Väinö J. Vatanen (1900-1964) oli suomalainen sanomalehtimies ja kirjailija. Mitä muuta hänestä tiedetään? Mitä hänelle tapahtui sodan jälkeen?
Vastaus
Toimittaja ja kirjailija Väinö J. Vatanen on kiinnostanut tietopalveluasiakkaita aikaisemminkin. Vuonna 2009 kollega Helsingin kaupunginkirjaston Kysy.fi palvelussa laati hänestä varsin perusteellisen selvityksen, jonka tiedot tosin päättyvät sota-aikaan.
Lappeessa syntynyt Vatanen opiskeli Helsingin yliopistossa kieliä ja yhteiskuntatieteitä. Työuransa hän teki toimittajana ja kuului jossain vaiheessa Suomen Sanomalehtimiesten Liiton hallitukseen. Vatanen työskenteli Uuden Suomen ulkomaantoimittajana vuodesta 1929-1939. Tuona aikana hän matkusteli laajasta ulkomailla. Sodan aikana hän laati sotakatsauksia Yleisradioon, lisäksi hänen kirjoituksiaan julkaistiin ainakin Lotta Svärd lehdessä. Hänen oma lehtensä oli saksalaismielinen Suomen tie -lehti, jonka toimituspäällikkönä hän toimi.
Toimittajatyönsä ohella Vatanen kirjoitti kirjoja, jotka yleensä liittyivät ajan poliittiseen tilanteeseen. Hän myös käänsä ainakin saksasta ja norjasta.
Vatasen sodanjälkeisestä toiminnnasta tiedetään vähemmän. Hänen nimensä löytyy Helsingin puhelinluettelosta vielä vuonna 1948, mutta ei enää sen jälkeen. Hänen tiedetään siirtyneen Ruotsiin, Uumajaan ja kirjoittaneen sikäläiseen lehteen Västerbottens-kuriren ja pitäneen yhteyttä muihin Ruotsiin muuttaneisiin suomalaisiin (Uola, Mikko s. 205-206). Ei ole tiedossa, palasiko Vatanen vielä takaisin Suomeen.
En ole löytänyt lähteista Vatasen kuolinvuotta, , mutta sinulla se on ilmeisesti jo tiedossasi. Jos ei olisi, asiaa voisi selvittää lähettämällä selvityspyynnön Helsingin seurakuntien keskusrekisteriin. Koska Vatanen oli syntynyt Lappeessa, voit lähettää sukuselvityspyynnön Lappeenrannan myös seurakuntaan. Sieltä selviää esimerkiksi se, oliko hänellä sisaruksia. Jotain tietoja voi tietysti olla myös Vatasen sukuseuralla.
Kun tiedät hänen kuolinaikansa, kannattaa varmaankin selailla Helsingin sanomien ja Uuden Suomen numeroita kyseiseltä vuodelta ja etsiä kuolinilmoitusta, muistokirjoitusta tai edes pientä mainintaa kuolemasta. Koska Vatanen työskenteli Uuden Suomen ulkomaantoimituksessa vuodesta 1929 vuoteen 1939, kuvittelisi, että ainakin se olisi saattanut huomioida hänet. Muistokirjoitukset ja kuolinilmoitukset voisivat antaa lisävalaistusta myös viimeisiin vuosiin. Lehdet ovat luettavissa mikrofilmeinä Kansalliskirjastossa.
