Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen nimessä "sosiali" viittaa sosialismiin. Yleisesti puolue kuitenkin tunnetaan Sosiaalidemokraatteina ja samaa termiä heistä käytetään virallisissakin ympyröissä. Mutta ideologia on Sosialidemokratia, kuten puolueen nettisivutkin toteavat: https://sdp.fi/fi/tutustu/sosialidemokratia/. Mistä tämä hämmentävä ero nimessä johtuu ja kumpi on oikein?
Vastaus
Kotimaisten kielten keskus (Kotus) selittää eron Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen (SDP) perinteillä. SDP noudattaa sanan kirjoituksessa vanhaa perinnettä (sosiali-), ei oikeinkirjoitussuositusta (sosiaali-).
Voit lukea lisää Kotuksen sivuilta: https://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/nykysanastosta/sosiaa…
Kommentit
Eli sosaili ei siis viittaa sosialismiin?
Kyllä sosialidemokratian ydin on ollut sosialismin saavuttaminen yhteiskunnallisten reformien kautta. Tämä erotuksena vallankumoussosialismiin tähtäävistä kommunisteista. Tampereen puoluekokouksen 2020 periaatejulistuskin puhuu "demokraattisesta sosialismista".
Tämän vuoksi nimi viittaa mielestäni puolueen ideologiaan, sosialismiin, ja siksi nykyinen käytäntö on niin hämmentävä. Sosialismi ja sosiaalisuus ovat käsitteinä täysin erilaisia.
Tässä yhteydessä "sosiaali"-alku ei viittaa sosiaalisuuteen vaan yhteiskuntaa koskeviin asioihin. Kyse on yhteiskunnallisesta demokratiasta, joka saattaisi ilmentyä sosialismina. Puolueen nimi kylläkin valittiin jo kauan ennen kuin kommunistipuolue erkani erilleen. Erohan tapahtui vasta sisällissodan jälkeen. Mutta minusta on aina ollut selvää että puolueen nimi ei suoraan viittaa sosialismiin vaan nimenomaan demokraattiseen yhteiskuntaan.
Kommentoi vastausta