Porkkanakakusta on olemassa versiot, joista toisen kuorrute tehdään sulatejuustoon ja toisen tuorejuustoon. Olen elänyt käsityksessä, että sulatejuusto-versio on se perinteisempi, että isoäitimme ovat tehneet kuorrutteen siitä ja nykynuoret taas vierastavat tätä versiota.
Kumpi on siis alkuperäisempi ja perinteisempi versio? Sulatejuusto ja tuorejuusto ovat kai molemmat tulleet kuitenkin joskus 1930-luvulla markkinoille Suomessa.
Vastaus
Kirjaston ruokakirjoista vain ani harvasta löytyy porkkanakakun resepti. Kotiruoka-kirjassa vuodelta 1976 ohjetta ei ole. Vuoden 2000 painoksesta ohje löytyy, ja siinä sulatejuusto ja tuorejuusto ovat vaihtoehtoisia ainesosia. Vuonna 2011 ilmestyneessä Kotileipuri-kirjassa kehotetaan käyttämään kuorrutteessa Philadelphia-tuorejuustoa. Satakunta vuotta sitten ilmestyneissä lehdissä on julkaistu porkkanakakun ohjeita, mutta niissä ei ole ollut minkäänlaista kuorrutusta.
Sana "porkkanakakku" esiintyy suomalaisissa sanomalehdissä silloin tällöin 1900-luvulla, mutta sanan esiintyminen lähtee nousuun 1970-luvun lopulla ja varsinainen huippu saavutetaan 2010-luvulla. Ruotsalaisista lehdistä saadaan samansuuntainen tulos sanalla "morotskaka". Yhdysvalloista löytyy vuodelta 1963 resepti, jossa porkkanakakun kuorrutuksen ainesosana on "cream cheese" eli tuorejuusto. Monissa muissa amerikkalaisissa resepteissä mitään kuorrutusta ei ole. Itse muistan lapsuudestani noin 1990-luvulta, että porkkanakakun kuorrute tehtiin sulatejuustosta. Näiden tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että porkkanakakusta on vuosien varrella ollut eri maissa erilaisia versioita, Suomessa nykyisen kaltainen porkkanakakku on melko uusi tuttavuus, ja mitään tiettyä versiota ei voi pitää ehdottoman perinteisenä.
Kommentoi vastausta