Vatanen työskenteli 1930-luvulla ja sodanaikana saksalaismielisen Suomen tie -lehden päätoimittajana ja monet hänen kirjoittamistaan tai toimittamistaan kirjoista joutuivat sodanjälkeen "kiellettyjen kirjojen listalle". Siksi on hyvin todennäköistä, että sodanjälkeinen punainen Valpo ainakin kuulusteli häntä natsimielisyydestä ja neuvostovastaisuudesta epäiltynä. Siksi sinun kannattaa suunnata Kansallisarkistoon ja tarkistaa löytyisikö hänen henkilökorttinsa Valtiollisen poliisin arkistosta. Niissä voi olla henkilötietojen lisäksi viittauksia esimerkiksi kuulustelupöytäkirjoihin. Henkilökortit on digitoitu, mutta luettavissa vain Kansallisarkiston koneilla. Kansallisarkistossa on myös Suomen journalistiiton arkisto. Väinö J. Vatanen kuului 1930-luvulla liiton edeltäjän Sanomalehtimiesliiton hallitukseen. Arkistosta voisi löytyä Vatasesta jotakin. Arkistoon saa tutustua Suomen journalistiliiton luvalla.
Väinö J. Vatasen teokset (Fennican mukaan):
Tekijä: Vatanen, Väinö J.
Nimeke: Abessinia :musta keisarikunta /Väinö J. Vatanen.
Julkaistu: Helsinki :Otava,1935.
Tekijä: Vatanen, Väinö J.
Nimeke: Adolf Hitler :Saksan kansallissosialismin luoja ja hänen liikkeensä /Väinö J. Vatanen.
Julkaistu: Jyväskylä :Gummerus,1933.
Huomautus: Lisäpainokset: 2. p. 1933.
Tekijä: Vatanen, Väinö J.
Nimeke: Kriisien ja sodan maailma.1,Maailman tapahtumat vv. 1936-1940 :Itävallan liittyminen Saksaan - Espanjan sota - Münchenin neuvottelut - Tshekkoslovakian hajoaminen - Puolan sota - Suomen talvisota - Baltian bolshevisointi /V. J. Vatanen.
Julkaistu: Helsinki :Otava,1942.
Tekijä: Vatanen, Väinö J.
Nimeke: Kuninkaantekijä :T. E. Lawrence - Arabian vapaustaistelun sankari /Väinö J. Vatanen.
Julkaistu: Jyväskylä :Gummerus,1933.
Tekijä: Vatanen, Väinö J.
Nimeke: Kriisien ja sodan maailma.2,Maailman tapahtumat vv. 1940-1942 :sota etsii toista rintamaa - Tanskan miehitys ja Norjan sota - Saksan voitto lännessä : ilmasota ja merisota : Itä-Afrikan ja Libyan taistelut : Saksan uudestijärjestely Balkanilla : Itärintaman taistelut v.1941 /V. J. Vatanen.
Julkaistu: Helsinki :Otava,1943.
Tekijä: Vatanen, Väinö J.
Nimeke: Saksan sotureita :Hermann Göring, Wilhelm Keitel, Walther von Brauchitsch, Wilhelm List, W. von Reichenau, Nikolaus von Falkenhorst, Eduard Dietl, Erwin Rommel, Erich Raeder, Günther Lütjens /V. J. Vatanen.
Julkaistu: Helsinki :[s.n.],1941.
Tekijä: Vatanen, Väinö J.
Nimeke: Ukrainan valloittaja ja Pietarin ja Moskovan piirittäjät :Fritz Todt, Fedor von Bock, Wilhelm von Leeb, Gerd von Rundstedt, Franz Halder, Heinz Guderian, Hermann Hoth, Ernst Udet, Erhard Milch, Werner Mölders /V. J. Vatanen.
Julkaistu: Helsinki :Otava,1942.
Käännökset:
Tekijä: Christensen, Chr. A. R.
Nimeke: Maailman tapahtumat eilen ja tänään :oman aikamme historia.2,Jälleenrakennus /Chr. A. R. Christensen ; norjank. alkuteoksesta ... mukaillen suom. V. J. Vatanen.
Julkaistu: Helsinki :Otava,1936.
Tekijä: Christensen, Chr. A. R.
Nimeke: Maailman tapahtumat eilen ja tänään :oman aikamme historia.2,Jälleenrakennus /Chr. A. R. Christensen ; norjankielisestä alkuteoksesta ... mukaillen suom. Väinö J. Vatanen.
