Suomen ja Venäjän rajavyöhyke näkyy kuvissa olevan hoidettu siten, ettei siellä kasva vesakkoa ja ruohon kasvukin on kuin olisi myrkytetty. Miten ja kuka tätä…

Kysytty

Suomen ja Venäjän rajavyöhyke näkyy kuvissa olevan hoidettu siten, ettei siellä kasva vesakkoa ja ruohon kasvukin on kuin olisi myrkytetty. Miten ja kuka tätä aluetta hoitaa?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Rajavyöhyke tarkoittaa aluetta, jolla oleskelu on luvanvaraista. Rajavyöhykkeen leveys on maalla enintään kolme ja merellä enintään neljä kilometriä. Vyöhyke helpottaa rajan valvomista ja auttaa ylläpitämään rajaturvallisuutta. https://raja.fi/rajavyohykelupa

Varsinaisesti avoimena rajalla pidetään aluetta, joka on on 4 – 5 metrin levyinen molemmin puolin valtakunnan rajaa. Rajavartiolaissa siitä käytetään nimitystä raja-aukko. Rajavartiolain mukaan maa- tai vesialueen omistaja ja haltija ovat velvollisia sallimaan valtion kustannuksella Suomen rajalle muodostetulta raja-aukolta näkyvyyttä haittaavien puiden ja muun kasvillisuuden poistamisen.

Suomi ja Neuvostoliitto sopivat aikoinaan valtakunnan rajalla noudatettavasta järjestyksestä. Sen mukaan raja-aukko on pidettävä koko leveydeltään asianmukaisessa kunnossa sekä tarpeen vaatiessa puhdistettava pensaista ynnä muusta näkyvyyttä haittaavasta kasvillisuudesta. Kumpikin sopimuspuoli suorittaa raja-aukon puhdistuksen omalla alueellaan. Sopimuspuolten asianomaiset viranomaiset ilmoittavat ennakolta toisilleen raja-aukon puhdistamistöihin ryhtymisestä viimeistään 10 päivää ennen niiden alkamista.

(Sopimus Suomen Tasavallan Hallituksen ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton Hallituksen kesken Suomen ja Neuvostoliiton välisellä valtakunnan rajalla noudatettavasta järjestyksestä ja rajatapahtumain selvittämisjärjestyksestä.)

Jutussaan 19.6.2002 Helsingin Sanomat kertoi tällaisesta Suomen ja Venäjän rajamiesten raivaussessiosta Ilomantsissa. Molemmin puolin rajamiehet käyttivät moottorisahoja. "Raja-aukon tulee olla kymmenen metriä leveä eivätkä mitkään puut, oksat, pensaat, pusikot tai kasvit saa estää näkyvyyttä. Jos estävät, ne on korjattava pois. Suomen ja Neuvostoliiton rajajärjestyssopimus vuodelta 1960 määrittelee yksityiskohtaisesti, kymmenen sentin tarkkuudella rajaviivan, jokaisen taitepistepaalun ja rajapylvään paikan."

Rajalinjojen raivauksen lisäksi Rajavartiolaitoksen työtehtäviin kuuluu rajamerkkien kunnossapito. Rajamerkit pestään ja vesillä olevat rajapoijut tarkistetaan. Tarvittaessa rajamerkkejä jopa vahataan, jotta rajamerkintä pysyy vuodesta toiseen selkeänä. https://yle.fi/uutiset/3-11992093

 

5 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.