohoavat nopeammin korkealla kuin merenpinnan tasolla. Nämä molemmat tekijät todennäköisesti vaikuttivat siihen, että ystäväsi sokerikakku epäonnistui.
Korkealla leivottaessa uunin lämpötilaa kannattaa nostaa noin 15 °C tavallista korkeammaksi sekä vähentää nostatusaineita noin 20 prosenttia.
Lähde: N. Myhrvold & F. Migoya: Modernist Bread (2017, osa 2, s. 64)
Kommentoi vastausta