Törmäsin netissä vanhaan suomalaiseen kansanlauluun "Banzai" (tai "1904"), joka on oikeastaan pilkkalaulu Venäjän ja Japanin välisestä sodasta 1904. Kertosäe on "sumfati-riti-ralla, niinhän se taisi olla, sumfati-riti-rati-riti ral-lal-lei".
Vanhalta Talonpoikaisarmeijan lauluja -levyltä löytyy 8-säkeistöinen versio, mutta jossain netin kommenteissa on mainittu, että alkuperäisessä laulussa olisi jopa 52 säkeistöä. Löytyisikö koko laulun sanoja mistään?
Vastaus
Eniten säkeistöjä tähän lauluun löysin Hakkapeliitta-lehden vuoden 1934 numerosta 16 (s. 15-17). Siinä laulun nimi on "Bansai!" ja säkeistöjä on 44. Ensimmäinen säkeistö alkaa: ”Nyt minä laulan teille tässä pienen veisun”. Kertosäkeessä lauletaan: ”Sumfatiritirallaa, niin se taisi olla(a)...”.
Kirjassa ”Aseveikko : lauluja asemies- ja aseveli-iltoihin” (koonnut R. H.; 12. painos; Propaganda-aseveljet, 1942, s. 40-43) laulu on nimellä ”Banzai!”. Kirjassa on vain laulun sanat, ei nuotinnosta. Säkeistöjä on 32. Ensimmäinen säkeistö alkaa: ”Nyt minä laulan teille tässä yhden veisun”. Kertosäkeessä lauletaan: ”Sumfatiritirallaa, niinhän se taisi ollaa...”. Tässä versiossa sanoitus ei ole täysin yhdenmukainen Hakkapeliitta-lehdessä julkaistun sanoituksen kanssa. Säkeistöjä on vähemmän, mutta myös erilaisia kuin Hakkapeliitta-lehdessä. Esimerkiksi tämän version kaksi viimeistä säkeistöä puuttuvat Hakkapeliitta-lehdessä julkaistusta sanoituksesta (”Mukdenissa Kuropatkin tunkioita tonkii, Rosestvenski Punameren ahvenia onkii. Suomehenkin Japanista tuotiin uusi muoti, täällä sattui Poprikohviin suomalaisen luoti.”)
Nuotissa ”Talonpoikaisarmeijan lauluja” (Scandia-musiikki, [1970]) laulu on nimellä ”Banzai”. Siinä säkeistöjä on kahdeksan. Ensimmäinen säkeistö alkaa: ”Yksi ja yhdeksän nolla ja neljä”. Kertosäkeessä lauletaan: ”Sumfati ritiralla, niinhän se taisi olla...”. Suomen Laululeijonat on levyttänyt tämän version nimellä "1904". Tämä esitys löytyy myös YouTubesta.
Mainittakoon, että nuottiin ”Korsusta korsuun : Kiestingin ja Uhtuan suuntain korsu- ja marssilauluja” sisältyvä Erkki Tiesmaan ”Banzai” on eri laulu kuin kysyjän etsimä.
Bansai! (44 säkeistöä, melodianuotinnos ja tietoja laulusta):
Digi.kansalliskirjasto.fi, Hakkapeliitta, 17.04.1934. Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot:
https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/1109672?page=15
Kommentoi vastausta