Miten Suomessa on päädytty siihen että naispuolisella papilla ei ole lipereitä, vaan ainoastaan pieni ns. sokeripala kauluksessa?

Kysytty

Pariisin Notre-Damen avajaisissa edusti Ruotsia pääministeri Ulf Kristersson & avec. Puoliso Birgitta Ed oli mustassa papin puvussa liperit kaulassa. Löytyykö tietoa, miten Suomessa on päädytty siihen että naispuolisella papilla ei ole lipereitä, vaan ainoastaan pieni ns. sokeripala kauluksessa?

Vastaus

Vastattu

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon naispappien ensimmäinen virka-asu tuli käyttöön vuonna 1988, kun ensimmäiset naiset vihittiin papeiksi. Asu oli Vuokko Nurmesniemen suunnittelema, ja sen kutsumanimeksi vakiintui "Vuokko". Asuun ei kuulu lipereitä, vaan korkea valkoinen kaulus. 

Nurmesniemen suunnittelussaan tekemistä valinnoista en löytänyt tietoa, mutta yleisesti ottaen naisten virkapukeutuminen on eronnut miesten virkapukeutumisesta. Elisa Vihervaara-Räihän teologian pro gradu -tutkielmassa Papin uudet vaatteet: sukupuolen merkitys Suomen evankelisluterialaisen kirkon pappien virkapukeutumisessa (Helsingin yliopisto, 2022) käydään läpi paitsi papinasujen historiaa, myös yleisemmin sukupuolen ja pukeutumisen suhdetta. Virhervaara-Räihä toteaa, että sitä mukaa kun univormun käyttöä edellyttävät ammatit avautuivat naisille, esiin alkoi nousta ristiriita ammattikunnan erottautumisen ja sukupuolten erottelun välillä. Naisten univormuun liitettiin muusta pukeutumisesta tuttuja, feminiinisiä piirteitä silloinkin, kun ne olivat epäkäytännöllisiä ja vaikeuttivat tehtävien hoitoa. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa ensimmäisissä naispuolisten poliisien univormuissa oli pitkä hame, reisiin asti ulottuva jakku, jossa oli napit ylhäältä alas, sekä polviin asti ulottuvat nahkasaappaat. Naispoliisit saivat oikeuden käyttää pitkiä housuja vasta 1980-luvulla. (Tutkielma on luettavissa osoitteessa https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/50977175-2163-4cb6-8adc-0d4b59a37b5e/content)

Suomessa naispapin asua uudistettiin vuonna 2010, jolloin vaihtoehdoksi tuli Kirsimari Kärkkäisen suunnittelema Valonsäde-asukokonaisuus. Vuokko-asu on kuitenkin edelleen käytössä sen rinnalla. Piispainkokouksen ohje vuodelta 2010 luettelee virkatunnukset sekä juhla-asun, tumman puvun ja arkipuvun vaihtoehdot erikseen miehille ja naisille: https://www.lapuanhiippakunta.fi/uploads/2018/06/ae327536-papin_ja_lehtorin_pukeutumisohjeet.pdf.

Vuonna 2023 piispainkokous päätti luopua virkapukuohjeen sukupuolisidonnaisuudesta. Uudet ohjeet listaavat pukeutumisohjeet, mutta eivät rajoita niiden käyttöä sukupuolen mukaan: https://www.tampereenhiippakunta.fi/uploads/2023/05/66628d9f-230417-piispainkokouksen-ohje-papin-ja-lehtorin-virkapukeutumisesta.pdf. Nykyään siis myös naispuolinen pappi voi käyttää lipereitä, mikäli valitsee juhla-asukseen pitkän papintakin eli kaftaanin sekä mustat suorat housut tai hameen. Muussa kuin juhlapuvussa lipereitä ei käytetä.

Pappien kauluksista ja muista virkatunnuksista vuosien varrella on verkossa luettavissa Kirkko ja Kaupunki -lehden artikkeli: https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/papin-kaulassa-on-voinut-olla-sokeripala-tai-myllynkivi-aiemmin-papin-tyyliin-saattoi-kuulua-myos-peruukki

 

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

10.12.2024 Nobel-palkintojenjaossa ja juhlaillallisella Birgitta Edillä oli samanlainen kaulus kuin Marjut Mularilla instagram-kuvassa, joka näkyy vastauksen viimeisestä linkistä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.