Ristiintaulukointi?
Vastaus
Ristiintaulukoinnilla voidaan analysoida tilastotietoja ja tilastollisten muuttujien välistä riippuvuutta. Menetelmää käytetään paljon muun muassa sosiologiassa ja historiantutkimuksessa.
Tietoa ristiintaulukoinnista on muun muassa Martti Holopaisen ja Pekka Pulkkisen kirjassa Tilastolliset menetelmät. Ristiintaulukoinnissa kahden muuttujan arvot sijoitetaan taulukkoon siten, että toinen muuttuja on riveillä, toinen sarakkeissa. Jos muuttuja 1 on esimerkiksi oppilaiden määrä eri luokilla ja muuttuja 2 oppilaiden sukupuoli, nähdään ristiintaulukoimalla kuinka monta tyttöä ja poikaa jokaisella luokalla on. Voidaan laskea myös kuinka monta prosenttia eri luokilla on tyttöjä ja poikia. Lopputuloksesta voidaan yrittää päätellä, vaikuttaako luokka jotenkin tyttöjen tai poikien osuuksiin tai päinvastoin, vai onko kummallakaan muuttujalla vaikutusta toiseen.
Havainnollinen esimerkki ristiintaulukoinnista löytyy myös Viljo Rasilan kirjasta Tilastolliset menetelmät historiantutkimuksessa.
Ristiintaulukoinnin tulokset voidaan esittää joko numeroin tai graafisesti. Ristiintaulukointeja on helppo laatia taulukkolaskentaohjelmien avulla.
Kommentoi vastausta