Ovatko "douppaavat" urheilijat ja kuntoilijat alttiimpia sairastumiselle (jos ei huomioida jonkin asteisia omaminä ongelmia)?
Vastaus
Kilpaurheilijoiden osalta tuskin vertailevaa tietoa on saatavissa. Edes testeissä kiinni jäävät urheilijat kun eivät useinkaan myönnä kiellettyjen aineiden käyttöä. Jotta asiaa voitaisiin selvittää, pitäisi oikeastaan olla terveystietoja pitkään doping-aineita käyttäneiden uran ajalta. Jotkut yksittäiset urheilijat ovat tosin myöntäneet pitemmänkin ajan doping-historiansa. Toisaalta heidän tapauksessaan "sairastuminen" ja kilpailutauko tietyssä vaiheessa kautta on voinut johtua muustakin syystä.
Sen sijaan rankan doping-taustan aiheuttamista myöhemmistä terveysongelmista on näyttöä. DDR:n doping-ohjelmassa mukana olleille urheilijoille on maksettu jälkikäteen korvauksia aineiden käytöstä johtuvista sairauksista.
Oikotietä parempiin saavutuksiin etsivät yhä useammin myös kuntourheilijat, tyypillisimmin kuntosaleilla harjoittelevat. Myös heillä ilmenee terveyshaittoja. Käyttö saattaa olla ammattilaisurheilijoita pitkäaikaisempaa ja laajempaakin, heitähän ei tavallisesti testata. Kuntoilijatkaan eivät varmasti kovin avoimesti doping-aineiden käytöstään kerro.
Vaikka liikunnan harrastaminen tavallisesti parantaa vastustuskykyä, tuntuu uutisoinnin perusteella joskus siltä, että huippu-urheilijatkin sairastelevat varsin usein. Urheilu edustustasolla kuormittaa elimistöä aivan eri tavalla, kuin "tavallinen" elämä. Kovaa treenaava urheilija voi sairastaa tavallisen ylähengitystieinfektion flunssakauden aikana selvästi useammin kuin kevyttä peruskuntoilua harrastava. Leiri- ja kilpailumatkoilla liikutaan ja ollaan tekemisissä ihmisjoukoissa, joissa infektiot voivat levitä.
Suomessa Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU sekä terveysteknologiayritys Nightingale toteuttavat parhaillaan tutkimusta, jossa tarkastellaan olympiaurheilijoiden immuunijärjestelmän toimintaa, infektioalttiutta ja muita hyvinvoinnin mittareita. Tavoitteena on selvittää, onko huippu-urheilijoiden ja perusliikkujien aineenvaihdunnassa ja immuunijärjestelmissä eroja, jotka selittäisivät urheilijoiden infektioalttiutta.
Steroididopingin haitat https://sic.fimea.fi/verkkolehdet/2017/1_2017/gynekologia-ja-urologia/s…
Anaboliset steroidit ja terveys https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk0…
https://fi.wikipedia.org/wiki/Doping
Saksan hallitus maksaa korvauksia DDR:n doping-urheilijoille https://yle.fi/uutiset/3-8732357
Doping on ilmiö myös kuntosaleilla https://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/doping-on-ilmio-myos-kuntos…
Huippu-urheilija sairastuu herkemmin kuin kuntoilija https://www.karjalainen.fi/urheilu/item/99724
Miksi joku sairastaa aina ja toinen ei saa flunssaa koskaan? https://yle.fi/uutiset/3-7126038
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006282451.html
Urheilijan suurin riski ei ole vamma vaan flunssa https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/urheilijan-suurin-risk…
Mikä selittää urheilijoiden infektioalttiuden? Suomalaistutkimus vertaa huippu-urheilijoiden ja tavisliikkujien aineenvaihdunnan ja immuunijärjestelmien eroja https://www.mediuutiset.fi/uutiset/mika-selittaa-urheilijoiden-infektio…
Kommentoi vastausta