Hei! Onko "verkkoarkisto" sinusta sopiva suomennos sanalle "repository" kun puhutaan artikkeleiden ja tietojen saatavuudesta verkon kautta? Tähän liittyen: onko yleisillä kirjastoilla yhteisiä (tai vaikka ei-yhteisiä) "verkkoarkistoja" ja voitko antaa sellaisista esimerkkejä?
Vastaus
Tuolle käsitteelle ei taida olla täysin vakiintunutta suomenkielistä nimitystä, mutta verkkoarkisto ei kuulosta ainakaan minusta hullummalta vaihtoehdolta. Kansalliskirjaston osoitteessa https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=17762417 ylläpitämä sanasto tosin määrittelee sen olevan "Kansalliskirjaston ylläpitämä, kotimaisen yleisön saatavilla olevan verkkoaineiston arkisto", mutta merkitystä on aika lähellä sitä. Sanastossa termille institutional repository annetaan vastineeksi julkaisuarkisto, joten se voisi olla toinen mahdollinen termi, jos arkistossa on nimenomaan julkaisuja. Digitaalinen arkisto voisi olla myös yksi potentiaalinen termi, joka puolestaan voi sopia kuvaamaan hyvin monenlaista aineistoa, esimerkiksi myös videoita tai ääninäytteitä.
Kansalliskirjastolla on useitakin verkkoarkistoja, esimerkiksi osoitteesta http://verkkoarkisto.kansalliskirjasto.fi/va/ löytyvä Suomalainen verkkoarkisto sekä lehtiä, pienpainatteita ja muuta aineistoa sisältävä Digitoidut aineistot osoitteessa https://digi.kansalliskirjasto.fi/etusivu. Monilla kirjastoilla on myös omia digitoitujen aineistojen kokoelmiaan, joista ainakin osa on kerätty etsittäväksi osoitteesta http://digi.kirjastot.fi.
Toisaalta monilla Suomen yleisillä kirjastoilla on käytettävissään osoitteesta https://www.ellibslibrary.com/collection löytyvä Ellibs-palvelu, joka tosin on ulkoa ostettu eikä kirjastojen omistama palvelu, joka kattaa luultavasti merkittävän osan kirjastoissa lainatuista suomenkielisistä e-kirjoista. Siinä mielessä se ei ole ihan tarkoittamasi palvelu, mutta sitä hallinnoi kirjastojen yhteenliittymä, joten siinä mielessä se on yhteinen palvelu.
Kommentoi vastausta