Tiedustelen, mikä on tällä hetkellä Suomen pienin kirjasto, sen kirjaniteiden määrä ja asiakaskunnan koko sekä lainauskerrat?
Onko se Utön sivukirjasto, kuten HS kertoo Facebook sivuilla 4.10.2015 https://www.facebook.com/helsinginsanomat/posts/suomen-etel%C3%A4isin-j…
vai Suomenniemen (kokoelman perusteella) vai Kustavin (hyötypinta-alan perusteella) vai jokin muu?
Edellisten tilastot on yhdistetty pääkirjastoihinsa jonka vuoksi asia ei selviä Kirjastot.fi-sivuilla.
Vastaus
Uusimmat kirjastoja koskevat tilastot (http://tilastot.kirjastot.fi/) ovat vuodelta 2017 ja niissä sivukirjastojen tiedot on tosiaan yhdistetty pääkirjastojen tietoihin. Utön kirjasto saattaa siis edelleen olla Suomen pienin kirjasto, mutta sen tietoja ei näy tilastossa. Kirjastot.fi-sivustolta löytyvän tilaston mukaan kuitenkin Suomen pinta-alaltaan pienin kirjasto oli vuonna 2017 Kustavin kirjasto, jonka hyötypinta-ala oli 110 neliötä. Melko pieniä olivat myös Pyhärannan (140 neliömetriä) ja Luhangan (179 neliötä) kirjastojen pinta-alat.
Pienin kokoelma oli Pyhärannassa, hieman yli 14 100 kappaletta. Lukuun on laskettu kaikki kirjaston tarjoama aineisto, ei ainoastaan kirjoja. Pyhärannassa olivat myös pienimmät lainausluvut, sillä kokonaislainojen määrä oli 4277.
Mitä asiakaskunnan kokoon tulee, tilastossa on eritelty kunnan asukkaiden määrä, lainaajat ja fyysisten asiakaskäyntien lukumäärä. Vähiten asukkaita oli Luhangan kirjaston alueella, 756, ja siellä oli myös vähiten lainaajia, 225. Fyysisiä asiakaskäyntejä oli kuitenkin vähemmän Pyhärannan kirjastossa, 1728, vaikka siellä olikin hieman enemmän lainaajia kuin Luhangassa (285 lainaajaa) ja enemmän asukkaita (2075).
Ainakin joidenkin kirjastojen sivuilla julkaistaan kirjastojen omia tilastoja, joista voi löytyä tietoa myös sivukirjastojen lainausmääristä, kokoelman suuruudesta ja kävijöiden lukumäärästä.
Kommentoi vastausta