Onko y-kirjain englannin kielessä ensisijaisesti konsonantti? Se äännetään sanan alussa j:nä ja muuten i:nä tai "ai". Onnenpyörän yhdysvaltaisversiossa se lasketaan konsonantiksi, eli tämän perusteella mietin, että se olisi ensisijaisesti konsonantti.
Vastaus
Jos englanninkielisessä sanassa ei ole muuta vokaalia (a,e,i,o,u), niin y-kirjain on silloin vokaali (my). Lisäksi y on vokaali sijoittuessaan tavun tai sanan loppuun (candy), tai jos y-kirjain on sanan keskellä (bicycle).
Sananalkuinen y-kirjain on konsonantti (you) samoin kuin y silloin, kun se aloittaa tavun (beyond).
Y-kirjaimen sijoittuminen sanassa määrittää siis englanninkielessä, onko se vokaali vai konsonantti.
Lisätietoja voi lukeaesimerkiksi tästä englanninkielisestä artikkelista: Is Y a Vowel or Consonant? | Merriam-Webster
Kommentit
Y lausutaan englanniksi ”wai”, joten se lienee konsonantti?
Ei vaan y-kirjaimella merkitään kahta eri ännettä, toinen on konsonantti ja otinen on vokaali. Y on englanninkielen sanoissa aina sellaisessa paikassa, että lukija tietää aina kummasta on kyse; niitä ei voi sekottaa. Y:n foneettinen merkintä on /waɪ/. Vaikka 'w' luokitellaan suomen aakkostossa konsonantiksi, niin englannin _foneettisessa_ kirjoituksessa se on vokaali. Sitäpaitsi 'w' markkeeraa vokaalia, joka kuuluu äännettäessä pelkkää y-kirjainta _yksinään_. Siitä ei voi johtaa mitään yleistystä siihen, miten y lausutaan jonkin sanan _osana_.
Englannin kielessä on yli neljäkymmentä eri äännettä, eikä niille kaikille ole haluttu ottaa omaa kirjainta. Oikeinkirjoitusta on yksinkertaistettu käyttämällä hyväksi sitä tietoa, että kaikenlaiset yhdistelmät eivät ole mahdollisia. Tosin sen jälkeen kun oikeinkirjoitus luotiin, ihan oikein perustein, on paljon muuttunut, eikä kukaan ole paimentanut sitä, että oikeinkirjoitus pysyy ääntämisen mukaisena. Ääntäminen on muuttunut monesta syystä (eniten siksi, että ranskalaiset aikoinnaan hallitsivat englantia jonkin aikaa), ja toisaalta oikeinkirjoitukseen on tullut mukaan tarpeettomia ja virheellisä käytäntöjä, juuri siksi että kukaan ei ole sitä paimentanut. Alkavat olla avioeron partaalla jo.
Tässä erittäin lyhyt tiivistelmä englannin oikeinkirjoituksen historiasta: https://www.spellingsociety.org/history. Yritin etsiä erään pidemmän artikkelin, jossa lueteltiin iso määrä asioita, jotka ovat menneet poskelleen. En vaan keksi mihin olen sen linkin tallettanut.
Kiitos loistavista lähteistä, pitääpä syventyä paremmalla ajalla. Suomeksi juonnettuja esitelmiä saattaa olla vielä verkosta nautittavissa; aiheesta on esitelmöity viime vuosinakin mm. joidenkin kansalaisopistojen lyhytkursseilla tai (kesä)yliopistojen ns. ikääntyvien tai ikäihmisten yliopistojen yleissivistävillä luennoilla. Selitykset suomeksi, mutta sanaesimerkkien ymmärtäminen edellyttää kohtalaista englannin taitoa.
Samaa aihepiiriä Where do the words come from? Miten sanat syntyvät?
https://www.youtube.com/watch?v=WyczVP9dBhI
"Pitkä versio" on venähtänyt huumorihöystöjjen takia. Sen lopussa, vastauksena lukijan kommenttiin, kirjoittaja antaa kuitenkin linkin ytimekkäämpään versioon, jonka BBC on julkaissut. Itse nauroin ihan kippurassa kun luin pitkää versiota, mutta täytyy myöntää, että ytimekkäämpi on hiukan helpompi lukea.
Thank you! BBC mainitsee jopa suomen kielen parissa yksityiskohdassa.
https://www.bbc.com/culture/article/20150605-your-language-is-sinful
Kommentoi vastausta