Valtionlippu henkilöautossa, milloin , tai kenen kuljetuksessa sitä voidaan käyttää?
Vastaus
Laki Suomen lipusta kertoo, että valtiolippu on suorakaiteinen tai kolmikielekkeinen ja sen ristin keskellä on Suomen vaakuna keltaisen reunuksen sisällä. Muodosta riippuu, mikä taho sitä saa käyttää.
Esimerkiksi kielekkeistä valtiolippua käyttävät puolustusvoimien esikunnat, joukko-osastot, laitokset ja alukset. Presidentin käyttämässä lipussa on tangon puoleisessa yläkulmassa sinikeltainen vapaudenristi.
Lisätietoa valtiolipusta löytyy https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1978/19780380#P5
Kommentit
Miksiköhän tuossa vapaudenristissä on hakaristi?
Monissa kulttuureissa muinaisista ajoista saakka käytetty onnen, menestyksen ynnä muun sellaisen symboli erilaisina muunnoksina tunnettiin Suomessakin, etenkin karjalaisessa kansanperinteessä, jo ennen itsenäistymistä. Mannerheim adjutanttinsa, taiteilija Akseli Gallen-Kallelan kanssa suunnitteli ensimmäiset itsenäistyneen Suomen kunniamerkit.
Symbolitutkija, FT Liisa Väisänen on saanut monesti vastata kysymykseen svastikankin historiasta.
https://www.etlehti.fi/blogit/liisa-ihmemaailmassa/hakaristi-tarkoittaa…
Gallén-Kallela oli käyttänyt historiallista hakaristikoristetta jo vuosikymmeniä ennen itsenäistymistä ja siitä seurannutta kunniamerkkien suunnittelutehtävää. Tunnetuin kohde on hänen 1880-luvulla suunnittelemansa kehykset kolmiosaisessa Kalevala-aiheisessa maalauksessa, joka on päätynyt Suomen Pankin kokoelmiin ja nähdään toisinaan näyttelyissä muuallakin.
"Tätä ikivanhaa symbolia pidettiin ikuisuuden ja hyvän onnen merkkinä, ja se on yhdistetty muun muassa pyörään, pyörimiseen ja auringonpyörään. Näillä merkityksillä tarinan kulku illasta aamuun sekä piilevämpänä ajatuksena aiheen kierto – ns. myytin ikuinen paluu – saa symbolista tukea kehyksen koristelusta."
Kommentoi vastausta