Yritän jäljittää Lapin sodassa kadonneen saksalaisen isoisäni katoamisen seutua. Tiedossa on Wehrmachtin joukkoyksikkö ja aikaväli (lokakuu 1944). Joukkoyksikköjen liikkeet ovat varmasti tallessa arkistoissa, mutta mistä hakuteoksesta kannattaisi aloittaa, jotta pääsisi kohti tarkkaa lähde- tai arkistoviitettä siitä, missä kyseinen yksikkö liikkui lokakuun aikana?
Vastaus
Tässä tapauksessa haussa olisi varmaankin joukkoyksikön sotapäiväkirja, olettaen että se on selvinnyt sodan melskeistä jälkipolville. Kannattaa silmäistä ensi alkuun Kansallisarkiston Puolustushallinnon mikrofilmi- ja jäljennekokoelman arkisto. Pienellä onnella etsityn saksalaisen joukon sotapäiväkirjojen kopiot saattavat löytyä Kansallisarkistosta mikrofilmillä. Aineistoja saattaa olla säilynyt myös Saksassa Bundesarchivin kokoelmissa. Vaikka pienemmän joukkoyksikön sotapäiväkirja ei olisi säilynyt, sen liikkeitä on saatettu kuvata ylemmän organisaation asiakirjoissa.
Jos divisioona on tiedossa, kannattaa tarkistaa olisi siitä laadittu joukko-osastohistoriikkia. Näissä on usein mukana arkistoviitteet. Pääosa Suomen sotiin liittyvistä saksalaisista historiikeista löytyy suomalaisista kirjastoista joukko-osaston nimellä hakemalla Finna-palvelun kautta. Esimerkkejä:
- Schreiber, F. (1969). Kampf unter dem Nordlicht: Deutsch-finnische Waffenbruderschaft am Polarkreis : die Geschichte der 6. SS-Gebirgs-Division Nord. Munin Verlag.
- Schuler, E. (1962). Mit dem Bergschuh in Russland und Finnland: Kriegserlebnisse und Kriegserfahrungen der 7. Gebirgs-Division. Eigenverlag Emil Schuler.
Joukko-osastohistoriikkien lisäksi lähdeviitteitä voi löytyä myös yleisemmällä tasolla Lapin sotaa käsittelevistä teoksista. Nämäkin löytyvät Finna-palvelusta. Joitakin esimerkkejä:
- Ahto, S. (1980). Aseveljet vastakkain: Lapin sota 1944-1945. Kirjayhtymä.
- Kaltenegger, R. (2003). Krieg in der Arktis: Die Operationen der Lappland-Armee 1942-1945. Stocker.
- Kulju, M. (2022). Lapin sota 1944-1945 (Uudistettu laitos.). Readme.fi.
- Mann, C., Jörgensen, C. (2003). Hitlerin sota pohjoisessa: Saksan sotatoimet Norjassa, Suomessa ja Neuvostoliitossa 1940-1945. Gummerus.
- Ziemke, E. F. (1960). The German northern theater of operations 1940-1945. Department of the Army, Headquarters.
Kommentoi vastausta