Ostimme kirjastoomme rintamerkkien tekoon käytettävän laitteen. Ideana on, että lapset (ja mikseivät aikuisetkin) voivat askarrella kirjastossa omia pinssejä…

Kysytty

Ostimme kirjastoomme rintamerkkien tekoon käytettävän laitteen. Ideana on, että lapset (ja mikseivät aikuisetkin) voivat askarrella kirjastossa omia pinssejä esimerkiksi omista piirroksistaan tai poistokirjoista. Poistokirjojen ja -lehtien käyttäminen tällaiseen askartelutarkoituksen on käsittääkseni laillista. Nyt mietimme, mikä on tekijänoikeuslain kanta siihen, että itse teemme esimerkiksi poistetuista sarjakuvista pinssejä ja jaamme niitä asiakkaillemme lukemista edistävässä kampanjassamme (tämä ei tosiaan ole laitteen hankinnan ensisijainen tarkoitus, vaan keksimme tämän jälkimmäisen käyttötavan ikään kuin sattumalta).

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Tämäpä oli hauska idea, jollaiseen en ole koskaan aikaisemmin näissä yhteyksissä törmännyt :)

Laillisesti hankittujen teoskappaleiden osista valmistetuissa pinsseissä ei ole mitään tekijänoikeudellista ongelmaa. Kun teoskappale on hankittu, tekijällä ei ole siihen enää oikeuksia, vaan ostaja saa kyseiselle kappaleelle tehdä ihan mitä haluaa, esimerkiksi kiinnittää teoksesta leikattuja kuvia pinsseihin ja levittää niitä.

Valokopiot samoista kuvista olisivat luvanvaraisia. Pinssien myymisessä oltaisiin myös tekijänoikeudellisesti ehkä hitusen harmaalla alueella, vaikka en itse varsinaista estettä lakitekstistä löydä. Onhan esimerkiksi täysin luvallista myydä ostettu ja luettu kirja divariin. Pinssien maksuton levittäminen ei ainakaan mitään tekijänoikeuslain pykälää riko.

Heikki Poroila

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.