Suomenlinnan opas kertoi aikoinaan tarinan Rakastavaisten lammesta, että siellä olisivat tavanneet aikoinaan venäläinen upseeri ja hänen leidinsä, joka asui Kaivopuistossa, eli naisen rakennuttaman tunnelin kautta olisi kuljettu salaa mantereelta linnoitukseen. Tunneliahan aikoinaan etsittiin mitään löytämättä.
Onko lammen nimen perusteista mitään tietoa? Liittyykö se tuohon tarinaan?
Vastaus
Lähetin kysymyksesi Suomenlinnaan. Jani Tihinen Ehrensvärd-seura ry:stä vastasi siihen näin:
Lemmenlammen tarinasta on erilaisia versioita ja pääsääntöisesti niissä liikutaan 1700-luvulla, Ruotsin aikakaudella, jolloin linnoitus tunnettiin nimellä Sveaborg. Tämä variaatio venäläisestä upseerista, tunnelista ja sen etsinnästä on itselleni tuntematon, vaikka olenkin opastanut Suomenlinnassa 25 vuoden ajan.
Tässä muistiin kirjattuna Pekka Väisäsen merkitsemänä versio, joka on se yleisin, jonka mukaan lampea on Lemmenlammeksi alettu kutsumaan:
https://www.pekkavaisanen.fi/2022/11/08/suomenlinna-on-tarkea-osa-kulttuuriperintoamme/
”Ehkä kuitenkin tragikoomisin – ja kuuluisin – kummitustarina liittyy 1700-luvun lopun tapahtumiin saarella. Suomenlinnassa eli tällöin toisiinsa rakastunut nuoripari, jotka edustivat eri säätyä. Sen aikaisessa yhteiskunnassa säätyrajat olivat tarkkoja, eikä suhdetta katsottu Suomenlinnan tiiviissä yhteisössäkään hyvällä. Epätoivoisina pari päätti saada toisensa kuoleman kautta päättäen hukuttautua Lemmenlampeen. Pariskunta hyppäsi pimeään lampeen, mutta neidin paksu hame pitikin tytön pinnalla, kun taas puoliso vajosi syvyyksiin. Neidin suureksi epäonneksi kävelyllä ollut upseeri näki lammessa kelluvan naisen ja lähti herrasmiehenä oitis pelastamaan häntä. Yllätyksekseen upseeri sai taistella tyttöä vastaan kovasti ennen tämän saamista rantaan. Väitetään, että rakkaansa kanssa hukuttautumisessa epäonnistunut neito tavataan vieläkin Piperin puiston lammen rannalla syyllisyydentunnossaan. Iltahämärän aikaan, voi legendan mukaan nähdä naisen nilkan vilahtavan lammen pinnalla.”
Tämä versio on vuosien saatossa innoittanut esiintyviä taiteilijoitakin: https://www.hs.fi/nyt/art-2000005884676.html
Kommentit
Vau, tällaista versiota en ollut ennen kuullutkaan...vaikka naishaamusta lammella on ollut puhetta. Ilmeisesti ensimmäiseen juttuun liittyi jokin ajatus rakastavaisten kuolemasta, minkä jälkeen nainen palasi paikalle.
Entisessä valtiotyöpaikassani tapasin 1980-luvulla erään rannikkotykistön edustajan, ja puhuttiin tunnelista. Hänen mukaansa etsintä oli kohdistettu enemmänkin Särkän suuntaan, jota oli arveltu paremmaksi kohteeksi kuin nykyisen huoltotunnelin linjaa. Ts. joku rt:stä oli joutunut auttamaan etsinnässä, ilmeisesti joskus sodan jälkeen. Tarina ei siis ollut ainakaan kokonaan entisen oppaan luomus. Tai ehkäpä etsintä on tapahtunut, mutta sillä onkin ollut tarkoitus löytää jotain aivan muuta...
Kommentoi vastausta