Putkinotko kolmiosainen tv-sarja. Reima Kekäläinen ohjasi sen vuonna 1998. Miksi toisen osan kohdassa 53:22 näyttelijä potkaisee oikeasti koiraa? Miten…

Kysytty

Putkinotko kolmiosainen tv-sarja.
Reima Kekäläinen ohjasi sen vuonna 1998.
Miksi toisen osan kohdassa 53:22 näyttelijä potkaisee oikeasti koiraa?
Miten näin iljettävä kohtaus on saatettu yleensä kuvata saati sitten että ohjaaja on tahtonut ottaa eläinrääkkäyksen filmiinsä?
Eikö Suomessa ole mitään eläinsuojelu-lakia elokuvien teossa?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Putkinotko-tv-sarjan ilmestymisen hetkellä Suomessa oli voimassa vuoden 1996 eläinsuojelulaki, jossa säädettiin myös eläinten kohtelusta elokuvia tehtäessä. Lain pykälä 19 on nimeltään “Eläinten pitäminen näytteillä ja käyttäminen esityksissä”, ja sen ensimmäinen momentti kuuluu näin:   

“Eläimen näytteillä pitämisestä taikka käyttämisestä valo- tai elokuvauksessa tai muussa esityksessä ei saa aiheutua eläimelle kipua tai tuskaa.”  

Saman pykälän seuraavassa momentissa todetaan myös:  

“Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, kunnaneläinlääkäri voi erityisestä syystä antaa luvan sellaiseen 1 momentissa tarkoitettuun toimintaan, josta eläimelle voi aiheutua vähäistä kipua tai tuskaa. Jos 1 momentissa tarkoitettua toimintaa harjoitetaan useamman kunnan alueella, on lupa kuitenkin haettava sen läänin lääninhallitukselta, jonka alueella toimintaa pääasiallisesti harjoitetaan. Lupaan voidaan liittää eläinsuojelun kannalta tarpeellisia ehtoja. Lupa voidaan peruuttaa, jos lupaehtoja ei noudateta.”  

Vuoden 1996 eläinsuojelulain korvasi vuoden 2024 alussa laki eläinten hyvinvoinnista. Siinä ei ole erillistä pykälää eläinten kohtelusta elokuvanteossa, mutta siinä lausutaan muun muassa seuraavaa:  

“Eläimiä on kohdeltava hyvin ja niitä kunnioittaen. Eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kipua tai kärsimystä eikä niiden hyvinvointia saa tarpeettomasti vaarantaa”. (6. § Yleiset periaatteet)  

“Eläintä ei saa käsitellä tai kouluttaa kovakouraisesti tai muuten sillä tavalla, että sille aiheutetaan tarpeetonta kipua tai kärsimystä. Eläintä ei saa sitoa tarpeetonta kipua tai kärsimystä tuottavalla tavalla.  

Eläintä ei saa rasittaa liikaa eikä pitää kohtuuttoman ankarassa kurissa. Eläimen koulutuksessa ja käytössä on otettava huomioon eläimen osaamistaso ja suorituskyky. Eläintä ei saa pakottaa yrittämään luonnollisten kykyjensä tai voimiensa ylittämistä.  

Eläintä ei saa tarpeettomasti vahingoittaa. Eläimen tarpeettomana vahingoittamisena ei pidetä koiran tai muun eläimen käyttämistä viranomaistoiminnassa eläimen käyttötarkoitukseen liittyvissä tehtävissä, joihin tehtävän luonteen vuoksi liittyy vaara eläimen vahingoittumisesta." (13. § Kielletty kohtelu)  

Varsinaisen laintulkinnan tästä tapauksesta voi kuitenkin esittää vain juristi.  

  

  

Lähteet:  

Eläinsuojelulaki 247/1996. https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1996/19960247  

Laki eläinten hyvinvoinnista 693/2023. https://finlex.fi/fi/laki/alkup/2023/20230693 

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.