Törmäsin netissä vanhaan suomalaiseen kansanlauluun "Banzai" (tai "1904"), joka on oikeastaan pilkkalaulu Venäjän ja Japanin välisestä sodasta 1904. Kertosäe…

Kysytty

Törmäsin netissä vanhaan suomalaiseen kansanlauluun "Banzai" (tai "1904"), joka on oikeastaan pilkkalaulu Venäjän ja Japanin välisestä sodasta 1904. Kertosäe on "sumfati-riti-ralla, niinhän se taisi olla, sumfati-riti-rati-riti ral-lal-lei".

Vanhalta Talonpoikaisarmeijan lauluja -levyltä löytyy 8-säkeistöinen versio, mutta jossain netin kommenteissa on mainittu, että alkuperäisessä laulussa olisi jopa 52 säkeistöä. Löytyisikö koko laulun sanoja mistään?

Vastaus

Vastattu

Eniten säkeistöjä tähän lauluun löysin Hakkapeliitta-lehden vuoden 1934 numerosta 16 (s. 15-17). Siinä laulun nimi on "Bansai!" ja säkeistöjä on 44. Ensimmäinen säkeistö alkaa: ”Nyt minä laulan teille tässä pienen veisun”. Kertosäkeessä lauletaan: ”Sumfatiritirallaa, niin se taisi olla(a)...”.

Kirjassa ”Aseveikko : lauluja asemies- ja aseveli-iltoihin” (koonnut R. H.; 12. painos; Propaganda-aseveljet, 1942, s. 40-43) laulu on nimellä ”Banzai!”. Kirjassa on vain laulun sanat, ei nuotinnosta. Säkeistöjä on 32. Ensimmäinen säkeistö alkaa: ”Nyt minä laulan teille tässä yhden veisun”. Kertosäkeessä lauletaan: ”Sumfatiritirallaa, niinhän se taisi ollaa...”. Tässä versiossa sanoitus ei ole täysin yhdenmukainen Hakkapeliitta-lehdessä julkaistun sanoituksen kanssa. Säkeistöjä on vähemmän, mutta myös erilaisia kuin Hakkapeliitta-lehdessä. Esimerkiksi tämän version kaksi viimeistä säkeistöä puuttuvat Hakkapeliitta-lehdessä julkaistusta sanoituksesta (”Mukdenissa Kuropatkin tunkioita tonkii, Rosestvenski Punameren ahvenia onkii. Suomehenkin Japanista tuotiin uusi muoti, täällä sattui Poprikohviin suomalaisen luoti.”)

Nuotissa ”Talonpoikaisarmeijan lauluja” (Scandia-musiikki, [1970]) laulu on nimellä ”Banzai”. Siinä säkeistöjä on kahdeksan. Ensimmäinen säkeistö alkaa: ”Yksi ja yhdeksän nolla ja neljä”. Kertosäkeessä lauletaan: ”Sumfati ritiralla, niinhän se taisi olla...”. Suomen Laululeijonat on levyttänyt tämän version nimellä "1904". Tämä esitys löytyy myös YouTubesta.

Mainittakoon, että nuottiin ”Korsusta korsuun : Kiestingin ja Uhtuan suuntain korsu- ja marssilauluja” sisältyvä Erkki Tiesmaan ”Banzai” on eri laulu kuin kysyjän etsimä.

 

Bansai! (44 säkeistöä, melodianuotinnos ja tietoja laulusta):

Digi.kansalliskirjasto.fi, Hakkapeliitta, 17.04.1934. Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot:

https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/1109672?page=15

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.