Voiko itäneen herneen syödä kokonaan, eli ihan sellaisenaan?
Liotan kuivaherneitä rokkaa varten ainakin sen puoli vuorokautta. Lionneista herneistä otan, viikottain, pari desiä erikseen, ja idätän niitä.Osan käytän ituina ja osan versotan ikkunalaudalla.
Verso on verso ja tulee syötyä monin eri tavoin. Itäneet herneetkin olen popsinut salaatin joukossa ja ihan muuten vaan.
Kuulin kuitenkin että itänyt kuivaherne olisikin myrkyllinen?
Onko mennyt meikäläisellä herne väärään kurkkuun jo kolmekymmentä vuotta? Pitäskö ottaa tästä asiasta herne nenään?
Vastaus
Kysy kirjastonhoitajalta -palvelulla ei ole pätevyyttä antaa lääketieteellisiä ohjeita tai asiantuntemusta vaativia ravintosuosituksia. Ruokaviraston verkkosivuilla on ohjeistusta ja varoituksia itujen käsittelystä ja valmistamisesta:
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/kasitte…
Hyötykasviyhdistyksen verkkosivut: https://hyotykasviyhdistys.fi/puutarhatieto/idatys-ja-versotus-2/
Marttojen verkkosivut, idätetyt palkokasvit: https://www.martat.fi/ruoka/ruoanvalmistus/ruoka-aineet/palkokasvit/ida… Marttojenkin mukaan itujen ravinnoksi käyttämisessä pitää olla huolellinen.
Erityisesti papujen sisältämästä lektiinistä on Ruokavirasto varoitellut. Papujen valmistamisessa ruuaksi onkin noudatettava oikeita käsittelytapoja:
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/vierasaineet-…
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/pakkausmerkin…
https://sydan.fi/fakta/vinkkeja-palkokasvien-kasittelyyn-ja-nopeaan-kay…
Kommentoi vastausta