Sanan "biisi" etymologia johdetaan englannin sanasta "piece". Kuitenkin j-äänne ruotsin sanassa "pjäs" (ja lähes identtisesti ääntyvässä, näytelmää…

Kysytty

Sanan "biisi" etymologia johdetaan englannin sanasta "piece". Kuitenkin j-äänne ruotsin sanassa "pjäs" (ja lähes identtisesti ääntyvässä, näytelmää tarkoittavassa venäjän sanassa "пьеса") saa minut epäilemään, että biisin takana voisi olla vanhempaakin taustaa, johon englannin "piece" on sopinut yhteen kuin palapelin pala. Näytelmiähän on vanhastaan nimitetty suomeksi sanoilla, joissa on mukana "kappale", esimerkiksi "näytöskappale". Mahtaako löytyä lähdettä jossa pjäs-yhteyttä olisi pohdittu?

Vastaus

Vastattu

En löytänyt lähdettä, jossa tulkittaisiin biisi-sanan syntyneen ruotsin kielen pjäs-sanasta englannin kielen piece-sanan sijaan. Itse pjäs on kehittynyt samasta ranskan sanasta pièce kuin englannin piece, Svenska.se SAOB (Svenska Akademiens ordbok) pjäs.

Suomen kielen etymologisen sanakirjan mukaan sana on välittynyt englannin kielestä suomeen, Suomen kielen etymologinen sanakirja biisi.

7 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Korvakuulolta: suomessa on valtavasti ruotsista lainattuja sanoja, mutta biisi on niin moderni sana että sen ilmaantuessa englanti oli muotikieli ja ruotsista lainaaminen jäänyt historiaan. Kansalliskirjaston digitoimista julkaisuista ei löytynyt kovinkaan vanhoja biisi-esiintymiä.

Sekä näytelmää (teatterikappale) että sävellystä (musiikkikappale) tarkoittavana sana pièce on tallennettu Ranskan akatemian sanakirjaan, jo sen vanhimpaan internetistä luettavaan laitokseen (vuodelta 1694). Nykyranskassakin sen ääntämiseen sisältyy j-aines [pjes]. Etenkin kulttuurialan sanoja lainattiin vuosisatoja sitten juuri ranskasta sekä venäjään että ruotsiin ja vielä monipuolisemmin englantiin. Kaikki kysyjän mainitsemat sanat ovat siis kotoisin samalta suunnalta ja erilaisesta kehityksestä huolimatta muistuttavat yhä toisiaan.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.