Vessassa käynnin hygienia entisaikoihin. Milloin vessapaperia alettiin käyttää? Ja mitä wc-paperia ennen käytettiin takamuksen pyyhkimiseen? Vai suoritettiinko puhdistus vasta kun käytiin seuraavan kerran pesulla?
Vastaus
Netistä löytyy useitakin lähteitä, joissa kyseisen hyödykkeen historiaa kerrataan. Muun muassa AntroBlogi julkaisussa, joka on antropologien ylläpitämä blogi, Emmi Huhtaniemi kokoaa vessapaperin historiaa näin: ”Pyyhkimiskäytäntöjen historiassa ihmiset ovat käyttäneet kaikkea käsillä olevaa lehdistä ja tikuista kiviin, ruukunpalasiin ja maissintähkiin. Mainintoja paperista vessakäynnin yhteydessä löytyy Kiinasta jo 500-luvulta, mutta ensimmäinen kaupallinen, nimenomaan takapuolen pyyhkimiseen valmistettu paperi syntyi USA:ssa 1857.”
Lähde:
Huhtaniemi E. 22.3.2020. Vessapaperin kulttuurihistoriaa. Antroblogi. https://antroblogi.fi/2020/03/vessapaperin-kulttuurihistoriaa/. (Luettu 2.8.2024)
Kommentit
Valitettavasti minulla ei ole nyt lähdeviitteitä, mutta Turun historiallisissa kaivauksisa kaikenlaiset rievut paperin virkaa. Oli myös veistettyjä kaapimia. Polttopuun lastukin saattoi kelpasi tarkoitukseen kaapimena. Tästä minulla on myös suullista tietoa: isovanhempieni kertomana edeltäjistään.
Sanomalehti sai 1960,-, vieläpä 1970-luvullakin toimittaa hygieniapaperin virkaa.
Sanomalehti-huomautus on oikea. Minun lapsuudenkodissani pohjoissuomalaisen pienviljelijän taloudessa sanomalehti joutui pois tuosta virasta 1970-luvun loppupuolella, kun kunta laajensi vesijohto- ja viemäriverkkoa ja eteisen vaatekomero sai väistyä vesivessan tieltä. "Puusee" oli ollut piharakennuksen päädyssä.
Kommentoi vastausta