Voiko ulkomaalaisia postimerkkejä käyttää suomessa kirjeiden postittamiseen?
Vastaus
Postin sivuilla kerrotaan seuraavaa:
Kun lähetät kortteja tai kirjeitä Suomessa, valitse kotimaan ikimerkki, jossa on maksumerkintänä Suomen kartta. Merkki käy kirjeen ja kortin postimaksuksi 50 grammaan asti Suomessa (ml. Ahvenanmaa).
Kun lähetät kortteja tai kirjeitä ulkomaille, käytä ulkomaan ikimerkkiä, jonka tunnistat merkin kulmassa olevasta maapallosta. Merkki käy Priority-kirjeen ja -kortin postimaksuksi 20 grammaan asti Suomesta ulkomaille.
Eli ymmärtääkseni Suomessa postitettuihin kirjeisiin pitää aina laittaa kotimaan ikimerkki. Asian voi toki varmistaa vielä Postin asiakaspalvelusta: https://www.posti.fi/asiakaspalvelu
Kommentit
Kotimaan lähetyksiin voi laittaa myös ulkomaan ikimerkin, olen kysynyt postista. Toki ulkomaan ikimerkki on kalliimpi, mutta jos sellaisia on vaikka tarpeettomana kotona, niin niitä voi käyttää.
Kysymys koski ulkomaalaisia (ulkomaisia) postimerkkejä, siis esimerkiksi Ruotsin tai Viron postilaitokselta ostettuja.
Euroihin siirryttäessä ei kaikille ollut heti selvää, että esimerkiksi ranskalainen eurokolikko kelpaa Suomessakin. Kun on totuttu siihen että kyllä se kelpaa, voisi samalla logiikalla päätellä että myös postimerkit pätevät sellaisinaan useissa maissa.
Toisen maan postimerkkiä ei voi käyttää missään. Olen kuullut joskus jossain radio-ohjelmassa, että ikanaan oli suuri asia, kun eri maiden postilaitokset sopivat keskenään, että ne eivät peri toisltaa mitään maksuja, vaan kukin rahoittaa toimintansa omasta maasta saamillaan varoilla. Sopimus perustui siihen ajatukseen, että postiin on tapana vastata, eli jos on lähtevää postia, on saapuvaakin, ja silloin kummallakin puolella rajaa postin kuljetuksesta tulee kuluja. En tiedä, onko sopimus enää voimassa vai ovatko postilaitokset uudelleen alkaneet periä maksuja toisiltaa, nyt kun on yksityisiäkin firmoja paljon liikenteessä. Mutta käsittääkseni julkisten postilaitosten periaate on edelleen se, että postimaksut ovat maakohtaisia. Yhdessä maassa ostettua postimerkkiä ei siis voi käyttää toisessa maassa.
Kertomani sopimus tehtiin siis kauan sitten. Ilman tietokoneita kun oli hyvin niin työlästä laskuttaa toisia postilaitoksia yli rajojen, että se tuli kalliiksi. Jokainen säästi omia resurssejaan sillä, että kerättiin maksut vain oman maan postittajilta.
Ajatus, että lähettäjä saa aina vastauksen, on hylätty vuonna 1969. Sen jälkeen postilaitokset ovat laskuttaneet toisiaan ensin kilottain, sitten kappale- ja kilomäärien perusteella. Lopulta on päädyty järjestelmään, jossa lähettävän maan posti maksaa vastaanottajamaan postille ns. päätemaksun, joka perustuu kohdemaan sisäisen postinjakelun hintatasoon. Laskukaavaa on justeerattu moneen kertaan, mutta periaate on edelleen voimassa.
Löysin lähteeksi EU:n lainsäädäntösivulta suomenkielisen selostuksen "Ilmoitus postitoiminnan harjoittajien välisestä päätemaksuja koskevasta sopimuksesta", mutta en onnistunut löytämään sivu jolla PDF-tiedoston on julkaistu; löydän vain suoran linkin tiedstoon. Se löytyy ainakin hakusanoilla "eu posti päätemaksu".
Tässä esimerkki eräästä (maailmanlaajuisesta) justeerauksesta: https://lvm.fi/-/maailman-postiliiton-kongressissa-paatettiin-isojen-ki…
Kommentoi vastausta