Wikipedian mukaan amerikansuomalaisia on suhteellisesti keskimääräistä enemmän näissä osavaltioissa: Minnesota, Michigan, Washington, Wisconsin, Montana, Oregon, New Hampshire, Maine, Massachusetts, Idaho ja Colorado
https://en.wikipedia.org/wiki/Finnish_Americans#Demographic_concentrati…
Oliko suomalaisilla siirtolaisilla tapana mennä niihin osavaltioihin joissa oli mahdollista tehdä samoja töitä mitä tehtiin Suomessa? Tiesin Michiganin, Minnesotan, Wisconsinin, Oregonin ja Washingtonin olleen suomalaisten suosiossa mutta noista muista en osannut arvata.
Mihin perustui Uudessa Englannissa sijaitsevien Mainen, Massachusettsin ja New Hampshiren suosio sekä lännen vuoristo-osavaltioiden Coloradon, Idahon ja Montanan suosio?
Vastaus
Suomalainen siirtolainen tuli Pohjois-Amerikkaan työtä etsimään, ja kun työpaikkoja etsittiin jo aikaisemmin Amerikassa olleiden siirtolaisten antamien ohjeiden perusteella, vaikuttivat ensimmäiset siirtolaiset ratkaisevasti siihen, minne myöhempi siirtolaisvirta aikoinaan tuli kulkeutumaan.
Vuoristovaltioissa – kuten esimerkiksi Colorado, Idaho ja Montana – oli lukuisia kaivoskaupunkeja, joihin nimenomaan Keski-Pohjanmaalta lähteneet siirtolaiset hakeutuivat. Pysyvää suomalaisasutusta näille alueille alkoi muodostua vasta 1880–1890-luvuilla.
Pääosa Yhdysvaltain itäosissa sijainneista suomalaiskeskuksista oli teollisuuskaupungeissa, mutta nimenomaan Connecticutin, New Yorkin ja Mainen osavaltioissa oli myös paikkakuntia, joilla suomalaiset kokeilivat onneaan farmareina. Itärannikolla oli kaksi todella suurta "Finntownia". Toinen näistä sijaitsi New Yorkin Brooklynissa, toinen Massachusettsin Fitchburgissa. Lisäksi oli kymmeniä paikkakuntia, joilla oli pienempiä suomalaisyhteisöjä. "Itävaltioiden" suomalaishistoria alkaa varsinaisesti niin ikään vasta 1880-luvulla. Ne muutamat suomalaiset, jotka tätä ennen jonkun aikaa Uuden Englannin valtioissa asuivat, siirtyivät lännemmäksi, Michiganiin, Minnesotaan, Dakotaan ja Kaliforniaan.
S. Ilmosen Amerikan suomalaisten historian 3. osassa käydään läpi Yhdysvaltain suomalaisasutuksen synty- ja alkuhistoria osavaltioittain. Tarvittaessa voi seikkaperäisempiä tietoja etsiä siitä.
Lähteet:
S. Ilmonen, Amerikan suomalaisten historia ja elämäkertoja. 2
S. Ilmonen, Amerikan suomalaisten historia ja elämäkertoja. 3
Reino Kero, Suuren lännen suomalaiset
Kommentoi vastausta