Rukka? Onko se saamenkieltä?

Kysytty

Rukka? Onko se saamenkieltä?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

MOT Nykysuomen etymologinen sanakirja kertoo rukka sanasta näin:

Poronnahkaista mekkoa merkitsevän rukka-sanan vastineita ovat vatjan hihatonta mekkoa merkitsevä rukka ja viron mekkoa merkitsevä, vanhentunut rukk. Sana on vanha germaaninen laina, jonka alkumuotoa *rukka- edustaa mm. nykysaksan takkia merkitsevä Rock. Samaa sanaa on suomessa ja eräissä lähisukukielissä alettu vertauskuvallisesti käyttää myös ihmisraukan nimityksenä. Vastaavalla tavalla käytetään eräitä muitakin, etenkin huonokuntoisia vaatekappaleita merkitseviä sanoja, esim. → parka, riepu, raasu ja rääsy. Suomen kirjakielessä rukka on ensi kertaa mainittu Johannes Saloniuksen sepittämässä muistorunossa 1673. Nahkaista työkäsinettä merkitsevä rukkanen voi olla rukka-sanan johdos, tai sitten se on mukaillen lainattu venäjän sanasta rukavíca ’rukkanen’. Jälkimmäistä vaihtoehtoa vastaan puhuu kuitenkin se, että suomen rukkanen-sanaa vastaa vepsässä rukõine ’kapalo’, joka ei tunnu sopivan nahkaista työkäsinettä merkitsevän sanan yhteyteen.

Nirvi Vir. 1946 217–220; Tuomi Vir. 1961 367—371; SKES 1969 rukka¹, rukka²; Hofstra 1985 351; Jussila 1998 rukka; SSA 2000 rukka¹, rukka², rukkanen; LÄGLW 2012 rukka.

 

MOT Kielitoimiston sanakirjan mukaan rukka on substantiivi ja tarkoittaa raukka, parka, raiska, raasu, riepu, polo(inen).

Käyttöesimerkit

Köyhä mummo rukka.

Poika-, lapsirukka myös ←→.

Mikko-rukka t. Mikko rukka.

Pohjoissaamenkielen sanakirjasta löytyi sana ruka, joka on erisnimi,

https://dicts.uit.no/smedicts.fin.html

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.