Wikipediassa sanotaan erään henkilön olleen kahdesti naimisissa, mutta eläneen viimeiset 20 vuotta poikamiehenä. Voiko kerran naimisiin mennyttä miestä enää kutsua poikamieheksi, jos hän eroaa tai jää leskeksi ja elää tämän jälkeen ilman kumppania? Olen kuullut väitettävän, että ei voi. Olen ymmärtänyt, että poikamies tarkoittaa miestä, joka ei elä parisuhteessa eikä ole koskaan solminut avioliittoa ja ukkomies taas tarkoittaa ainoastaan avioliitossa olevaa miestä. Eli mikä sitten on mies, joka elää kumppanin kanssa mutta ei ole ollut aviossa tai elää päättyneen avioliiton jälkeen kumppanin kanssa?
Vastaus
Kaikki tällaiset käsitteet ovat kulttuurisia sopimuksia eli niitä käytetään, kuten niitä on kulloinkin tapana käyttää. "Poikamies" on toisaalta nimitys yleiselle elämänvalinnalle, toisaalta sillä voidaan ilmaista täsmällinen tilanne juuri nyt. Siten leski tai eronnut voi aivan hyvin ilmoittaa olevansa "taas poikamies" eli ei sitoutunut mihinkään ihmissuhteeseen. Joku toinen ei ehkä ilmaisusta pidä, mutta se onkin sitten eri asia.
"Ukkomies" tarkoittaa yleensä pysyvässä parisuhteessa elävää miestä riippumatta siitä, mitä vaiheita miehen elämässä on aikaisemmin ollut. Oman arvioni mukaan ihmiset käyttävät näitä termejä enemmän kuvaamaan vallitsevaa tilannetta kuin menneisyyttä. Eihän uudelleen avioitunutta tai parisuhteessa elänyttä ole mitään järkeä kutsua leskeksi, vaikka hän sitäkin olisi tai eronneeksi, vaikka eroja olisi takana viisi.
Tällaiset käsitteet muuttuvat ajan myötä, uusia ilmaisuja tulee ja vanhoja jää pois. Nykyäänhän puhutaan yleensä "sinkuista", kun tarkoitetaan minkä tahansa sukupuolen edustajaa, joka ei elä vakituisessa parisuhteessa. "Ukkomies" on aika vanhahtava ilmaus kuten myös "leskirouva" tai "ikäneito".
Kannattaa lähteä siitä, että tällaisissa termeissä ei ole mitään määrääviä normeja, on vain enemmän tai vähemmän vakiintuneita tapoja, jotka sitä paitsi vaihtelevat Suomen eri alueilla ja alakulttuureissa.
Heikki Poroila
Kommentoi vastausta