Teos: Verden igår og idag
Painos: 2. p.
Tekijä: Christensen, Chr. A. R.
Nimeke: Maailman tapahtumat eilen ja tänään :oman aikamme historia.3,Kriisi /Chr. A. R. Christensen ; norjank. alkuteoksesta ... mukaillen suom. V. J. Vatanen.
Julkaistu: Helsinki :Otava,1937.
Tekijä: Christensen, Chr. A. R.
Nimeke: Maailman tapahtumat eilen ja tänään :oman aikamme historia.3,Kriisi /Chr. A. R. Christensen ; norjankielisestä alkuteoksesta ... mukaillen suom. Väinö J. Vatanen.
Julkaistu: Helsinki :Otava,1945.
Tekijä: Essad Bey.
Nimeke: Stalinin sisäinen sota :punainen kumous syö omat lapsensa /Essad Bey ; suomentanut ja täydentänyt Väinö J. Vatanen.
Julkaistu: Helsinki :Otava,1938.
Tekijä: Wenner-Gren, Axel L.
Nimeke: Vetoomus jokaiseen /Axel L. Wenner-Gren ; suomentanut Väinö J. Vatanen.
Julkaistu: Helsinki :Otava,1937.
Tekijä: Öhquist, Johannes.
Nimeke: Kolmas valtakunta :kansallissosialismin synty, taisteluvuodet, maailmankatsomus ja yhteiskunta /Johannes Öhquist ; saksalaisesta käsikirjoituksesta suom. Väinö J. Vatanen.
Julkaistu: Helsinki :Otava,1938.
Lähteitä :
Kysy.fi : Väinö Johannes Vatanen
http://www.kysy.fi/kysymys/hyva-igs-voisitteko-tutkia-kuka-onoli-vj
Helsingin seurakuntien keskusarkisto:
http://www.helsinginseurakunnat.fi/yhteinenhallinto/asiointi2/virkatodi…
Arkistot : Valtiollinen poliisi
http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Valtiollinen_poliisi
Lappeenrannan seurakunta : keskusrekisteri
http://www.lappeenrannanseurakunnat.fi/keskusrekisteri/
Juri Nummelin julkaisemattomia http://jurinummelin.blogspot.fi/2009/08/sotanovelliprojekti-asemies.html
Suomen journalistiliitto:
http://www.journalistiliitto.fi/
Vatasten sukuseura
http://vataset.org/
Kirjoja:
Lukkari, Marri : Vastuunkantaja : Aito Keravuoren sotilaanelämä.2000
Uola, Mikko : Unelma kommunistisesta Suomesta 1944-1953. 2014
Sinivalkoiseen Suomeen : Uuden Suomen ja sen edeltäjien historia 1 : 1847-1939 / Jyrki Vesikansa. – Otava, 1997.
Sodan ja vaaran vuodet / Timo Vihavainen (Teoksessa: Yleisradion historia 1. – Yleisradio, 1996).
Sanan valvontaa : sensuuri 1939-1944 / Kustaa Vilkuna. – Otava, 1962.
Führerns trogna följeslagare : den finländska nazismen 1932-1944 / Henrik Ekberg. – Schildts, 1991.
Sinimusta veljeskunta : Isänmaallinen kansanliike 1932-1944 / Mikko Uola. – Otava, 1982.
Aseveljen kuva : suhtautuminen Saksaan jatkosodan Suomessa 1941-1944 / Touko Perko. – WSOY, 1971.
Kielletyt kirjat : yleisten kirjastojen kirjapoistot vuosina 1944-1946 / Kai Ekholm. – Jyväskylän yliopiston kirjasto, 2000.
Kommentit
Kuolinaika on 17.8.1961. Haudattu Honkanummelle (26-29-501)
Kommentoi vastausta